Доступність посилання

ТОП новини

Сербську громадскiсть цього тижня схвилювали два документи: звiт Мiжнародної кризової групи та протокол про предмети, якi виявлені у масових могилах, де поховані етнiчні албанцi


Михайло Рамач Сербську громадскiсть цього тижня схвилювали два документи: звiт Мiжнародної кризової групи та протокол про предмети, якi виявлені у масових могилах, де поховані етнiчні албанцi

Белград, 10 липня 2003 – Прикордонна полiцiя минулого тижня без пояснення скасувала вiзу Джеймса Лайона, керiвника белградського бюро Мiжнародної кризової групи (МКГ), й зобов”язала його упродовж трьох днiв покинути Сербiю. Пояснення згодом дав прем’єр-мiнiстр Зоран Живкович. Вiн сказав, що пан Лайон не дотримувався правил про реєстрацiю закордонних громадян й не дуже тактовно додав: “Не знаю, що таке Мiжнародна кризова група, і її висновки мене не цiкавлять”. Незважаючи на такi слова голови уряду, Мiнiстерство внутрiшнiх справ цього тижня скасувало рiшення прикордонної полiцiї й пан Лайон залишився у Белградi.

Мiжнародна кризова група – неурядова органiзацiя, котра має свої осередки в багатьох країнах і перiодично оприлюднює звiти про ситуацiю в них. Лайона оголосили персоною нон ґрата напередоднi оприлюднення аналiзiв ситуацiї у Сербiї пiсля скасування надзвичайного стану. Нинiшня белградська преса повiдомляє, що згаданий документ не сподобався урядовцям, оскiльки в ньому йде мова про секретнi зв’язки мiж бiзнесовими, полiцейськими й полiтичними колами. В документi стверджується, що в сербськiй владi, поряд з малою групою реформаторiв, є такi, що намагаються зберегти колишню систему, а прем’єр-мiнiстр не належить до жодної з тих груп і через це вiн змушений маневрувати мiж ними. У правлячiй коалiцiї, на думку белградських спiвробiтникiв МКГ, перевагу мають тi, що гальмують реформи. Та ще одне: у звiтi мовиться, що Зорана Джинджича лiквiдувала полiтична полiцiя , що її треба розпустити. Документ повнiстю буде оприлюднений у Брюсселi через кiлька днiв. Не важко припустити, що з цього приводу будуть ще бурхливi реагування.

А щотижневий часопис “Време” (“Час”) в нинiшньому числi надрукував протокол про предмети, якi виявлено в масових могилах неподалiк Белграда. В них перепоховано сотнi етнiчних албанцiв лiквiдованих сербською полiцiєю у Косовi. Iмена бiльшостi розстрiляних невiдомi. Проте ретельно зареєстровано усi намиста, гребенi, дзеркальця, медикаменти, ключi, коркотяги та навiть дитячi iграшки й соски. Згаданi предмети зберiгають у судовому пiдвалi у пластмасовiй бочцi. Автор матерiалу зазначає, що полiцейськi, котрi брали участь в лiквiдацiях безiмених жертв, нинi вiрно служать демократичнiй владi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG