Доступність посилання

ТОП новини

З Білорусі вирішили депортувати іорданця, якого звинуватили в належності до терористичної організації, але дозволили йому поки що гуляти вулицями Мінська.


Юрій Свірко З Білорусі вирішили депортувати іорданця, якого звинуватили в належності до терористичної організації, але дозволили йому поки що гуляти вулицями Мінська.

Мінськ, 17 жовтня 2003 - Білоруський Комітет державної безпеки повідомив, що громадянина Іорданії раніше (2001 року) депортували з України. Але вже після відомих терактів у США він без проблем отримав білоруську візу та приїхав до Мінська навчатися.

Напередодні наради керівників органів безпеки країн СНД, яка розпочалася цієї п’ятниці в Москві, білоруський КДБ знайшов у Мінську потенційного терориста – громадянина Іорданії палестинського походження Музаєна Валіду Гуссейна аль Могаммеда. Комітет держбезпеки звинуватив Україну в тому, що не поінформувала сусідні держави про його депортацію 2001 року, коли йому дали 2 місяці на виїзд. До Мінська іорданець прибув у грудні того ж 2001 року, невдовзі після терактів у США, і став аспірантом кафедри педіатрії Білоруської медичної академії.

За повідомленням КДБ, цей аспірант займався тим, що пропагував серед білоруських громадян ваххабізм. Щоб це виявити, білоруським спецслужбам треба було майже 2 роки. Лише тепер Гуссейна аль Могаммеда позбавили білоруської візи, заборонили в’їзд на 5 років і пропонували залишити країну в найближчу добу. Проте на запитання, що з іорданцем відбувається зараз, співробітниця мінського управління КДБ Валентина Зеленкевич відповіла так:

“ Ён жа вольны. Свабодны грамадзянін Іярданіі. Гуляе па Менску, напэўна”.

Проте білоруський КДБ звинувачує цього громадянина Іорданії не лише в пропаганді ідей ваххабізму, а також у тому, що він долучав вихідців з країн Близького Сходу до радикальної групи “Арраід” та був членом терористичної організації “Палестинський ісламський джигад”. Посольство Палестини в Білорусі від будь-яких коментарів відмовилося, а ось посольство Іорданії в Москві, до консульського округу якого входить і Білорусь, дізналося про депортацію свого громадянина від радіо “Свобода”. Співробітник іорданського посольства сказав:

На жаль, поки що офіційного повідомлення ми не отримали від білоруської влади. Посольство звертатиметься до МЗС Республіки Білорусь, щоб висвітлити цей інцидент і одержати подробиці, як це було. Посольство обов’язково захищатиме, запевнив іорданський дипломат.

Але потенційний терорист, як його називає білоруський КДБ, має залишити країну до 18 жовтня. Він уже придбав квиток на літак до Кіпру, найближчий рейс вранці цієї суботи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG