Доступність посилання

ТОП новини

Прямий ефір 9-го листопада 2003 року.


Данило Яневський Прямий ефір 9-го листопада 2003 року.

Київ, 9 листопада 2003 року.

Данило Яневський

Добрий вечір! Неділя, 9 листопада 2003 року. Це означає, що до президентських виборів в нашій країні залишилося 354 дні. Це означає, що ваші приймачі – на хвилях радіо “Свобода”. Це означає, що настав час обговорити найбільш “гарячі”, резонансні події, які мали місце в Україні впродовж тижня, який вже назавжди пішов з нашого життя. Власне й для цього створено нашу програму – програму без назви.

Сьогодні поговоримо і про ситуацію, як склалася навколо чергового форуму “Нашої України” (він щойно завершився в Сумах), і про відчайдушну політичну боротьбу в стінах Верховної Ради, і про можливі політичні наслідки звільнення з-під варти генерала Пукача (деякі ЗМІ називають його одним із ключових свідків у справі про вбивство нашого колеги Гії Гонгадзе), і про замах на ніби-то причетного до цієї справи депутата Голосіївської райради Володимира Киселя, і про те, що ми, українці, будемо їсти наступної весни. А головне – спробуємо з’ясувати скільки ж все це нам коштуватиме.

Свою точку зору на ці та інші впродовж наступної години викладатимуть народний депутат України від Комуністичної партії Петро Цибенко та лідер політичної партії “Яблуко” Михайло Бродський. Добрий вечір, шановні гості. Вітаю вас в нашій студії.

Дякую вам, що погодились взяти участь в дискусії та відповісти на запитання наших слухачів, які будуть ставити їх у прямому ефірі з 20 години і тридцятої хвилини. Для цього у нас є телефон, його номер – 490-29-05. З вами буде говорити Наталка Антоненко, яка забезпечує і ефір, і зв’язок з вами, шановні слухачі. Ми будемо раді почути вас вже за 23 хвилини.

Почнемо з повідомлення із Сум. Інформації, які надходять з цього східноукраїнського міста нагадують хіба що зведення з театру воєнних дій. “Через кілька хвилин після початку форуму блоку “Наша Україна” на площі Незалежності у кількох місцях відбулося близько десяти пострілів петард та димових шашок. Над натовпом піднявся дим. Ющенко звернувся до міліції з проханням припинити провокації, а до людей – не реагувати на них.”

“Через кілька хвилин у напрямку сцени, де перебували Ющенко та народні депутати, полетіли яйця. Жодне з них не дісталося цілі, однак вони потрапили у людей, присутніх на мітингу.”

“ Ющенко знову звернувся до правоохоронців та попросив провокаторів залишити мітинг, після чого вони спробували втекти але принаймні одна особа була затримана міліцією.”

“Форум “НУ” відбувався на площі, оскільки, за словами депутатів, місцева влада не надала їм приміщення. На мітингу, як ми чули з повідомлення, були присутні понад 5 тисяч осіб.”

“У ніч на неділю, перед проведенням форуму “НУ”, в Сумах невідомі люди пошкодили 35 автобусів Конотопського автотранспортного підприємства, якими мали перевозитися делегати зібрання. Восьмеро невідомих прокололи шини в цих автобусах, пошкодивши 81 колесо.”

“Напередодні, 8 листопада, директор АТП звертався до правоохоронних органів, проінформувавши про можливі злочини, але не отримав жодної реакції. Натомість, транспорт АТП почала перевіряти ДАІ на предмет технічного стану автобусів. Міліція не змогла зняти номерів з автобусів тільки через втручання народних депутатів від “НУ”.

“У неділю вдень колони делегатів, які їдуть до Сум, для уникнення провокацій супроводжують депутати Оробець, Яворівський, Гаврилюк, Третяков, Жванія, Морозов, Кириленко. На пункті обласної ДАІ чергують депутати Червоненко й Катеринчук з тим, щоби транспорт безперешкодно дістався до Сум.”

І так далі, і так далі, і так далі. Я можу цитувати це годинами або десятками годин. В кожному разі, за словами представника міліції, тільки сьогодні на мітингу було затримано близько 20 осіб.

З нами на зв’язку народний депутат Ігор Осташ. Він представляє в парламенті фракцію “НУ”. Ми просимо його прокоментувати те, що сталося сьогодні в Сумах. Пане Ігоре, добрий вечір, Ви в ефірі.

Ігор Осташ

Доброго вечора. Я найперше хотів би сказати, що ці події свідчать лише про одне – що “НУ” бояться. Бояться того, що і Схід десь зрозуміє основні програмові засади “НУ”. І тому ми бачимо досить чітко спланований сценарій боротьби з “НУ” на Cході України.

Те, що сталося в Сумах, є абсолютним повторенням Харкова чи Донецька. І це означає лише одне – що все це робилося (вся режисура) практично з Києва, з вулиці Банкової. І тому дуже схожі дії як міліції, так і натовпу, який був абсолютно організований спецлюдьми, власне. Я думаю, що якби минулого вівторка, чи середи, чи четверга у парламенті відбулося слухання міністрів внутрішніх справ, освіти, СБУ, я думаю, що сьогодні масштаб провокації був би дещо менший.

Але позиція більшості якраз підтверджує, що вони будуть робити все можливе для того, щоб зберегти і Міністерство внутрішніх справ, і наші спецслужби для того, щоб надалі продовжувати такі провокації. Тому вони будуть робити все можливе для того, щоб не здати їх на сесії Верховної Ради України. Але дуже добре, що це відбувається за рік до виборів і все це бачить міжнародна спільнота.

Я думаю, що міжнародна спільнота у вигляді демаршу ЄС позицій багатьох постів засвідчила, що вона прекрасно зрозуміла що таке українська “демократична” влада.

Данило Яневський

Дякую Вам сердечно, пане Ігоре. Дякую за те, що Ви висловили точку зору свою особисту і Вашої фракції на хвилях радіо “Свобода”.

Шановні гості, як ви оцінюєте те, що сьогодні відбувається в Сумах? Чи не думаєте ви, що політична боротьба в Україні остаточно вийшла за межі правового поля? Якщо “так”, то на що наші слухачі, наші співгромадяни можуть очікувати в ближчому майбутньому? Пане Цибенко, будь ласка.

Петро Цибенко

Ви знаєте, перші висновки, які я хочу зробити із тих подій, які відбуваються тепер уже в Сумах (скажімо, раніше були трошки інші регіони). Хоча я хотів би при цьому підкреслити, що Суми – це вже не Схід, на який кілька разів пан Ігор зробив наголос. Але я хотів би сказати про отаку “демократію”, побудовану в Україні. Ви знаєте, в одному дитячому мультфільмі (за участю Крокодила Гєни) є такий вираз: “От ми будували, будували і нарешті побудували!” От побудували таку, вибачте, “демократію” з ознаками фашизму.

Хоча, при цьому я хотів би сказати і про другий бік медалі. Ви знаєте, сьогодні “НУ” потрапляє в ту саму яму, яку вони старанно рили протягом 12 років для комуністів. І коли сьогодні вони потрапляють у аналогічну ситуацію на Сході (скажімо, Донецьк, Луганськ і так далі), вони кричать “Караул!” Вибачте, ви сьогодні пожинаєте те, що ви породили самі.

І третє, про що я хотів би сказати у цьому заявку. Взагалі, дивні речі відбуваються. Я сам собі розумію що влада має бути зацікавлена в тому, щоб “сховати” форум у якесь приміщення, а не випускати його на вулицю, де і перехожий бачить, і тому подібне, скажімо, якщо не хочете створювати додатковий імідж представникам опозиції. Тому, все не зовсім однозначно.

Мені здається, що відбуваються якісь ігри за участю з одного боку “НУ”, а з іншого боку за участю влади. Хто писав цей сценарій, яка кінцева мета – мені сказати важко, але я в даному випадку сказав те, що мав сказати, що вважаю за важливе.

Данило Яневський

Дякую Вам. Пане Бродський, будь ласка.

Михайло Бродський (переклад з російської)

Якщо б влада вас боялася, вона б так не поводилась. Якби влада боялася власного народу, який сьогодні підтримує вас більшістю, то вона б так не поводилася. Вони не бояться, вони циніки, вони не хочуть її віддавати, і не віддадуть задарма. А те що відбувається сьогодні – це тільки “квіточки”. Все подальше ще попереду.

На великий рахунок, те, що було сьогодні в Сумах, можна зараз багато казати про те, що це зробив Щербань, який йшов за вашими списками до парламенту (за “НУ”), що Щербань – представник Донецьку, що це вже відлуння з Донецьку. Вже йшли змагання: а хто ж з донецьких крутіший: Щербань чи ті, хто сьогодні у Донецьку?

Слава Богу, що не стріляли, як у Грузії в Зугдіді, по вашому мітингу з автоматів та гранатометів. До речі, я очікував і на таке сьогодні від Щербаня. Так що те, що він просто порозкидав петарди – це він просто “гарний хлопчик”.

Петро Цибенко

Попередив?

Михайло Бродський (переклад з російської)

Так. Він просто пошуткував з вами цього разу. Потрібно налаштовуватись на серйозну боротьбу. І напевне, прийшов час, прийшов день, коли потрібно сідати серйозно за стіл переговорів. Я частково підтримую пана Цибенка. Я ніколи не підтримував комуністів, я був завжди проти комуністів. Я не був членом комсомолу, хоча сьогодні, скажімо, в “НУ” можна знайти і комсомольців, і комуністів (чого раніше ніколи не було у націонал-демократів). Тим не менше, мені здається, що частково він правий: маємо те, що допомагали побудувати сьогоднішній владі.

І я, в тому числі, також несу сьогодні досить суттєву моральну відповідальність. Я це відчуваю на собі. Мені здавалося, що я все робив добре, що ми віддалялись від комунізму. Так, але, на жаль, вирішуючи одну задачу, ми дали іншим людям (екс-комуністам також, які “перефарбувалися” вдало і перетворилися сьогодні на олігархів) взяти владу у свої руки. Вони жорстокі і цинічні.

І я вас дуже прошу, мені здається, що я закликаю. Ігоре, я знаю, що ти впливовий там, якщо ти зараз нас слухаєш, треба сідати за стіл, треба сідати сьогодні за стіл з комуністами і разом думати, що робити. Тому що якщо вся опозиція не сяде сьогодні за стіл, ви побачите, що буде те ж саме, що зараз відбувається в Грузії. Буде те саме, що сьогодні відбувається, до речі, у Росії. Подивіться, як це робила опозиція в Югославії. Раз і назавжди покінчила з цим. А потім – нормальні вибори, і нехай народ скаже, за яким курсом він збирається йти. Опозиція повинна сісти і чесно домовитись проти влади.

Данило Яневський

Дякую Вам. Ви так чудово говорили перед ефіром українською мовою...

Михайло Бродський (переклад з російської)

Ви знаєте, я просто хвилююся і в мене не вийде...

Данило Яневський

Дякую, пане Михайле. Комуністи, наскільки я розумію, мають дещо іншу точку зору. Я хочу прочитати вам одну цитату з вчорашнього числа газети “Дзеркало тижня”. “Наслідком неодноразових походів впродовж останніх декількох днів лідера КПУ Петра Симоненка на Банкову стало ухвалене комуністами рішення підтримати Геннадія Васильєва при затвердженні його Генпрокурором. Можна передбачити, що “симоненківцям” було запропоновано ще дещо в доповнення до посади віце-спікера, або замість неї.

Успішна реалізація оборудки відкриває можливості подальшого зближення Симоненка та Медведчука на шляху реалізації конституційної реформи за сценарієм Банкової. Тим більше, що обійнявши посаду першого віце-спікера, представник КПУ автоматично стане співголовою спеціалізованої конституційної комісії. І всі подальші спроби опозиціонерів залучити до співробітництва на виборах Петра Миколайовича, будуть, по суті, тотожні залученню чужого гравця до своєї команди.”

І ще одна коротенька цитата.

Тимчасом представник голови держави у парламенті Олександр Задорожний прямо заявив в інтерв’ю “Дзеркалу тижня”: “Я не вірю в домовленості з комуністами”.

Пане Цибенко, чи можливе “зближення” між партією, яку Ви представляєте та Президентом? Чи можуть партнери по опозиційному табору вірити в домовленості з комуністами?

Петро Цибенко

Ви знаєте, я думаю що протягом кількох років роботи в парламенті я абсолютно пересвідчився в тому, що домовитись можливо з іншими політичними силами, які намагаються зробити вигляд, що домовляються, а потім віроломно свої ж домовленості порушують. Це по-перше.

По-друге, Ви знаєте, коли Ви зараз мені зацитували “Дзеркало тижня” і деяких інших людей, то я хотів би, знаєте, як в тій виставі, сказати “А судді хто?”

А щодо тих звинувачень – вони з’являються з періодичністю появи будь-якої, скажімо так, ситуації досить гострої. Я не здивувався б якби “Дзеркало тижня” написало про те, що Симоненко поїхав до США і з Бушем домовився. Я, власне кажучи, і в це повірив би, бо, знаєте, багато чого говориться про те, що вибачте, “на голову натягнути не можна”.

Що стосується можливих домовленостей, і, до речі, щодо прокурора. Вибачте, може, когось і влаштовувало, що Генеральним прокурором була людина, яка в прокуратурі працювала дуже обмежений час, дуже давно і на дуже низеньких щаблях. Мабуть, хтось не дуже зацікавлений в тому, щоб до прокуратури прийшов професіонал – гарний, поганий (я зараз від цього абстрагуюсь) професіонал, людина, яка пройшла всі щаблі прокурорської роботи, починаючи з радянських часів.

Тому й починається ажіотаж з різних міркувань, але він відбувається. Повертаючись до Вашого запитання, я б сказав, що ніяких домовленостей у комуністів з Президентом не було, немає і бути не може. Комусь з переляку щось може здатися і він це видає за істину в останній інстанції. Але я ще раз підкреслюю, що цього просто не може бути в природі.

Данило Яневський

Дякую. Пане Бродський, що скажете? Ви щось так хитро посміхаєтесь...

Михайло Бродський (переклад з російської)

Знаєте, я Вам скажу, що домовитись в політиці, в парламенті можуть будь-які сили одна з одною (це абсолютно нормально) на якихось там умовах і так далі. В умовах відсутності свободи слова в Україні це взагалі легко. Хто про це довідається? Ну, довідаються слухачі радіо “Свобода”. Ну, дуже погано. Але цього дуже мало для створення реальної картини. А виборці комуністів про це нічого не дізнаються. Що комуністи в даному випадку, підтримуючи Васильєва, підтримуючи владу, втрачають? Нічого.

У них в списку був Потебенько. Вони йому повірили, взяли його до себе. Він прийшов з ними до парламенту і їх покинув. Вони його вилучили. Вони досвід не беруть на себе, і відповідальність не беруть. Вилучили – то й вилучили. Не розслідував він справу Гонгадзе – “замилював” її. Нічого страшного! Зараз буде Васильєв. Якщо Васильєв їм пообіцяв, що він доведе справу Гонгадзе до кінця, якщо це в них в умовах було (я ж не чув якими були умови, я розумію, що в першу чергу умови повинні бути такими), то справа Гонгадзе повинна бути доведена до кінця. І винні повинні бути покарані, незалежно від того, хто це – президент, генерал і так далі. Вони повинні бути покарані. Ми усі рівні перед законом. Але, на жаль, так не буде.

Можливості домовитися з комуністами є. І вас знову ж покинуть, як це робили завжди, як це робили, домовляючись з націонал-демократами, і їх також покидали. Сьогодні домовляються з комуністами...

Тільки що ж Цибенко сам собі заперечує. Він же тільки що нам казав, що націонал-демократи винні в тому, що влада так поводиться. Саме так і комуністи винні в тому, що влада сьогодні так поводиться. Вони таку ж саму відповідальність мають.

Хлопці, треба сісти домовитися і перестати грати в самостійні ігри! Якщо тільки ви будете єдиними фронтом працювати проти сьогоднішньої узурпації влади олігархами... Ви ж з олігархами домовилися. Вас це влаштовує?

Данило Яневський

Вибачте. Пане Цибенко, зараз ви дасте репліку. Я тільки нагадаю слухачам, що 20 година 22 хвилини на нашому годиннику. За вісім хвилин ми будемо приймати ваші дзвінки. Тим часом в додаток до того, що сказав пан Михайло щойно, я хочу процитувати вам матеріал із газети “Високий замок” в числі 8 листопада. Вони пишуть так: “Олександр Мороз пообіцяв підтримати комуністів, а також заявив, що вірить в можливість повної ротації (разом із спікером Літвиним) керівництва парламенту”.

“Якщо мова йде про пакет в цілому, то зрозуміло, що “дзвенить дзвоник” для Литвина...

Якщо ж “дона” Васильєва змінить “донья” Раїса Богатирьова, лідер фракції регіоналів, то це значить, що поки що вирішено обійтися без комуністів...

Може бути і такий варіант, що Литвина з обох боків “підіпруть” лідер поточної парламентської більшості Степан Гавриш та все той самий невгамовний “неістовий” (мовою оригіналу) Шуфрич.” Це вважає “Київський телеграф”.

Натомість існує ще одна точка зору. Мої колеги – Зиновій Фрис та Ганна Стеців розпитували 7 листопада впливового депутата Верховної Ради, лідера групи “Народовладдя” Богдана Губського. Давайте послухаємо уривок з тієї розмови.

Зиновій Фрис

В парламентських кулуарах сьогодні дуже активно обговорювали проблему про можливий переворот у парламенті. Я не знаю жодних деталей цього. Я гадаю, що Ви внесете якусь ясність.

Богдан Губський

Чесно кажучи, не чув таких думок. Якщо під переворотом розуміється, що одна група хоче захопити владу, то я також не бачив би, що у ВР є якесь збройне протистояння. Зокрема, я особисто і депутатська група “Народовладдя”, яку я очолюю, ми на 100% підтримуємо Володимира Литвина. Мабуть, дехто ставить для себе думку якось дестабілізувати ситуацію у ВР, поставити питання про пакетне голосування. Але я впевнений, що ми не дамо ходу цим подіям. Ці події не повинні бути. Я абсолютно впевнений в тому. І я, в усякому разі, буду за це боротися, щоб була стабільність у ВР. Зокрема, це стосується того, що ніякі дії стосовно зміни керівництва парламенту, зокрема голови ВР Володимира Литвина, ми підтримувати не будемо.

Ганна Стеців

Ви вважаєте, що це може внести нестабільність у ВР? Чому і кому сьогодні вигідно було б, щоб змінилося керівництво ВР?

Богдан Губський

Я думаю, що вигідність взагалі нестабільної ситуації роботи ВР вигідна тим силам і тим людям, які хочуть на хвилі деструктивності, на хвилі нестабільності показати свою потрібність, показати свою користь. Я не хотів би зараз називати якісь прізвища чи називати політичні сили, це було б, мабуть, не зовсім етично. Але я впевнений у тому, що керівництво ВР, зокрема Литвин, він повністю є тією особою, яка справді консолідує парламент і дає змогу йому працювати як законодавчому органу з позитивної точки зору.

Данило Яневський

Отже, шановні гості, які “сили” і хто такі ці “дехто” про яких згадував пан Губський? Чого очікувати від Верховної Ради – принаймні до різдвяних канікул? Пане Бродський.

Михайло Бродський (переклад з російської)

На жаль, нічого доброго, тому що ціни на хліб зростають. Те, що зняли ПДВ з експорту й імпорту зерна, все ж таки це ніяк не скажеться на тому, що ціни не збільшаться. “Нашу Україну” шпиняють незаконними діями по всій Україні, не дають проводити форуму. Міліція не несе ніякої відповідальності, генералів заарештовують – потім звільняють прокурори, які цих генералів заарештовують, яких підозрюють у вбивстві журналіста. І теж ніхто не буде нести ніяку відповідальність.

І все це буде у нас продовжуватись. Буде продовжуватись це до тих пір, поки люди не зрозуміють, що не буде у нас Кучми на третій термін, доки люди будуть думати (ті люди, які сьогодні підтримують владу), що Кучма зможе прийти на третій термін. І якраз Богдан Губський, який подав до Конституційного Суду і створив таку ситуацію, був би не він – був би інший хтось. Подали для того, щоб “заморозити” цю ситуацію, для того, щоб не зараз все розрядилося і пішли ми на нормальні вибори, і прийшли до того, що Україна буде демократичною державою. Ні, цього не буде. (переклад з російської)Доки над нами буде висіти третій термін Кучми, ці люди (боягузи) будуть сидіти на місці і підтримувати владу до останнього.

Тому потрібно вирішити зараз цю проблему: буде він на тертій термін йти, чи ні; буде в нас реформа, чи ні. На жаль, люди меркантильні. Ми будуємо демократію і беремо участь у прямих виборах, де всі допущені до виборів. Вперше в світі застосовано таку практику, коли всіх бідних людей допущено до виборів. І заможні за рахунок своїх 20 гривень маніпулюють голосами цих людей. Ви чули, що Губський казав, що парламент у нас, виявляється, це законодавчий орган. Ні, це політичний, в першу чергу, орган, а потім законодавчий. Їм вигідно так казати. Дуже вигідно. Так от я ж до чого кажу: поки не вирішимо головну проблему, все буде так, як є.

Данило Яневський

Дякую. Пане Цибенко.

Петро Цибенко

Ви знаєте, дивна у нас розмова відбувається. Пройшло 12 років з отримання так званої незалежності України, і тим не менше (в тому числі і ведучий передачі) намагаються нас переконати в тому, що те, що сказали в пресі – оце істина в останній інстанції.

Данило Яневський

Хіба я це колись казав?

Петро Цибенко

Уже кілька разів сьогодні звучало...

Данило Яневський

Ні-ні-ні! Я цього не казав. Я так не думаю, тим більше.

Петро Цибенко

У всякому разі, відбувається посилання на певні...

Данило Яневський

Вибачте, я маю право посилатися на будь-які ЗМІ. Я не маю права висловлювати свою особисту точку зору – це правда. Але давайте будемо коректними.

Петро Цибенко

Я намагаюсь бути коректним, але ж посилання відбуваються на певні видання, а не на товаришів, не на комуністів, не на що інше. На цілком певні видання.

Данило Яневський

Ну добре. Наприклад, я можу послатися на газету “Комуніст”, в якому пан Симоненко сказав (коли говорив про Тузлу), що натівські такни будуть під Воронежем. Чи хтось в Центральному комітеті Вашої партії підрахував моторесурс танку М-1 “Абрамс”? І чи може він з західної Німеччини просто своїм ходом доїхати до Воронежа і скільки це забере часу?

Петро Цибенко

Сьогодні бажаючих дуже багато підрахувати моторесурс. Я думаю, що там розберуться з моторесурсом. Щодо того питання, яке прозвучало останнім часом “Чого чекати від ВР?”, я думаю, що в значній мірі це питання можна трансформувати в питання “Чого чекати від більшості?” Між цими питаннями треба ставити знак рівності.

Серед більш важливих подій, які відбудуться, безумовно, до кінця року – бюджетний процес. Я передбачаю, що десь ближчим часом почнеться процес обговорення так званої політичної або конституційної реформи (бо Президент уже “погрався” в цю гру і тепер відкинув її – вона вже більше не потрібна). Я думаю, що вирішити долю конституційної реформи доведеться Верховній Раді. Є, безумовно, питання надзвичайно гострі, зокрема питання щодо можливості виживання українського народу, і зокрема ціни на хліб. І вони обов’язково будуть присутні у Верховній Раді до кінця року.

Данило Яневський

Дякую.

Михайло Бродський (переклад з російської)

От мені здається, що комуністи повинні підтримати Васильєва як Генпрокурора у випадку якщо Янукович буде вірним своєму слову – відправить у відставку тих міністрів, з вини яких ціни на хліб зросли. Ви проголосуєте за Васильєва донецького, а Кириленко, Рижук, які винні в тому, що зросли ціни на хліб, продовжуватимуть працювати. Хай звільнить!

Данило Яневський

Маєте 30 секунд на репліку, пане Цибенко. Чи збережете на потім?

Петро Цибенко

Я використаю це трошки пізніше.

Данило Яневський

Добре. Я піду Вам на зустріч і тепер процитую парламентську газету “Голос України”.

Петро Цибенко

От, бачите...

Данило Яневський

“Координатор парламентської більшості Степан Гавриш заявив: оскільки блокування Верховної Ради триває, “більшовики” вже тепер готові перейти до Українського дому й ухвалювати рішення там. Однак Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловився категорично проти нової “оксамитової революції”. Голова парламенту також висловив переконання, що ротації всього керівництва Верховної Ради не відбудеться”.

Наскільки вірогідним є такий варіант, пане Цибенко?

Петро Цибенко

Ви знаєте, я не хочу гадати. Я думаю, що цього не відбудеться. Більше того, я зараз не буду прогнози будувати. Я буквально в п’ятницю, 7 листопада приймав участь у нараді керівників фракцій. Так сталося, що я від імені фракції приймав участь. Це питання навіть не звучало, бо ситуація хоча й нагадує ситуацію дворічної давності, вона дещо інша. Я думаю, що до цього справа не дійде.

Більше того, я вам скажу, що у мене, у всякому разі, склалося враження, що більшість керівників депутатських фракцій до певної домовленості дійшли уже. Зараз працює робоча група з підготовки аналізу тих подій, які відбувалися в Донецьку (правда тепер уже додадуться до цього ще і Суми). Але мова йде про те, що в понеділок, ближче до кінця дня, будуть підведені підсумки роботи робочої групи, створеної з представників трьох комітетів профільних, з тим, щоби вирішити проблему, як має розглядатися у четвер це питання у Верховній Раді.

Данило Яневський

Дякую. Пане Бродський, маєте хвилину покритикувати.

Михайло Бродський (переклад з російської)

Я один із учасників “оксамитової революції” і я можу сказати, що вчаться всі (я думаю, і більшість, і меншість). І цього разу я думаю, що “Наша Україна” і комуністи не дадуть нічого подібного зробити. І вони теж братимуть участь у засіданні Українського дому. Ця більшість розуміє, що вони теж туди прийдуть і нічого в них там не вийде. Це по-перше.

По-друге, більшість не має зараз 226 бійців, які підуть в Український дім і будуть там голосувати. Нема в них таких. Дай Бог їм взагалі навіть у залі збирати свої картки. Це 226 живих потрібно членів більшості, які підуть і підійматимуть руки. Нема таких сьогодні в більшості. Є картки багатьох товаришів (котрі їх там продали, передали, роздали), якими голосують, створюють 230 голосів. Вони можуть голосувати в залі. Тому, такий варіант не є можливим.

Данило Яневський

Дякую. Існує інший варіант – подзвонити за телефоном 490-29-05 і поставити запитання у прямому ефірі радіо “Свобода” до наших гостей. 20:33. Слухаємо перший дзвінок. Добрий вечір.

Слухач (переклад)

Пане Яневський, Ви мені дуже подобались, коли Ви по телевізору оце “Останній мільйон” вели. А зараз тут Ви гарно. Питання по Георгію Гонгадзе. Досі ще не відомо хто Улофа Пальме і Джона Кеннеді вбив, а Ви отак – хто вбив тут. Це перше питання. Невідомий досі дійсний вбивця Улофа Пальме і Джона Кеннеді.

Друге питання. Віктор Андрійович у 1999 році прийшов. Я 30 років календарних відслужив. На той час я отримував 202 рублі пенсії, жінка не працююча, в передпенсійному віці. Він зняв з воєнних і пенсіонерів пільги на комунальні послуги. Воєнні, МВД – ніхто за нього голосувати не буде (службовці і пенсіонери).

Данило Яневський

Дякую Вам сердечно за те, що подзвонили до нас зараз. З пана Бродського почнемо: навіщо Ющенко зняв пільги з військових і пенсіонерів і хто вбив Улофа Пальме?

Михайло Бродський (переклад з російської)

По-перше, не Ющенко, а парламент голосував. І якраз саме та більшість, яка сьогодні продовжує підтримувати пана Кучму. Це перше.

Друге. Наскільки я знаю, влада пропонувала паралельно підіймати пенсію, але, на жаль, не встигла. Тому вийшло частково. А взагалі пільги потрібно всі відмінити і нормальну платити пенсію, як у всьому світі. Сьогодні хліб дорожчає – питань немає, давайте по 50 гривень кожному пенсіонеру доплатимо, і таким чином вирішимо питання.

А щодо Кеннеді, знаєте, Гонгадзе, звичайно, це не Кеннеді, Україна – не Америка. Але вбивць треба знайти. І тоді б не було ніяких плівок Мельниченка. Якщо б в Америці були реальні плівки Мельниченка, там би, повірте мені, довели до кінця, хто б це не був – діючий президент, кандидати в президенти, прокурори. Всі б відповідали, тому що Америка – це країна свободи.

Данило Яневський

Дякую. Пане Цибенко, Ваша думка.

Петро Цибенко

Ви знаєте, я почну спершу з запитання, яке прозвучало. Я розумію, що завтра, післязавтра чи через якийсь час “стрілочника” обов’язково знайдуть. Для мене значно важливіше, щоб були знайдені ті політичні сили, які зробили замовлення відповідне, ті люди, які правили руками того вбивці. І оце, дійсно, надзвичайно важливо.

А щодо другої частини запитання, то я хотів би сказати, що Віктор Андрійович є автором ноу-хау бюджетного. Саме з його уряду почався процес призупинення через бюджет певних статей, цілої низки законів щодо соціального захисту. Це дійсно так. І це розпочалося саме з Віктора Андрійовича.

Хоча, хтось в позитив йому зараховує те, що були погашені борги по пенсіях. Як голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів, який мав безпосереднє відношення до цієї проблеми, я скажу так, що вирішена ця проблема була через рішення Верховної Ради, оскільки було прийняте рішення щодо додаткових зборів до Пенсійного фонду. І саме це дозволило по-перше, погасити борги по пенсіям, а по друге – хоча символічно їх підняти. Тому, скажімо, Віктор Андрійович до цього немає відношення.

А щодо призупинення окремих статей через бюджет - до цього він має саме безпосереднє відношення.

Данило Яневський

Дякую. Оскільки наш слухач і ви заторкнули у ваших відповідях надзвичайно гостре і болюче питання, я дозволю собі ще одну цитату (перед тим, як надати слово наступному слухачеві) з нелюбимої Вами, пане Цибенко, газети.

Цитую останнє число “Дзеркала тижня”. “Звільнення Пукача з-під варти було розцінено як сигнал всім іншим діючим особам та виконавцям: “Своїх мовчазних друзів ми не здаємо”. Як сигнал ішого ґатунку можна розцінювати вибух, який пролунав 4 листопада на вулиці Рейтарській, який розніс на шматки “джип” Володимира Киселя”. І далі: “Всіх, хто представляє загрозу для цієї влади, очікують чорні часи. І зовсім не факт, що всі доживуть до їх закінчення” (як я зрозумів – до закінчення президентських виборів).

Що з цього приводу думають комуністи, пане Цибенко?

Петро Цибенко

Ви знаєте, що стосується справи Пукача (вона безпосередньо зв’язана з вбивством Георгія Гонгадзе), то тут дуже багато дивних речей. Я все-таки хочу сподіватися на те, що нова людина, яка прийде до Генеральної прокуратури, розставить всі крапки над “і”. Бо уже прозвучала інформація про “оборотнів-2”, потім всі дружньо (всі три силовики) відмовились від цієї версії. Я все-таки хочу зрозуміти що ж там таке було насправді.

А що стосується Пукача, чи кого б то не було, я ще раз підкреслюю, що для мене принципово важливо знайти і покарати не тільки безпосередньо вбивцю, а тих людей, які були, скажімо так, замовниками цього вбивства. Бо стріляли не тільки в конкретну фізичну особу, стріляли в журналіста, стріляли, власне кажучи, в свободу слова.

Данило Яневський

Тобто будете добиватись в парламенті доведення цієї справи?

Петро Цибенко

Обов’язково.

Данило Яневський

Дякую. Яка думка ліберального “Яблука”, пане Бродський?

Михайло Бродський (переклад з російської)

Я можу із впевненістю стверджувати, що правду ми дізнаємося. Дізнаємося тільки після зміни сьогоднішньої влади, тому що, на жаль, в нашій країні (поки при владі Президент Кучма) не працюють закони, в нашій країні не працює компромат. В нашій країні компромат – це те, що Кучма вважає компроматом, чи не вважає. Не вважає – значить не працює. Закон – це як у Франка (памятаєте?)...

Данило Яневський

Я не був з ним знайомий...

Михайло Бродський (переклад з російської)

Це такий був диктатор Франк. Він казав: “Для ворогів –закон, для друзів – все”. Тому, всі, хто є друзями Кучми, для них закону немає. І крапка. Тому я не вірю в ніякі справедливості, які виникнуть у зв’язку з появою пана Васильєва. Я не вірю в ніякі переміни до зміни існуючого режиму.

Данило Яневський

Дякую. Добрий вечір, Ваша хвилина, будь ласка.

Слухач

Добрий вечір, шановні. До вас звертається Василь. І особливо до пана Цибенка. Ось тільки що його опонент сказав, що не працюють закони. А Верховна Рада існує 12 років. Адже ж робітники з селянами розриваються, щоб утримати цю Верховну Раду, створюють так званий “бюджет”. А ті, хто маніпулює і керує ними, просто знущаються над Конституцією.

Так невже не може зрозуміти пан Цибенко, чому це проходить за 12 років? А я йому допоможу: тому що Верховна Рада – це просто публічний політичний дім, де просто розведені балачки. Якби вона контролювала фінансові потоки на різні гілки влади і могла припинити, якщо не виконується Конституція, то не видати гроші прокуратурі та іншим органам, тоді б були реальні якісь наслідки цього. А так – це все пусті балачки. І це за рахунок селян і робітників.

Данило Яневський

Дякую Вам, пане Василю. Ваш час, на жаль, скінчився. Пане Цибенко, будь ласка.

Петро Цибенко

Спасибі. Я так розумію, що я міг би і не відповідати на запитання, оскільки людина задала запитання – вона ж на нього і намагалась відповідати. Я хотів би трошки автора поправити – не 12 років існує Верховна Рада, вона існує стільки, скільки існує влада в Україні.

Правда, при цьому я хотів би погодитися з ним в іншому. Верховна Рада, яка існувала до 90-го року, складалась з депутатів, які працювали безпосередньо між людьми, і тому ті вимоги, ті потреби, які висували люди, вони були ближчі для цих людей. Сьогодні створився так званий “професійний” орган – Верховна Рада. Але по великому рахунку, вона сьогодні представляє інтереси (у всякому разі, її більшість) пануючого класу, тобто буржуазії, з усіма наслідками, які з цього випливають. Тому, я хотів би сказати про те, що Верховна Рада сьогодні – це наше суспільство в мініатюрі. Іншою вона бути не може просто, уже в силу того, що кожний обирає собі подібного.

А щодо тих методів боротьби з негативними проявами, я з ними згоден. Більше того, вони мають бути навіть більш жорсткі, ніж пропонує ця людина, щодо зупинення або зміни тих грошових потоків, які сьогодні є. Головний спосіб боротьби робітників і селян (як сказала сьогодні людина, посилаючись на них) – це те, щоб сьогодні влада в Україні була передана саме цим людям, тоді це зніме дуже багато питань.

Данило Яневський

Дякую. Пане Бродський, якщо можна коротко – Тернопіль у нас на зв’язку.

Михайло Бродський (переклад з російської)

Будь ласка, я відповім: до 90-го року, дійсно, був парламент, але він був підзвітніший за сьогоднішній. Підзвітний він був тільки комуністичній партії і більш нікому. В нас була диктатура пролетаріату. Зараз у нас, дійсно, є в парламенті, як то кажуть, буржуазія, є пролетаріат, є аристократи (олігархи), є “нормальні люди”. Так от, “нормальні люди” борються з сьогоднішньою владою, яка себе повністю скомпрометувала і збанкрутувалася. На жаль, коли начебто здавалось все нормально, комуністи відмовляються цих “нормальних людей” підтримувати. І, як правило, починають підтримувати сьогоднішню владу. На жаль, це так.

Дуже часто, на жаль, буває і навпаки: коли комуністи борються з владою. Ці “нормальні люди” теж виступають в підтримку цій владі, проти комуністів апріорі. Тому що от в нас той старий менталітет залишився “образа на комуністів” і так далі, ми забуваємо про те, що вони дійсно представляють цілий прошарок суспільства. І це нормально. Тому я ще раз закликаю об’єднатися проти сьогоднішньої влади в опозицію. Я от намагаюсь ваш ефір використати, бо нема іншої можливості.

Данило Яневський

Дякую Вам сердечно. Тернопіль вже дочекався нарешті. Добрий вечір, Ви в ефірі. Прошу, Ваша хвилина.

Слухач

Я хочу задати питання гостям відносно початку змови тої, що зачепив Ігор Осташ, відносно подій в Сумах. От чому він каже, що там був не той натовп, що треба? А де був той натовп, що потрібно?

Данило Яневський

Дякуємо Вам сердечно. Хто почне? Пане Бродський, Ви бажаєте? Будь ласка.

Михайло Бродський (переклад з російської)

Так. Я можу сказати, що на жаль, “НУ” не показує сьогодні нормальну організованість. У “НУ” є сьогодні підтримка десь 25% в суспільстві, якщо я не забув.

Данило Яневський

Ні, не помиляєтесь.

Михайло Бродський (переклад з російської)

В Сумах якраз було десь 18-19%, хоча “НУ” дуже багато зробила, щоб там було менше, тому що взяла до своїх списків пана Щербаня (якраз який сьогодні губернатор Сум), і він потім зрадив “НУ”. Я думаю, що якщо б “НУ” почала працювати нормально, у неї є люди, які можуть вийти на вулиці так, як у Львові, і сказати “Ні!” сьогоднішній владі. Я не розумію, чому це не сталося.

Данило Яневський

Пане Цибенко, Ви розумієте?

Петро Цибенко

Ви знаєте, не будучи очевидцем, учасником безпосереднім тих подій, які відбувались в Сумах, мені дуже важко судити про те, що там відбувалося і де були ті, чи де були інші. Важко сьогодні прогнозувати.

Але, я хотів би сказати ось про що. Я хотів би сьогодні “поспівчувати” нашому сьогоднішньому режиму. Розумієте, ну не той дістався народ цьому Президенту, не той дістався народ цій владі. І вона з ним, безумовно, постійно бореться. Ну, не оцінили величезні, скажімо, старання цього Президента і цієї влади. А народ, в кінці кінців, я думаю, що відповість на питання “Де він мав бути в той момент, коли вирішувалась доля влади в Україні?” Більше я нічого додати не можу, бо в деталях поки що такою інформацією не володію.

Данило Яневський

Дякую. Я вам скажу більше: Київ з усіх боків оточений Україною. От ми щойно чули дзвінок з Тернополя, тепер Донецьк у нас на зв’язку. Добрий вечір. Будь ласка.

Слухач

Добрий вечір. Слухаєте мене?

Данило Яневський

Так, дуже уважно.

Слухач

Це Дмитро з Донецька. Я не просто так, я українець з Донецька. Я, слухаючи гостей, думаю собі так: чи вибачилась донецька влада за ті події, які сталися? І чи усвідомлює Васильєв з донецького клану яку роботу йому треба зробити, щоб оці всі резонансні справи розслідувати? І навіть чи він висловив відношення до цих подій як бувший прокурор Донецької області? Я із свого боку хочу вибачитися за таку владу донецьку, за таку “демократію”, яку вона влаштувала, бо це ганьба для цієї влади.

І запитання до учасників дискусії: і до пана товариша Цибенка, і до пана Бродського. Чи вони думають, що саме Васильєв зможе довести ці резонансні справи, розслідувати ці події як Генеральний прокурор? Чи вони впевнені в цьому, особливо комуністи, які його підтримують зараз або збираються підтримати?

Данило Яневський

Дякуємо Вам сердечно. Вітайте всіх в Донецьку від імені нашого. Пане Цибенко?

Петро Цибенко

Ви знаєте, пан Дмитро з Донецька підкреслив, що він українець з Донецька. А я – українець з Луганська. Я депутата від Луганщини. То я хотів би сказати, що коли говорять про демократію, про владу, зокрема в Донеччині, знаєте, власне кажучи, той режим, який сьогодні знаходиться при владі, нічого спільного з демократією не має. Слово “демократія” грецького походження і означає владу народу. А народом, вибачте, там і “не пахне”.

А щодо того вибачились чи не вибачились, я думаю, що не вибачились і не вибачаться, бо це ж вже не вперше. Просто очевидно пан Дмитро дуже добре знає те, як відбувалися вибори в 1999-2002 роках в Донецькій області. І це вже останнім часом стало вже системою.

Щодо того, як буде діяти Васильєв, то, знаєте, я можу по-різному ставитись до цієї людини. Але я все-таки маю сподіватися, що хто б що не говорив щодо цієї людини, що це професіонал, людина, яка працювала і працює тривалий час в органах прокуратури, на відміну від деяких попередників, які про прокуратуру знають, як то кажуть, “по наслышке”.

Данило Яневський

Дякуємо. Пане Бродський, що скажете?

Михайло Бродський (переклад з російської)

Ну, я можу сказати, що так, дійсно, він професіонал і він професіонально буде відстоювати інтереси сьогоднішньої влади, а не інтереси українського народу. Це перше.

Друге. Аудиторія радіо “Свобода” досить специфічна, її всі знають. Це багато людей, які слухають радіо “Свобода” ще з часів комунізму. І, на жаль, нічого не змінилося – так і продовжуємо, тільки тепер можна не на кортики хвилях, а на “FM”. Трошки ми розвинулись. Можна сьогодні ще й в Інтернеті подивитися. Я вам можу сказати, що ця аудиторія не сумнівається ні в чому і відповідь на ц питання вона може дати самостійно. Ці люди самі знають що буде.

Данило Яневський

20:49. Михайло Бродський і Петро Цибенко слухають ваші запитання, які ви ставите за телефоном 490-29-05. Будь ласка.

Слухачка

У мене питання до обох учасників вашого сьогоднішнього вечора. Чи не думають вони, що парламент працює дуже з великою напругою тому, що їх розділили (вони там більшість і меншість)? Парламент розділений на дві частини.

Данило Яневський

Дякую. А як Вас звати, вибачте?

Слухачка

Анастасія.

Данило Яневський

Дякуємо сердечно. Пане Цибенко, що скажете?

Петро Цибенко

Ви знаєте, власне кажучи, якби поділили тільки парламент, це було б півбіди. Але справа в тому, що поділили Україну, поділили український народ. Правда, пропорція цього поділу зовсім не така, якою вона має бути. Я маю на увазі, що в Україні живе, скажімо, 5% тих людей, які дійсно живуть і живуть достатньо заможно, і 95% – ті, які виживають, або пропадають взагалі.

Оцей поділ в парламенті є, все-таки, результатом того ладу, який сьогодні створено в Україні, періоду первинного накопичення капіталу. Це ті люди, які в більшості представляють сьогоднішню владу, Президента, урядові кола і так далі, вони сьогодні представляють собою різні кримінальні структури, є представниками олігархічних кіл і відповідно, виконують їх класовий інтерес.

Данило Яневський

Дякуємо. Пане Михайло, Ваша думка.

Михайло Бродський (переклад з російської)

Я думаю, що поділили не парламент, поділили не народ, а поділили власність, яка належала народу. І поділили нечесно. І вся проблема в нашій країні в тому, що (от я зараз дивлюся на Росію) власність нелегітимна. Люди готові визнати, що так цей завод (машинобудівний чи деревообробний) може бути власністю певного власника. Вони визнають, що це легітимно. Вони визнають власність на кафе-ресторан, але не визнають власність на надра.

Вони не визнають ту власність, яка звідкись раптом з’явилися “Біли Гейтси” – Ходорковські, Пінчуки, Ахметові і всі інші. Звідки вони з’явилися? Вони що, розумніші за когось? Вони отримали в Леоніда Даниловича надра – нафту, газ, руду? А парламент і комуністи досі з них ренту не отримали справедливу.

І треба було б не за мобільні телефони брати ренту з людей (за те, що вони заробили сто доларів і купили собі мобільний телефон), а з цих людей за те, що вони нафту, газ, руду нашу добувають. От звідти треба було б брати гроші і направляти до Пенсійного фонду. І за рахунок цього треба було б підвищити пенсії дати людям можливість купувати хліб за нормальну ціну. Щоб і селянам було це вигідно. От і все.

Данило Яневський

До слова, про хліб. Віктор Ющенко заявив дослівно таке (я цитую “Україну молоду” за суботу): “Нинішня ж урядова політика, навпаки, спровокує до весни чергове 20-30% подорожчання хліба.” З вашої точки зору, наскільки справедливими є такі твердження? Дуже коротко.

Михайло Бродський (переклад з російської)

Ви знаєте, я впевнений, що зараз це буде – зараз буде збільшення ціни на 30%. І я якраз стою в ряду тих людей, які кажуть, що це нормально для селян, щоби хліб подорожчав. Але треба підняти і пенсію, підняти заробітну плату мінімальну. Уряд повинен це зараз зробити (і парламент в тому числі) для того, щоб у людей були гроші купляти цей хліб. Тому що у нас сьогодні 90% людей...

Данило Яневський

...нижче рівня бідності.

Михайло Бродський (переклад з російської)

Так.

Данило Яневський

Дякую. Пане Цибенко, дуже коротко будь ласка, Вашу точку зору.

Петро Цибенко

Ви знаєте, я категорично заперечую тій урядовій політиці, якою, як було заявлено, з 15 листопада будуть підняті ціни на хліб, а власне кажучи, вони вже в багатьох регіонах підняті давним-давно. І ми будемо робити, зокрема наша фракція, все для того, щоб це не відбулося. Це по-перше.

По-друге. Ви знаєте, я вважаю, що уряд сьогоднішній на чолі з Януковичем цими діями підписує собі смертний вирок. Я думаю, що навесні саме це буде інкриміновано як головний недолік в діяльності уряду, за що він буде відправлений у відставку.

Данило Яневський

Дякую. Встигнемо ще одну розумну людину послухати. Слухаємо.

Слухач

Добрий вечір.

Данило Яневський

Добрий!

Слухач

Я оце чув передачу “от і до” і дуже вдячний. Але чи не здається вам на кінець передачі, що це нагадує пакт Ріббентропа-Молотова (пакт Медвечука-Симоненка)?

Данило Яневський

Дякуємо Вам сердечно. Пане Цибенко.

Петро Цибенко

Ви знаєте, не нагадує тут мені це нічого, ніякого пакту, хоча б з тієї причини, що тут сидять не Молотов і Ріббентроп. Хоча б уже з цього приводу.

А що стосується всього іншого, ви знаєте, я уже до певної міри не можу сказати, що звик, але для мене вже не новина, коли сьогодні комуністи виступають в ролі тієї “невістки”, яка завжди “винна”. Причому, “винна” в тому числі і в очах якоїсь частини суспільства, яка на чергових виборах голосує зовсім за інші сили. А потім, шукаючи якесь виправдання своїм діям, намагається побачити, вибачте, смітинку в очах комуніста, не бачачи бревна в очах інших політичних сил. Не нагадує мені це.

А що стосується всіляких домислів, то, вибачте, було, є і очевидно, буде, бо в цьому є зацікавленість.

Данило Яневський

Дякую. Що Ви бачите в очах Ваших політичних опонентів, пане Бродський?

Михайло Бродський (переклад з російської)

Ви знаєте, мені вже 12 років дуже шкода комуністів і я би хотів зараз їх захистити, хотів би захистити цей пакт Ріббентропа-Молотова і сказати дякую пану Молотову за те що він підписав пакт з Ріббентропом. Ми об’єднали Західну і Східну Україну і маємо сьогодні незалежну країну. Цей пакт, до речі, нам дуже допоміг в нашій історії. Це я ніби хотів пожартувати.

Данило Яневський

Дякую. Я теж хотів би пожартувати, але на жаль не можу, оскільки час спливає. Але ще одне “гаряче” питання дозволю собі. Наскільки вірогідними, з вашої точки зору, є зрив президентських виборів або фальсифікація їх результатів. Кинулася в очі цитата з інтерв’ю Олександра Задорожнього, представника Президента у Верховній Раді, яке він дав кореспонденту “Київського телеграфу”.

“Нам потрібно, – сказав він, – грубо кажучи, розділити Центральну виборчу комісію між представниками центристських партій”.

Кореспондент: “Оппозиції дістанеться шматочок цього “пирога”?

Відповідь: “Скоріш за все – ні”.

Пане Цибенко, будь ласка. Аж 45 секунд.

Петро Цибенко

Я можу сказати ось яким чином. Мене, власне, це вже не дивує. Мій колега по цій передачі уже говорив про те, що ділили власність, а тепер ще й виборчу комісію вирішили поділити. Я скажу навіть більше: сьогоднішня влада. Інакше, ніж вона проводила вибори в 1999 році, ніж вона проводила так званий “референдум” з так званої “народної ініціативи”, вибори 2002 року до парламенту, проводити вже не буде. Інакше вони не вміють проводити і не хочуть проводити.

Тому, те, що вірогідність фальсифікації висока, я хотів би підтвердити. Мова тільки йде про те, якими цього разу будуть конкретні механізми. А те, що будуть намагатися сфальсифікувати вибори – тут в мене абсолютно нема ніяких сумнівів.

Данило Яневський

А я, вибачте, так і не зрозумів. Компартія і ваша фракція парламентська будуть добиватися того, щоб ваші представники були якось заангажовані в діяльності ЦВК?

Петро Цибенко

По-перше, почнемо з того, що уже підходить термін ротації ЦВК. І для мене байдуже хто це буде, з якого, скажімо, політичного або партійного табору. Для мене важливо, щоб це була хоча б відносно чесна людина.

Данило Яневський

Дякую. Пане Михайло, якщо можна, за 30 секунд.

Михайло Бродський (переклад з російської)

Дуже важко, але замість Васильєва можна було й “вибити” кілька місць у ЦВК. Це все ніщо, тому що подивіться на Грузію. Яка різниця хто у якій комісії, яка різниця хто голосує. Головне – хто як вважає. От якщо сьогодні грузинський народ, як і югославський, доб’ється відставки Шеварднадзе, я скажу, що в нас є шанс нормальних виборів в Україні.

Данило Яневський

Дякую. Такою була точка зору лідера політичної партії “Яблуко” Михайла Броцького і члена фракції Компартії України у Верховній Раді Петра Цибенко.

Дорогі друзі, на наступному тижні в понеділок, 10 листопада та у вівторок, 11 в Києві перебуватиме комісар з питань зовнішніх зв’язків Європейської комісії Кристофер Паттен. В понеділок наш Прем’єр відлітає до Словенії з офіційним візитом.

Працюватиме в цей день робоча група парламентарів з подій в Донецьку 31 жовтня. Комісія створена за розпорядженням спікера Литвина.

В середу, 12-го, будуть оголошені поточні результати експертного визначення претендентів на звання лауреатів програми “Людина року”.

В четвер та п’ятницю вище керівництво відбуває з візитами до сусідів наших. Президент відвідає Молдову, голова Верховної Ради – Румунію.

В суботу на нас чекають черговий з’їзд українських комсомольців в Києві. Натомість, Волинь прийматиме форум блоку “Наша Україна”.

Ну а в неділю, як завжди о 20-й, ми знову зустрінемося з Вами на хвилях “Вечірньої Свободи” у щотиженвій програмі “Без назви”.

Сьгодні її гостями були народний депутат Петро Цибенко, він представляє фракцію комуністів у Верховній Раді та лідер політичної партії “Яблуко” Михайло Бродський.

Випуск програми забезпечувала Наталка Антоненко. Мене звати Данило Яневський. Тим часом – кохайтеся!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG