Доступність посилання

ТОП новини

Вплив електорату на формування політики американської влади. Інтерв’ю з федеральним суддею США Богданом Футеєм


Михайло Мигалисько Вплив електорату на формування політики американської влади. Інтерв’ю з федеральним суддею США Богданом Футеєм

Прага, 1 липня 2003 - Україна днями відзначила День Конституції – тобто сьому річницю. В США уже понад двісті років громадяни послуговуються цим основним законом як інструментом, який зобов’язує владу виконувати наданий їй виборцями мандат. Аналогічно, як і в Конституції України, також і основний закон США передбачає, що в державі народ має усю владу й передає своїм представникам правління країною в рамках трьох гілок влад. Тобто сформовано систему ваг і противаг – контролю за окремими гілками влади. Крім того «Біл оф райтс» – законодавчий акт прав громадян, поправки до Конституції, суттєво обмежують втручання влади в права людини й свободи громадян. Як сказав у інтерв’ю Радіо «Свобода» федеральний суддя США Богдан Футей, попри основний закон, верховенство права, право на приватну власність, також виборчий процес є важливим, проте не єдиним, заходом громадян США, щоб впливати на формування політики влади.

В першу чергу, механізм впливу на дії федеральної влади формується, власне, уже на рівні окремих штатів.

Богдан Футей

Через штати вони можуть впливати, тому що по штатах можуть бути різні ініціативи. Петиції чи референдум проводити – це справи штату. Деякі питання пізніше відбиваються на федеральній системі.

Туди ж входять суди, які також будуть вирішувати. Так що є ініціатива виборцям, ініціатива людям, народові по штатах змінювати певні закони, штатні закони, але вони можуть мати відношення до федеральних законів.

Також важливою є роль лобістів в США і не державних організацій, які впливають дуже багато і мають дуже поважну силу впливу до Конгресу, як також і на виконавчу владу.

Роль преси, мас-медіа, як ми тут називаємо, є дуже важлива. Преса описує всі події. Преса є незалежна в США до тої міри, що вона має свої інтереси, але вона є незалежна від державних чинників. Вона дуже впливає, очевидно акція преси може спричинити до того, що не буде вибраний кандидат один чи другий до Конгресу США.

А щодо судової системи, то люди безпосередньо по штатах обирають суддів, а з іншого боку, – беруть участь у Суді присяжних, де вони мають остаточний голос у винесенні вироку – винен чи не винен даний підсудний.

Михайло Мигалисько

Як відомо, справа довіри до влади залежить від виборчого процесу, де це не було б чи то в Сполучених, чи то в інших державах, включно з Україною, – наголосив американський федеральний суддя Богдан Футей.

Богдан Футей

Довіра до політичної системи, до урядування залежить від виборів. Мати чесні вибори, справедливі вибори є дуже-дуже важливим, бо якщо немає довіри до виборів – не може бути довіри до влади, яка буде керувати державою. Це дуже і дуже важливо. У США контроль над виборами тримають самі штати. Є дві політичні партії, і вони є ті, які спільно творять той нагляд над виборчим процесом, навіть і якщо це –вибори до Конгресу або Президента. Хоча це вибирають на всю Америку, але все ж таки контроль над вибором є по штатах.

Михайло Мигалисько

Повертаючись до справи лобіювання як засобу впливу на формування політики законодавчого процесу та окремих дій влади, американський федеральний суддя Богдан Футей вказав на те, що під лобіюванням не слід розуміти лише великі корпорації, промислові, фінансові та господарські підприємства, які намагаються просувати свої інтереси. Богдан Футей

Лобіювання також може відбуватися звичайними людьми, народом. А це лобіювання полягає у тім, що є написання листів у справах, які є дуже пекучі, наприклад, в однім окрузі чи іншому, або щодо законів, які ухвалюються, чи навіть певної ініціативи президента, щоб підтримати ту ініціативу чи ні. Також, наприклад, відвідини своїх представників, чи конгресменів, чи сенаторів. Це відбувається дуже часто. Ну, а в кінцевому випадку, також є певні демонстрації, чи мітинги, які відбуваються в присутності конгресменів, сенаторів, або навіть без них, щоб вони знали думку своїх виборців.

Та відповідальність конгресменів, сенаторів перед своїми виборцями є дуже і дуже важлива. Писання листів і відвідини, очевидно, є тим способом, яким люди впливають на ухвалення законодавчих актів, або на рішення президента.

Михайло Мигалисько

Як приклади лобіювання американський суддя Богдан Футей навів і діяльність української діаспори. Зустрічами з конгресменами та надсиланням листів українські організації домоглися розслідування та опублікування документів у Конгресі ще у вісімдесятих роках про голодомор, скоєний радянською владою в Україні 1932-1933 років. В аналогічній акції тепер українські організації домагаються побудови пам’ятника жертвам голодомору у Вашингтоні. У шістдесятих роках українські організації у США в результаті лобіювання отримали дозвіл на побудову пам’ятника Шевченкові в американській столиці. Звісно, що в теперішній час для лобіювання використовують щораз сучасніші електронні засоби, й передусім, електронну пошту.

Ще одним важливим чинником впливу американського суспільства на політику влади американський федеральний суддя Богдан Футей назвав і опитування громадськості, до яких уважно прислуховується як Конгрес, так і Адміністрація США, й часто навіть і формулюють свою подальшу політику в одній чи іншій сфері внутрішньополітичного життя країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG