Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Протести у Грузії.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Протести у Грузії.

Прага, 12 листопада 2003 – Серед інших актуальних подій західна преса широко коментує триваючі протести у Грузії проти результатів недавніх парламентських виборів. Грузинська опозиція відмовляється вести переговори із президентом Шеварднадзе, вимагаючи його негайної відставки.

Коментуючи нинішню ситуацію в Грузії, оглядач газети «Вашингтон таймс» Джефрі Кунер підкреслює, що причиною нинішніх бурхливих протестів стали масовий обман і підробка виборчих бюлетенів. У зв’язку з цим, веде далі автор, американське посольство у Тбілісі змушене було оприлюднити заяву «у справі зловживань і обману» під час виборів, чим було порушено конституційне право багатьох грузинів голосувати за свого кандидата. Шеварднадзе, веде далі газета, від 92-го року, тобто від приходу до влади поступово втрачав довір’я як з боку населення Грузії, так і з боку міжнародної спільноти. Члени його керівництва були причетні до корупційних скандалів і контрабанди, а також підтримували контакти зі швидко збагаченими бізнесменами, які за протекцію з боку офіційних осіб обіцяли бути лояльними Шеварднадзе. З огляду на геополітичну важливість Грузії і її поклади нафти, ситуація у цій країні, підкреслює коментатор газети «Вашингтон таймс», викликає зростаюче занепокоєння у США. Так, Грузія є ключовим транзитним пунктом каспійського нафтопроводу, у будівництві якого беруть участь і Сполучені Штати. Протягом останніх років, підкреслює автор, Вашингтон надсилав значну фінансову допомогу, яку керівництво Шеварднадзе привласнювало, замість спрямовувати її на проведення реформ, в тому числі на боротьбу з корупцією, на удосконалення податкової системи і на забезпечення виборчих законів, які відповідали б західним стандартам. Стабільна і процвітаюча Грузія, пише на закінчення автор, стала б також важливим фактором стримування російського імперіалізму і відкриття ширших впливів Заходу в багатому на нафту регіоні Закавказзя.

Цю ж тему порушує коментатор німецької газети «Зюддойче цайтунґ» Томас Авенаріус. Він підкреслює, що маніпуляції із бюлетенями під час виборів 2 листопада ствердили і західні спостерігачі. При цьому коментатор наводить попередні заслуги Шеварднадзе, коли той перебував на посаді міністра закордонних справ СРСР за часів Горбачова. За словами автора, тоді Шеварднадзе зіграв особливу роль у возз’єднанні Західної і Східної Німеччини. Тим часом у рідній Грузії його звинувачують у некомпетентності і корупції, якою просякли всі ділянки життя країни. Потягом десяти років президентства Шеварднадзе, веде далі автор, мальовнича кавказька країна була знищена громадянською війною, нині більшість населення живе у крайній убогості, інфраструктура і промисловість запущені, пенсіонери отримують щомісяця лише по кілька євро. Останнім часом тут ширяться впливи мафії і сепаратистів, які намагаються поділити Грузію на «незалежні» псевдодержави. Згідно з конституцією, Шеварднадзе мав би залишитися на президентській посаді до 2005-го року, однак, нині, закінчує німецький коментатор, невідомо, чи залишиться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG