Доступність посилання

ТОП новини

Українцям в Іраку загрожує довічне ув‘язнення.


Мар’яна Драч Українцям в Іраку загрожує довічне ув‘язнення.

Прага, 6 жовтня 2003 року - Українським морякам, яких 6-го жовтня почали судити в Багдаді, загрожує довічне ув‘язнення. Капітана корабля Миколу Мазуренка та його першого помічника Іван Сощенка звинувачують у спробі нелегально вивезти з Іраку майже 3,5 тисячі тонн дизельного пального. Панамське судно "Навстар-1" з українським екіпажем затримали біля берегів Іраку у серпні. Мазуренко і Сощенко відкидають свою вину і кажуть, що виконували наказ власника корабля Аднана Яссема Магмуда (Дубаї.) Це перший суд за звинуваченнями у контрабанді після завершення війни в Іраку.

За повідомленням агентства Франс-прес з Багдада, прокурор закликав посадити українських моряків у тюрму довічно. Як зауважують західні спостерігачі, якби суд відбувався за часів правління Саддама Гуссейна, то українцям загрожувала б страта. Тепер, як пояснив представник тимчасової адміністрації Іраку полковник Джозеф Келлі, якщо провину Мазуренка та Сощенка доведуть, то їм загрожує ув‘язнення від п‘яти років до кінця життя.

Очікують, що вирок суду оголосять наступного понеділка. Дружина капітана Мазуренка Світлана по телефону з Керчі розповіла радіо “Свобода”, що підсудним надали нового адвоката:

"Адвокат попросив дати йому тиждень на ознайомлення з документами”.

“А з чим це пов‘язано?”

"Ось цього я не знаю. Мені сказав господар, що він, мій чоловік, написав заяву і просить, щоб цей адвокат їх захищав."

Світлана Мазуренко також розповіла, що з її чоловіком зустрічався представник України в тимчасовій адміністрації Іраку Сергій Ханенко, який каже, що в українців немає нарікань на умови ув‘язнення:

"Він спілкувався з моїм чоловіком, потім подзвонив до нас додому і повідомив, що він перебуває у добрих умовах. Чисто по-людськи нас трохи підтримав. Сказав, що дивляться за ними, ліки дають" . За останні місяці з Іраку нелегально вивезли десятки тисяч тонн дизельного пального і така контрабанда є серйозним ударом по енергетичній галузі Іраку, тоді як цій державі конче потрібні гроші для відбудови. Як наголошують представники тимчасової адміністрації Іраку, нинішній суд має продемонструвати всім контрабандистам, що їх очікує суворе покарання. Минулої п‘ятниці Верховна Рада України звернулася до президента США Джорджа Буша і прем‘єр-міністра Великої Британії Тоні Блера із закликом доброзичливо поставитися до українських моряків. Радіо "Свобода" також стало відомо, що за судом над українцями в Іраку стежить міжнародна правозахисна організація "Г”юман Райтс Вотч".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG