Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Сербiї пiдготував проект закону про Нацiональний банк. Голова Нацбанку Младян Динкич каже, що єдиною метою нового закону є пiдпорядкування центральної фiнансової iнституцiї правлячiй коалiцiї


Михайло Рамач Уряд Сербiї пiдготував проект закону про Нацiональний банк. Голова Нацбанку Младян Динкич каже, що єдиною метою нового закону є пiдпорядкування центральної фiнансової iнституцiї правлячiй коалiцiї

Белград, 11 липня 2003 – Конфлiкт мiж Кабiнетом мiнiстрiв і головою Нацбанку триває уже кiлька мiсяцiв. Прем’єр-мiнiстр Зоран Живкович в однiй суперечцi заявив, що Младян Динкич друкує фальшивi банкноти. Телемережа БК, власниками якої є компанiя чотирьох братiв Карич, проводить завзяту кампанiю проти Динкича, стверджуючи, що вiн гальмує розвиток економiки. Темпераментний голова Нацбанку вiдкидає усi звинувачення, не стараючися при цьому бути чемним. Згiдно з бiльшiстю опитувань, Динкич належить до трьох найпопулярнiших полiтичних дiячiв. Люди поважають його тому, що вiн призупинив знецiнення нацiональної валюти.

На початку цього року позапартiйний голова Нацбанку став одним iз засновникiв і заступником голови партiї, яку названо “Група 17 плюс”. Рейтинг партiї постiйно зростає, оскiльки в нiй немає скомпрометованих полiтикiв. Ймовiрно через це частина мiнiстрiв і бiзнесменiв пішла в рiшучий наступ. Проектом закону про Нацбанк передбачається обмеження повноважень голови цiєї iнституцiї.

Динкич у четвер провiв надзвичайну конференцiю для преси,на якiй ствердив, що проти нього змовилися вiце-прем’єр Йованович, мiнiстр полiцiї Михайлович, спiкер Парламенту Мичунович та iншi, за фiнансовою допомогою компанiї Карич. Голова Нацбанку каже, що його зненавидiли через те, що вiн вiдмовився фiнансувати з валютних запасiв проекти певних бiзнесменiв-скоробагатькiв. На думку Динкича, новий закон призведе до розвалу банкової системи у Сербiї.

Мiжнародний валютний фонд і Свiтовий банк тим часом надiслали урядовi свої зауваги щодо законопроекту. Їхнi представники у Белградi кажуть, що вони запропонували внести численнi поправки. На пiдставi цього деякi оглядачi роблять висновок, що згаданi iнституцiї пiдтримують Динкича, який прагне зберегти незалежнiсть Нацбанку.

Коли вже йде мова про грошi, мiнiстр юстицiї Владан Батич звернувся до своїх колег у Iталiї, Грецiї, Великобританiї та ще кiлькох країнах з проханням надати допомогу в розслiдуваннях щодо продажу сербської телефонної компанiї. Посилаючися на iталiйськi джерела, белградська преса повiдомляє, що колишнiй президент Слободан Милошевич вiд продажу “Телекому” дiстав пiвтора мiльйона нiмецьких марок. До нелегальної трансакцiї, нiбито, були причетнi й окремi iталiйськi урядовцi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG