Доступність посилання

ТОП новини

Литва бажає заснування воєнних баз НАТО на власній території. Після вступу в НАТО в країні зменшиться кількість військових, проте фінансування війська збережеться на теперішньому рівні


Альгімантас Літвінас Литва бажає заснування воєнних баз НАТО на власній території. Після вступу в НАТО в країні зменшиться кількість військових, проте фінансування війська збережеться на теперішньому рівні

Вільнюс, 19 червня 2003 – Литва неодноразово на різних рівнях висловлювала зацікавленість в тому, щоб були засновані на її території воєнні бази НАТО. Про це заявив у Вільнюсі міністр оборони Литви Лінас Лінкявічюс після зустрічі з командувачем війська США генералом Річардам Маєрсом в середу. «Будемо намагатися, про заснування баз ідеться постійно», висловився Лінкявічюс.

За його словами, заснування баз залежатиме від того, наскільки успішно Литва підготує відповідні проекти. Представники США відвідали декілька об’єктів, в тому числі аеродром в Шауляї, але там захоплення не проявило міське самоврядування. Міністр Лінкявічюс сказав, що він не задоволений зі ставлення шауляйського самоврядування, і висловив надію, що інші спроби будуть більш успішними.

На початку червня секретар міністерства оборони Литви Повілас Малакаускас заявив, що воєнні бази НАТО будуть засновані в Литві, якщо це буде потрібне для гарантування безпеки країни. Він тоді коментував вимоги міністерства закордонних справ Росії пообіцяти, що в країнах Балтії не буде воєнних баз НАТО.

Навесні наступного року Литва сподівається стати членом НАТО. В листопаді минулого року Литву зі шістьма іншими країнами Центральної і Східної Європи було запрошено до Альянсу.

Командувач війська США, відвідавши в середу Литву, зробив перший візит в одній з країн, які запрошені до НАТО. Говорячи про загін литовських військовців у Афганістані, генерал Річард Маєрс не поскупився на компліменти. “Вони чудово виконують свою місію. Ними захоплені всі сили коаліції, які служать в Афганістані”, сказав генерал під час вільнюського візиту. Він хвалив військо Литви і курсантів воєнної академії, з якими зустрівся у Вільнюсі.

У вівторок Сейм Литви ухвалив закон, згідно з яким чисельність війська з 22 тисяч тепер буде зменшена до 17 тисяч військових у 2008 році. В майбутньому на службу щороку призиватиметься лише близько 2 тисяч юнаків з 25 тисяч, які могли б проходити службу. Проте й після вступу Литви в НАТО мабуть збережеться фінансування війська на теперішньому рівні. Військові й надалі щороку виділятиметься 2 % від валового національного продукту. Зібравшись у голови Сейму Артураса Паулаускаса, представники парламентських партій вирішили, що буде продовжена відповідна домовленість політичних партій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG