Доступність посилання

ТОП новини

Новий міністр – старі проблеми? Коментарі


Богдана Костюк Новий міністр – старі проблеми? Коментарі

Київ, 2 вересня 2003 року.

Богдана Костюк

2 вересня оприлюднений Указ Президента Леоніда Кучми про призначення Костянтина Грищенка на посаду міністра закордонних справ України. Кандидатура Грищенка, за даними агентства “Інтерфакс – Україна”, фігурувала у відповідному списку упродовж кількох останніх місяців. Призначення кадрового дипломата на посаду голови МЗС України здивування у його колег не викликало.

Кадровий дипломат, Костянтин Грищенко закінчив Інститут міжнародних відносин та курси перекладачів ООН у Москві. Працював співробітником секретаріату ООН у Нью-Йорку. Після проголошення Україною незалежності, працював на високих посадах в українському зовнішньополітичному відомстві. Зокрема, очолював дипломатичну місію України при НАТО, був постійним представником України в організації із заборони хімічної зброї. До останнього часу обіймав посаду посла України у США. Перший посол молодої незалежної України у Вашингтоні Олег Білорус, коментуючи призначення Костянтина Грищенка міністром закордонних справ, наголосив:

Олег Білорус

Це очікувана справа. Грищенко – освічений дипломат, має досвід двосторонньої міжнародної діяльності. У цьому відношенні все ніби правильно. Питання лише в тому, що в нього немає власної програми дій стосовно активізації зовнішньої політики України і його часовий горизонт, мандат не перевищує одного року, бо він обмежується терміном повноважень чинного Президента.

Це буде черговий перехідний міністр без програми, без власної стратегії і без ініціативи.

Богдана Костюк

Відомий український письменник і дипломат Юрій Щербак переконаний, що на Костянтина Грищенка чекає чимало праці як на ниві ствердження позитивного іміджу України, так і у боротьбі з бюрократією у надрах МЗС:

Юрій Щербак

Костянтин Іванович Грищенко глибоко знає глобальні проблеми і пройшов дуже непогану школу дипломатичну. Маючи такий досвід роботи у Сполучених Штатах, він піднявся на вищий щабель дипломатичної кар’єри, тому що Вашингтон дає завжди можливість поглянути на світові проблеми, поглянути на позицію України в її відносинах з різними країнами. Так що я переконаний, що його багатий дипломатичний досвід придасться йому .

Разом з тим, я розумію, які не прості проблеми зараз виникають перед ним. Мені здається, що насамперед, це стиль нашого Міністерства закордонних справ, оскільки відчувалася в останні роки величезна забюрократизованість апарату. Апарат великий, він розбух. Сам стиль змінити, надати нового динамізму нашій зовнішній політиці і, звичайно, насамперед, дуже серйозні глобальні проблеми - це поліпшення відносин з США. Треба все ж таки піднімати ці відносини, доводити їх до високого рівня.

А з другого боку, величезні проблеми стоять у зв’язку з наміром створити єдиний економічний простір чотирьох країн - Росії, Білорусі, Казахстану і України. Тут роль міністра закордонних справ величезна, його апарату, яким чином зможуть належно, гідно відстоювати національні інтереси України.

Богдана Костюк

Слово народному депутатові , одному з попередників Грищенка на посаді міністра закордонних справ України Геннадієві Удовенку:

Геннадій Удовенко

Це кар’єрний український дипломат. До речі, він походить з сім’ї українського дипломата. Його батько Іван Филимонович Грищенко був постійним представником України при Європейському відділенні ООН. А Костя, його син - успадкував... Формується династія українських дипломатів.

Я дуже радий за Костянтина Івановича Грищенка. Він починав як аташе, а тепер призначений міністром закордонних справ. Він всі щаблі дипломатичної служби пройшов. Людина виключно високої ерудиції, сучасна, сучасного мислення, патріот України. Це дуже твердий горішок. Він проводив дуже складні переговори: і з питань роззброєння, коли працював у Міністерстві закордонних справ, переговори щодо укладення Договору про дружбу і співробітництво між Україною і Росією.

Богдана Костюк

І набутий досвід, переконаний Геннадій Удовенко, дозволить новопризначеному міністрові гідно захищати національні інтереси держави на міжнародній арені. Чи ствердяться наведені вище слова українських дипломатів, покаже найближче майбутнє.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG