Доступність посилання

ТОП новини

Кучма скаржився Олбрайт на брак уваги з боку США.


Марія Щур Кучма скаржився Олбрайт на брак уваги з боку США.

Прага, 8 березня 2004 – Рятувати демократію потрібно не лише на Близькому Сході, але й в Україні, вважає колишній державний секретар США Мадлен Олбрайт. Виступаючи на сторінках газети "New York Times", вона закликала нинішню американську адміністрацію приділити більше уваги українським президентським виборам, від яких залежить подальший демократичний розвиток в Україні.

Мадлен Олбрайт, яка нещодавно побувала в Україні, повернулася звідти з чіткою уявою про те, як повернути Україну обличчям до світу і забезпечити її подальше просування по демократичному шляху. На думку колишнього державного секретаря США, нинішня адміністрація приділяє занадто мало уваги країні, яку Мадлен Олбрайт називає «важливим партнером Америки». (Уже одне це визначення говорить про падіння американського інтересу, адже за часів адміністрації Клинтона, Україна йменувалася «стратегічним партнером США»). В Україні уже кілька років не було високопосадовців з Вашингтона, за винятком міністра оборони Дональда Рамсфельда, який приїхав подякувати за підтримку іракської війни.

Мадлен Олбрайт вважає, що про нинішні тривожні події навколо залякування незалежних засобів масової інформації, включно з радіостанцією «Континент» та радіо «Свобода», маніпуляціями навколо Конституції та політичної реформи в рік виборів адміністрація занадто сильно покладається на американських послів, а сама відмовчується. На брак уваги до своєї країни поскаржився навіть Президент Леонід Кучма, коли зустрічався з Мадлен Олбрайт минулого місяця. За його словами, адміністрація Буша взагалі не думає про Україну нічого: ані доброго, ані поганого - крім того, що повторює те, що вона чує з Росії.

Отже, план, який пропонує Мадлен Олбрайт, складається з трьох частин. По-перше, адміністрація має висловитись з приводу необхідності проведення чесних та вільних виборів. Вона наголошує, що США має турбувати не так, хто переможе на виборах, як те, як вони відбуватимуться. Причому, не лише самі вибори, але і підготовка до них. Мадлен Олбрайт вважає, що вищим керівникам з Вашингтону просто необхідно приїхати в Україну, можливо уже в червні, коли відбудеться саміт НАТО, ЄС та Групи Восьми.

По-друге, Мадлен Олбрайт закликає США до фінансової підтримки недержавних організацій та засобів масової інформації, які можуть забезпечити чесний перебіг передвиборчої кампанії та самих виборів. І, нарешті, колишній державний секретар США закликає Європейський Союз у випадку, якщо Україна проведе вільні та чесні вибори, зняти торговельні та візові обмеження і розробити план дій щодо її входження до ЄС. Всі інші західні партнери повинні, на думку Мадлен Олбрайт, підсилити співпрацю з Україною в рамках НАТО та підтримати її вступ до Світової організації торгівлі.

Якщо ж вибори будуть підроблені, то українські лідери мають усвідомити, що вступ України до міжнародних інституцій затягнеться, а їхні власні рахунки у західних банках та візові привілеї опиняться під загрозою. Як зауважує насамкінець Мадлен Олбрайт, охорона та розширення кордонів демократії потребує пильності, і пильність тих, хто говорить, що обстоює демократію, має бути перевірена в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG