Доступність посилання

ТОП новини

Українські експерти продовжують обговорювати значення візиту до Києва президента Росії Владимира Путіна.


Сергій Кисельов Українські експерти продовжують обговорювати значення візиту до Києва президента Росії Владимира Путіна.

Київ, 26 січня 2004 – Українські експерти продовжують обговорювати значення візиту до Києва президента Росії Владимира Путіна. Чи був він формальним актом, який відбувся виключно в ім’я закриття Року Росії в Україні, чи справді лідери обох країн вирішували важливі політичні та економічні питання? Що стоїть за цими відвідинами, які стали, мабуть, останньою закордонною поїздкою Путіна напередодні президентських виборів у Російській Федерації?

Володимир Маленкович, політолог, директор Українського відділення міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень в інтерв’ю для радіо "Свобода" так окреслив свій погляд на значення візиту російського лідера Владимира Путіна до Києва: "Вважаю, що практичного значення візит Путіна в Україну не буде мати, бо сьогодні нічого практично не вирішується в Україні, і майбутнє російсько-українських стосунків залежить не стільки від такого рівня візитів, скільки від того, що буде на політичному фронті в Україні цього року, тобто, я маю на увазі, чи буде в нас політична реформа і в якому вигляді вона буде, і хто буде наступним президентом України – від цього залежать зовнішньополітичні стосунки України, й зокрема стосунки з Росією".

Володимир Маленкович висловив припущення, що російський президент "безумовно, приїхав в Україну перед виборами, які він виграє стовідсотково, щоб показати себе як керівника всього пострадянського простору, тобто як якогось ліберального монарха, про якого колись казав Чубайс. Що стосується лібералізму, то, на мій погляд, сьогодні в Росії ніяких ознак лібералізму зовсім нема; навпаки, сьогодні в Росії практично покінчено з демократією, парламентська система вже не працює: в парламенті Путін має більш ніж 300 мандатів на свою користь, тобто, він може робити все, що він захоче, і це означає практично, що в Росії самодержавство. Встановлюється якась форма самодержавства, нехай не монархічного, але все ж таки так, як у Росії було практично завжди, і за царів, і за більшовиків, коли вся влада була зосереджена в одному центрі".

На запитання про те, що означав візит Владимира Путіна саме до Києво-Печерської Лаври, політолог Володимир Маленкович відповів: певною мірою ці відвідини символізували триєдину уваровську формулу: православ’я, самодержавство, народність. Проте "шансів будувати Росію за принципом "православіє, самодєржавіє, народность" – це утопія. Через деякий час в Росію все одно прийде сучасна демократична система".

Перший заступник директора Національного інституту проблем міжнародної безпеки, який, до речі, кілька років тому звався Національним інститутом українсько-російських відносин, Анатолій Гуцал вважає, що приїзд до Києва Владимира Путіна має позитивне значення для України. Адже "основні акценти в процесі цього візиту робилися насамперед на питаннях економічного розвитку і на тих позитивних зрушеннях, які відбулися щодо формування єдиного економічного простору, цього проекту, газотранспортного консорціуму, і в торгово-економічних відносинах України з Росією. А в політичному сенсі цей контекст я сам проглядаю в тому, що позитивні зрушення в українсько-російських відносинах демонструються на тлі нинішньої парламентської кризи, яка відбувається в Україні, певних труднощів, пов’язаних із нашими відносинами з Європою, особливо в контексті цієї парламентської кризи".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG