Доступність посилання

ТОП новини

Прелюдія до відкриття року Польщі в Україні: музична феєрія від групи “Motion Trio” (Краків).


Богдана Костюк Прелюдія до відкриття року Польщі в Україні: музична феєрія від групи “Motion Trio” (Краків).

Київ, 4 березня 2004 року.

Незабаром президенти Леонід Кучма та Олександр Кваснєвський урочисто відкриють рік Польщі в Україні, а тим часом 4-го березня у Києві прозвучала увертюра до цієї важливої події. Свою музичну феєрію подарував киянам гурт акордеоністів “Motion Trio” – єдина у світі група, котра виконує казкові композиції на межі класики, джазу, року, авангарду і фламенко.

Акордеонне тріо “Motion Trio” від часу заснування у 96-му році об’їздило з концертами півсвіту : Сполучені Штати, Канада, Західна Європа, Росія. В Україні – уперше, і тому нинішній концерт лідер гурту Януш Войтарович вважає прелюдією до культурних подій, які відбуватимуться у рамках року Польщі в Україні:

“Я б охоче розмовляв лише про музику, але говорити доводиться про політику. Це провина політиків, що поляки дивляться на Захід, обговорюють питання про вступ до НАТО, переймаються проблемами НАТО. І майже не помічають східної сусідки – України. Поляки почали забувати, що ми з українцями представляємо слов‘янські народи, маємо споріднену культуру, і врешті-решт, наші країни поруч розташовані. І українській та польській музичній традиції притаманні романтизм, ліризм і чуттєвість. Акордеон популярний музичний інструмент і у вас, і у нас. Хоча його подарували світові німці.

“Motion Trio” виконує на акордеонах різноманітну музику, яка представляє широку палітру від ліричного фолку до темпераментного фламенко. На думку членів гурту, нинішня глобалізація, лідерами якої виступають США, дарма намагається знищити національне у музичній культурі сьогодення. Януш Войтарович продовжує:

“Ми вважаємо себе антиамериканськими, якщо казати про мистецтво. Є таке слово – космополітизм. Якраз космополітизм притаманний американський музичній субкультурі, а ми аж ніяк не вважаємо себе космополітами. Ми граємо музику, в якій чути етнічне Я того чи іншого народу. До речі, і у Сполучених Штатах, крім Брітні Спірс, можна почути чудових виконавців так званого “чорного джазу” чи латиноамериканської музики, чи “кантрі”, оптимістично каже маестро Войтарович. І разом з колегами дарує киянам чудову можливість послухати цікаву музику.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG