Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень реґіонів”


Тарас Марусик “Тиждень реґіонів”

Київ, 13 березня 2004 року. Тарас Марусик

Ви слухаєте оглядову програму “Тиждень реґіонів”. З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітає ведучий Тарас Марусик. Оператор у студії Михайло Петренко.

Цього тижня в Україні та світі відбулися традиційні Шевченківські дні. 9-го березня українці вшановували 190-у річницю від дня народження Великого Кобзаря. Чимало людей відвідали Чернечу гору в Каневі. А на могилі Тараса Григоровича Шевченка представники Української православної церкви Московського патріархату на чолі з митрополитом Сабоданом ще за два тижні до цієї дати відправили заупокійну службу.

Головне, що телевізійну картинку показали майже вчасно, 6-го березня.

Інше українське духовенство провело в багатьох храмах у містах та селах України 9-го березня молебні в рамках заходів вшанування пам’яти Кобзаря.

Так, у Києві люди молилися перед іконою святителя Тараса та преподобного Михаїла, яку невдовзі після смерти Тараса Шевченка була створена в пам’ять про нього. З нагоди Шевченкових днів відкриті численні виставки.

Однак 9 березня радше було помітним масовими акціями опозиції.

У Львові понад 1500 осіб зібрались на віче біля пам’ятника Кобзареві під гаслом “Вставайте, кайдани порвіте”.

Докладніше - в матеріалі нашої львівської колеги Галини Терещук.

Галина Терещук

Якщо у загальноукраїнському масштабі опозиція представлена трьома силами: “Нашою Україною”, БЮТ та СПУ, то у Львові опозиціонери називають себе послідовними. А уособлюють себе із послідовниками лише представники УРП “Собор”, УНА - УНСО, “Батьківщини”.

На віче біля пам’ятника Шевченкові з нагоди 190-ї річниці від дня народження Кобзаря оголосили й про участь блоку “Наша України”, від нього був народний депутат України Ярослав Кендзьор.

Натомість, навмисно, кілька разів представники УРП “Собор”, ведучі мітингу, не назвали місцевих соціалістів. На знак протесту 150 соціалістів покинули площу.

Голова обласного осередку СПУ Євген Таліпов в інтерв’ю радіо “Свобода” сказав:

Євген Таліпов

Всі на розвал опозиційних сил навмисне нехтують тими, хто 12 років знаходиться в опозиції до власного режиму.

Галина Терещук

Як не закликав міський голова Львова Любомир Буняк до єдності усі політичні сили до єдності, її так і не відбулось навіть з нагоди 190 річниці Великого Кобзаря.

Говорив Любомир Буняк і про місце Львова в політичній ситуації напередодні президентських виборів.

Любомир Буняк

Я хотів би, щоб ми справді були єдині, щоб ми знали, що ми робимо, і куди ми йдемо.

Я хотів би, щоб наші львів’яни розуміли, що ми сьогодні маємо українську владу, яка інших цілей, крім цілей побудови справжньої демократичної і справедливої України, не має.

Галина Терещук

“Україна сьогодні поділена на нашу і не нашу”, - зазначив у своєму виступі громадський діяч, лауреат Шевченківської премії, поет Ігор Калинець.

Ігор Калинець

І ця не наша Україна спотворила, зіпсувала, поневажила сьогоднішній ювілей Т.Шевченка, 190 років від дня його народження.

Я вважаю, що цей рік є поневаженим, бо ця більшість ВР не затвердила державним святом сьогоднішній день.

Звучать вигуки “Ганьба!”

Галина Терещук

Пан І.Калинець говорив про те, що йому справді болить: про нищення української мови та культури, про українське книговидання вже на 14-му році незалежності України. Навіть півроку буде замало, щоби налагодити критичну ситуацію у видавництвах, якщо і будуть скасовані ПДВ.

Ігор Калинець

Ось як поводяться із Шевченковим словом, ось як поводяться з українською мовою наші володарі!

Галина Терещук

“Цей рік повинен бути вирішальним і переломним”, - таку думку висловив поет. Адже мусимо врятувати Україну від чужої України.

Опісля віче біля пам’ятника Кобзареві його учасники пішою ходою рушили до стін Львівської обласної адміністрації, де висловились на захист свободи слова в Україні.

Втім, ніхто із високих посадовців їх не чув, оскільки у цей час вони перебували на урочистій академії з нагоди Шевченкового ювілею у львівській опері.

Однак і на вулиці, і в затишному приміщення опери звучали Кобзареві “Думи...”, але, мабуть, прості люди і влада розуміє їх по-різному.

Тарас Марусик

В Києві відбулася акція журналістської солідарности “Волю слову”. Мета акції, за словами її організаторів, привернення уваги громадян до фактів перешкоджання вільній діяльності журналістів, політичного та економічного тиску на ЗМІ, порушення конституційного права на свободу слова та права громадян на одержання інформації.

В акції взяли участь понад 5 тисяч осіб.

Колону, яка прямувала до пам’ятника Шевченкові, місця проведення мітингу, з Софійської та Михайлівської площ, очолила низка журналістів з пов’язками на ротах, символізуючи тим самим несвободу українських ЗМІ.

В мітингу, крім журналістів, взяли участь народні депутати України.

В своєму виступі від імені незалежних журналістів голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко зазначив, що в цьому році боязнь влади і її цинізм дійшли крайньої межі - Президент України Леонід Кучма вирішив відзначити 190-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка разом з найбагатшим керівником світу, султаном Брунею.

Микола Томенко

Ви знаєте, Л.Кучма ніколи не пропускає ювілеї Яна Табачника та Йосифа Кобзона. Я не знаю жодного випадку, щоб він їх не поздоровив вчасно. Але не прийти на 190-річчя Шевченка – це межа, за якою ганьба і безслав’я такому керівнику держави і такому політичному режиму.

Звучать вигуки “Ганьба!”

Тарас Марусик

Микола Томенко сказав також, що сам Президент та його оточення досі не знають, чи вони напівукраїнці, чи напівросіяни.

Микола Томенко

Останнім часом ситуація стала страшнішою. Ми напередодні владної доктрини, яка називається “хамство”. Хамство не тому, що В.Януковича в зоні називали хамом. Хамство тому, що ця влада плює в очі всім, розуміючи, що вона безкарна.

Я свято вірю в те, що журналісти, які сьогодні вільно себе почувають і мріють про те, що до них не прийдуть, помиляються. Прийдуть до всіх, хто пише хоча б частину правди, і хто намагається інформацію про те, що відбувається в цій країні.

Тарас Марусик

Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко підкреслив, що журналісти повинні готувати страйк, оскільки в журналістів відбирають найголовніше – право на свою професію.

Микола Томенко

І через цей страйк ми мусимо довести, що можемо говорити людям правду.

Тарас Марусик

Ось як присутні зустріли лідера блоку Юлії Тимошенко:

Звучать бурхливі овації

Тарас Марусик

У своєму виступі Юлія Тимошенко нагадала, що саме від святих місць, пов’язаних з Тарасом, починалася кожна хода опозиції проти влади.

Юлія Тимошенко

Чому ми мусимо сьогодні знову розривати наше серце, констатуючи, що ми, вся нація, безсильні проти цієї злої, нахабної сили, яку демонструють сьогодні 5, максимум, 10 людей в суспільстві?

Тарас Марусик

Юлія Тимошенко навела цитату Франкліна Рузвельта про 4 свободи: слова, віросповідань, свобода від злиднів і від страху.

Юлія Тимошенко

І як це не прикро, але всі інші свободи починаються зі свободи від страху. І якщо ми не перейдемо цей бар’єр, якщо ми не припинимо всією нацією боятися, то так і далі будуть знущатися прилюдно.

Коли закрили радіо “Свобода”, де був народ? Де була вся опозиція? Може, біля радіо “Довіра”? Ні, ми всі спокійно сиділи в парламенті!

Коли припинили існування радіо “Континент”, де ми були? Ми теж були кожен на своєму робочому місці!

Тарас Марусик

Лідер БЮТ закликала представників опозиції “до серйозного громадянського повстання... Ми повинні бути біля Верховної Ради, біля Адміністрації Президента... Ми повинні щось зробити, не шукаючи компромісів з Банковою, не стояти навколішки перед кожним народним депутатом і просити, щоб він не голосував за цю національну зраду... Ми повинні звернутися до народу, оскільки це остання сила, яка може зупинити те, що сьогодні планується, і що може стати нашою реальністю”.

Крім того, Юлія Тимошенко пообіцяла, що кандидат від опозиції на посаду Президента буде єдиним, оскільки “ніколи мої амбіції не зруйнують загальної мети”.

Лідер блоку “Наша Україна” Віктор Ющенко заявив, що влада добре розуміє: в неї немає жодних шансів виграти чесно вибори в народу.

Віктор Ющенко

Це не є конституційна реформа. Те, що називається сьогодні владою “конституційною реформою”, має всі ознаки державного перевороту, і тому три тижні назад я звернувся до своїх колег із опозиції:

друзі, настав час, коли ми повинні не говорити про політичну реформу, а давати відповідь про те, як нам бути вкупі?

Ми дійсно живемо в невільній країні, коли кожний Божий тиждень у цій країні закриваються або “Сільські вісті”, або “Громадське радіо”, або радіо “Континент”. Так буде з кожним ЗМІ, яке буде проголошувати іншу думку, ніж ця влада.

Тарас Марусик

Віктор Ющенко сказав також, що “Наша Україна” досягла повного порозуміння з БЮТ, і висловив сподівання, що подібне порозуміння буде досягнуте і з Соцпартією.

9-го березня вранці, з нагоди сто дев’яностої річниці від дня народження Тараса Шевченка, до пам’ятника Кобзарю в Харкові представники місцевої та обласної влад поклали квіти. А вдень біля Тараса відбулися урочисті збори, ініційовані опозиційними політичними партіями та громадськими об’єднаннями Харківщини.

Докладніше – наша харківська кореспондентка Вікторія Маренич.

Вікторія Маренич

Урочисті збори на честь 190-ї річниці з дня народження Т.Шевченка біля пам’ятника, що в центрі Харкова, провели представники блоку В.Ющенка “НУ”, обласного осередку партії “Реформи і порядок”, “Батьківщина”, УРП “Собор”, обласної громадської організації “За Україну! За Ющенка!”

Збори розпочалися після вшанування пам’яті Великого Кобзаря представниками УАПЦ. На зборах, зокрема, йшлося про те, що Шевченко для України є символ людини, яка може чинити опір системі.

Говорить Іван Варченко, голова обласного осередку партії “Реформи і порядок”.

Іван Варченко

Сьогодні ми маємо систему проти якої, я впевнений, був би поруч з нами і Т.Шевченко. Сьогодні система сильна. Сильна не стільки своєю кількістю, а основою її сили є, переш за все, її страх.

Ми повинні розуміти, що в нашій силі подолати цю систему.

Вікторія Маренич

У виступах йшлося про те, що сьогодні, коли українське слово перебуває на Сході України у стані національної меншини, то спадщина Великого Кобзаря є джерелом наснаги та сил для українців, що вважають себе такими не лише за походженням, а й за покликанням.

Говорить Віктор Говоруха, голова обласного громадського об’єднання “За Україну! За Ющенка!”.

Віктор Говоруха

Нині постать Великого Кобзаря об’єднує всіх українців: на Сході, на Заході нашої держави, багатомільйонну українську діаспору в далекому і ближньому зарубіжжі.

Вікторія Маренич

Звертаючись до творчості Шевченка, присутні читали його вірші, які є надзвичайно актуальними майже за два століття. “Перед усім тим, що закликають до об’єднання, “ – наголосив голова обласної організації УНП Іван Тритецький. Адже, за його словами, Харків не має об’єднавчого центру, який допоміг би простим людям зорієнтуватися у викрутасах влади.

Говорить Іван Тритецький.

Іван Тритецький

Чи міг собі уявити Кобзар, що на 13-му році української незалежності більше 7-и мільйонів наших співвітчизників вимушені будуть наймитувати по закордонах, що українські селяни-хлібороби за свою важку працю отримуватимуть менше, ніж на панщині, що вже в незалежній Україні, гірше царських сатрапів, влада переслідуватиме опозиційних політиків і журналістів, закриватиме незалежні ЗМІ?

Вікторія Маренич

Його думку продовжив і лідер обласного осередку УРП “Собор” Володимир Бакуменко.

Володимир Бакуменко

В нас є великий приклад в нашій історії: Коліївщина, Січові Стрільці, воїни ОУН-УПА, які поклали своє життя задля нашої долі.

Чому ми на колінах стоїмо перед цими покидьками: “рабиновичами”, “пінчуками”, “кучмами”? Чи українці ми, чи хто?!

Вікторія Маренич

В.Камчатний, голова обласного осередку партії “Батьківщина”, запропонував своєрідну акцію для місцевої влади під гаслом “Ніхто не забутий, ніщо не забуте!”

Валерій Камчатний

Я маю на увазі прізвища всіх тих, хто підвищував ціни на хліб, хто виганяв людей під пекуче сонце і вітри Барабашинського ринку, хто закривав ЗМІ. Цих людей ми повинні знати, скласти такі списки, і коли ми прийдемо до перемоги, вшанувати їх зі всією відповідальністю.

Вікторія Маренич

На зборах, крім поезії Великого кобзаря, лунали українські пісні у виконанні бандуристів в поезії сучасних харківських авторів.

Мовить А.Кваша, заступник керівника харківського обласного штабу блоку В.Ющенка “НУ”.

Анатолій Кваша

Ми пишаємося собою, ми славимо своє ім’я. Твоїм ім’ям ми освячуємо нашу Україну і нашу боротьбу за її майбутнє, за її кращу долю. Слава Україні!

Тарас Марусик

Ви слухаєте оглядову програму “Тиждень реґіонів”. Перед мікрофоном ведучий Тарас Марусик.

Перейдімо до інших важливих матеріалів, які прозвучали на тижні, що минає, в передачах радіо “Свобода” “Україна реґіональна”.

З українського інформаційного простору зникло Павлоградське незалежне телебачення. Це стало відомо після того, як Національна рада з питань телебачення і радіомовлення видала ліцензію на 50-й телеканал Дніпропетровській телерадіокомпанії.

Керівництво Павлоградського телебачення таке рішення Нацради вважає однією з форм витіснення незалежних ЗМІ з інформаційного поля України напередодні президентських виборів.

Що відбувається за лаштунками процесу ліцензування, досліджував мій колега Микола Закалюжний.

Микола Закалюжний

На тлі проблем, які виникли з газетою “Сільські вісті”, радіо “Свобода”, “5-им телеканалом”, радіо “Континент”, для багатьох непоміченою залишилася доля Незалежного павлоградського телебачення. Йому, незважаючи на 12-річну роботу на 50-му телеканалі, не продовжили ліценції.

Чому перевагу надано Дніпропетровській ТРК, а не йому? На це запитання відповідає член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Віктор Понеділко.

Віктор Понеділко

Вони на рівних умовах змагалися з обласною телерадіокомпанією. Ну ми ж беремо за критерій і фінансову спроможність, і потреби інформаційні цілого регіону, і творчі. Тут є переваги певні на боці ТРК.

Микола Закалюжний

Однак, на переконання директора Незалежного павлоградського телебачення Ігоря Ледіна, очолювана ним телекомпанія продукувала програми, які, окрім усього, вирізнялися громадянською позицією, бо зачіпали інтереси впливових чиновників, владну верхівку.

“То ж сподіватися, на позитивну відповідь від Нацради у рік президентських виборів було марною справою,” - вважає Ігор Ледін.

Ігор Ледін

Взагалі в Україні незалежним телестудіям майже не видають ніяких ліцензій. Переслідування “5-го каналу”, теж саме і з нами.

У ВР більшість, і взагалі в Нараді така ж більшість. Тому давати, а тому не давати. Нацрада – це аналог ВР і взагалі влади в України.

Микола Закалюжний

Говорив Ігор Ледін, директор Незалежного павлоградського телебачення.

Щоправда член Нацради Віктор Понеділко, відкидає політичні мотиви надання ліцензії Дніпропетровській ТРК.

Віктор Понеділко

Знаєте, якби мова йшла про те що Нарада віддала ліцензію “Новому каналу”, тобто Пінчуку, чи ”ТЕТу”, тобто Суркісу, то я би розумів павлоградців. Але коли віддали державній компанії, а держава, пробачте, в нас, навіть за Конституцією, не надає переваг ні одній із ідеологій, то, зрозуміло, що це не було політичним рішенням.

Микола Закалюжний

Втім, на переконання голови Парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, приводи до того, чому ті чи інші ЗМІ потрапили у немилість, різні, але для усіх постраждалих мас-медіа, характерна одна особливість: вони непідконтрольні владі і доводили до загалу точку зору, яку вона не поділяє.

“То ж ситуація, що зараз складається в інформаційному полі України, входить у протиріччя з Європейською Конвенції з прав людини,” - підкреслює Микола Томенко.

У цьому документі наголошується на засадничій ролі свободи виявлення поглядів і можливості одержувати і поширювати інформацію та ідеї без втручання держави.

“Це положення Конвенції перегукується із ст. 34-ю Конституції України про те, що кожному гарантується право на свободу думки і слова і на вільне вираження своїх переконань,” - підкреслив Микола Томенко, який називає дії пропрезидентських сил щодо мас-медіа, спробою зачистка інформаційного простору напередодні президентських виборів в Україні.

Цю точку зору голови Парламентського комітету з питань свободи слова поділяє і директор Незалежного павлоградського телебачення Ігор Ледін, який не виключає, що невдовзі в Україні нецензуровану думку можна буде почути хіба що від приглушеної хвилі закордонних радіоголосів або ж зі сторінок самвидаву.

Тарас Марусик

До речі, 12-го березня Європейський парламент розглянув резолюцію щодо політичної ситуації в Україні.

В документі наголошується, що Європарламент вимагає від української влади забезпечити прозорість та демократичність президентських виборів у жовтні цього року, а також закликає Київ поважати свободу слова.

За цей документ проголосували 59 депутатів Європарламенту, лише двоє утрималися.

Депутати Європарламенту висловлюють занепокоєння нещодавнім рішенням про закриття газети “Сільські вісті”, припиненням мовлення української служби радіо “Свобода” та кампанією проти “5-го каналу”.

Європарламент також закликає українську владу докласти усіх зусиль “для роз’яснення загадкових обставин смерти директора полтавської ТРК “Юта-TV”, журналіста Юрія Чечика, а також інших резонансних смертей журналістів, які стали жертвами дорожніх нещасних випадків або загинули за інших неприродних обставин”.

А тим часом влада не дрімає. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 19-го лютого, через два дні після вилучення “Свободи” з хвиль “Довіри”, видала цій ТРК ліцензію на мовлення в Сімферополі, якої “Довіра” добивалася впродовж тривалого часу. А 9-го березня цей справедливий орган видав радіостанції “Довіра” ліцензію на мовлення в Чернігові.

Мабуть, невдовзі це радіо одержить й інші ліцензії, зокрема в тих містах-мільйонниках, в яких воно ще не присутнє, адже ж як-не-як, а головне замовлення з обмеження авдиторії радіо “Свобода” виконане.

В Криму триває скандал довкола побиття оператора російського телеканалу. Місцеві правоохоронці порушили кримінальну справу за фактом нападу на журналістів, що сталося 5-го березня в селищі Симеїз, розташованому на території Великої Ялти.

Тоді під час зйомок конфліктної ситуації між учасниками кримськотатарського наметового містечка і робітниками підприємства “Кримболгарпівденьсервіс” була розбита відеокамера першого каналу, а телеоператор Вадим Теличев одержав тілесні ушкодження.

Детальніше про це в четвер розповів наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

Кримська асоціація вільних журналістів і Комітет з моніторингу свободи преси в Криму у вівторок 9-го березня висловили глибоку стурбованість нападом на журналістів кореспондентської групи російської телекомпанії “Перший канал”.

Журналістські організації висловили рішучий протест проти будь-яких силових спроб перешкодити законній журналістській діяльності і закликали правоохоронні органи провести всебічне та об''єктивне розслідування інциденту, покарати як осіб, які напали на журналістів, так і тих, хто спровокував це зіткнення.

Але ще до оприлюднення цієї заяви стало відомо, що ялтинська міліція порушила кримінальну справу за фактом завдання тележурналісту Вадиму Теличеву тілесних пошкоджень, але за статтею 296 - злісне хуліганство.

Водночас, керівник кримського корпункту “Першого каналу” Олена Іваниченко повідомила, що домагатиметься перекваліфікації цієї справи на статтю 171 - перешкоджання роботі журналіста.

За її словами, Вадим Теличев пройшов процедуру судово-медичної експертизи. Лікарі підозрюють у телеоператора тріщину третього хребця, зафіксували численні пошкодження передпліччя, плеча і кисті руки, травму вуха.

У Центрі громадських зв’язків Головного управління МВС України в Криму повідомили, що підозрювані в нападі на телеоператора особи встановлені, але поки що не затримані. Там не виключають, що перекваліфікація цієї справи на іншу статтю справді можлива.

Меджліс поки що ніяк не коментує інцидент, але неофіційно там повідомили, що розцінюють його як сплановану провокацію проти доведених до відчаю репатріантів.

“Фактично, в Криму розпочалася війна за землю. Проти нас не тільки чиновники і різноманітні політики-шовіністи, проти нас і продажні журналісти”, - заявляють кримські татари.

Водночас один з керівників Меджлісу Ільмі Умеров заявив в інтерв’ю місцевим журналістам, що в цій ситуації правоохоронці мусять виконати свою роботу і, якщо є винні, то вони мають бути покарані.

Тим часом голова Ради міністрів Криму Сергій Куницин заявив, що відповідальність за інцидент в Симеїзі, пов’язаний з побиттям журналіста російської телекомпанії, несе керівництво аквапарку, зокрема, депутат Верховної Ради АРК, директор компанії "Кримболгарпівденьсервіс" Микола Янакі.

Він вважає, що приводом для конфлікту стало спорудження паркану довкола аквапарку, на території якого розташоване кримськотатарське наметове містечко.

Як відзначив кримський прем’єр, у Миколи Янакі не було дозволу на будівництво, тож саме він спровокував конфлікт, під час якого телеоператор отримав тілесні ушкодження.

Зараз будівельні роботи на території аквапарку призупинені "наказом по лінії цивільної оборони до прояснення всіх обставин". Заявив Сергій Куницин.

Тарас Марусик

До цього додамо, що Микола Янакі, член СДПУ(О), колишній зять депутата Верховної Ради України, комуніста Леоніда Грача, який час від часу закидає в електронну скриньку радіо “Свобода” свої заяви з грізними попередженнями про те, що назріває масштабний конфлікт між, як він пише, слов’янським і кримськотатарським населенням.

Це була оглядова програма “Тиждень реґіонів”. Її підготував і провів Тарас Марусик. Зі мною в студії працював Михайло Петренко.

Звучить пісня Лесі Горової “Не бійся” в її виконанні.

“Не бійся жити, не бійся вмерти”, як співає Леся Горова.

На все добре, шановні слухачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG