Доступність посилання

ТОП новини

Західні спостерігачі помічають сповільнення реформ в Україні


Мар’яна Драч Західні спостерігачі помічають сповільнення реформ в Україні

Прага, 4 липня 2003 року – У вересні Україна пошле своїх миротворців до Іраку, Зростання української економіки хвалять представники Світового банку та Міжнародного валютного фонду. З першого погляду, це – ознаки потепління відносин між Україною і Заходом. Але, водночас, закордонні спостерігачі вважають, що всередині України мало що змінилося. І в зовнішній політиці офіційний Київ і далі намагається балансувати між Заходом і Росією.

Похвала від міжнародних фінансових установ варта уваги, але вона не може приховати реальної картини – зростання економіки не зачепило фундаменту, реформи в Україні просуваються дуже повільно. Так вважає Рой Еллісон, який керує програмою “Росія-Євразія” в Королівському Інституті міжнародних відносин у Лондоні.

Рой Еллісон

Клімат для серйозних інвестицій, зовнішніх інвестицій не виглядає дуже обнадійливо. Зовнішньополітичне спрямування України нечітке. Деякі пріоритети проглядаються, але гадаю, що президент Кучма втратив довіру західних партнерів.

Рой Еллісон звертає увагу на брак прозорості в процесах приватизації, слабку банківську систему. На його думку, конкретні економічні реформи в Україні – це справа майбутнього.

З цим погоджується Маріус Вал із “Центру європейських студій” у Брюсселі. В інтерв‘ю Радіо “Свобода” він так прокоментував дії української влади.

Маріус Вал

Вони проводять реформи на словах. Практичних кроків дуже мало. І, звісно, проблемою є брак довіри до Кучми: він говорив про те, що зацікавлений у реформах упродовж багатьох-багатьох років, але дуже мало зроблено, особливо, якщо порівняти Україну з більшістю сусідніх держав.

Така ж ситуація у зовнішній політиці: офіційний Київ й далі тісно пов‘язаний із Росією. Саме Кремль простягнув руку Леонідові Кучмі у розпал "кольчужного" скандалу й посадив українського лідера в крісло голови держав СНД. Але Росія виступала проти війни в Іраку, тоді чому Леонід Кучма дав згоду на те, щоб надіслати 1800 солдатів на Близький Схід після війни? Маріус Вал з Центру Європейських студій в Брюсселі каже, що Україна намагається впіймати двох зайців.

Маріус Вал

Це потрібно розглядати в контексті відносин між Росією, Заходом, Сполученими Штатами. І проблема української багатовекторної політики в тому, що вона намагається робити все разом – співпрацювати зі Сходом та Заходом одночасно. Коли є тісніші відносини між Росією та Заходом, то це природно впливає на Україну.

На його думку, Київ не проводить незалежної політики, а натомість реагує на те, як складаються відносини між провідними державами світу.

Спостерігачі вважають, що головна перешкода на шляху справжніх змін в Україні – це політична нестабільність. І тут ніхто не очікує серйозного економічного чи зовнішньополітичного прориву до президентських виборів. Саме вони продемонструють, у якому напрямку рухається Україна, а не той факт, що Київ посилає хлопців до Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG