Доступність посилання

ТОП новини

Розпочався Рік Польщі в Україні. Чи зможе він вирішити всі проблеми в польсько-українських відносинах?


Сергій Кисельов Розпочався Рік Польщі в Україні. Чи зможе він вирішити всі проблеми в польсько-українських відносинах?

Київ, 30 березня 2004 року.

"Я переконаний, що для Польщі та України відкриваються нові можливості у співпраці". Про це заявив журналістам президент Польщі Олександр Кваснєвський, як тільки ступив на українську землю в аеропорту "Бориспіль". Олександр Кваснєвський прибув до Києва з робочим візитом, щоб разом зі своїм українським колегою Леонідом Кучмою урочисто відкрити Рік Польщі в Україні.

Президент Польщі Олександр Кваснєвський прибув до України на пофарбованому в біло-червоні кольори національного прапора Ту-154. Разом із ним прилетіла дружина Йоланта, яка у середу в рамках Року Польщі в Україні відкриє художню виставку "Епоха Романтизму".

Зійшовши з трапу літака, Олександр Кваснєвський заявив журналістам на імпровізованій прес-конференції: "Я переконаний, що Рік Польщі в Україні – це велика подія для всіх нас. І, незважаючи на ті проблеми, які нині існують у Польщі ( йдеться про урядову кризу ), я радий, цю подію ми відзначатимемо разом у Києві. Що стосується "Гути Ченстохової", я маю нові пропозиції, при які говоритиму з паном Президентом Кучмою та Прем’єр-міністром Януковичем", – додав Президент Польщі.

Нагадаю, що в лютому цього року міністерство майна Польщі ухвалило рішення, відповідно до якого корпорації "Індустріальний союз Донбасу" з Донецька було відмовлено в інвестуванні польського металургійного заводу "Гута Ченстохова". Перевагу ж віддали британсько-індійському концернові “LNM Group”. Україна висловила незадоволення рішенням Польщі з цього приводу. Експерти вважають, що Олександр Кваснєвський має намір на початку Року Польщі в Україні повідомити про компроміс щодо "Гути Ченстохової". Тим більше, що український інвестор пропонував за підприємство більше грошей, аніж британсько-індійський.

Що стосується інших проблем у польсько-українських відносинах, то упродовж Року Польщі в Україні сторони мають намір докласти всіх зусиль, щоб здолати і їх. Адже окрім різноманітних виставок, концертів, колоквіумів та конференцій сторони мають намір приділити значну увагу питанню взаємного повернення культурних цінностей. Зокрема, Україна, скажімо, зацікавлена у поверненні особистих речей гетьмана Богдана Хмельницького. А Польща – книгозбірні та архівів родини Оссолінських, що нині зберігаються у львівській бібліотеці імені Стефаника. Досі не вирішена проблема й цвинтаря-меморіала польських воїнів -"орлят", який зведено польською стороною на Личаківському кладовищі у Львові.

Як сказав в інтерв’ю для радіо "Свобода" речник міністерства закордонних справ України Маркіян Лубківський,

"за нашими очікуваннями, Рік Польщі в Україні стане важливим явищем. Це явище носить не лише гуманітарний характер, але й має важливе політичне значення. Ми сподіваємося, що в рамках Року Польщі в Україні будуть суттєво активізовані контакти між українцями та поляками. Зокрема в економічній сфері. Ми сподіваємося, що і всі ті питання, які стоять на порядку денному України і Польщі (я маю на увазі так звані проблемні питання), будуть також врегульовані в рамках цього Року. Хоча прямої прив’язки тут немає".

До речі, журналісти в аеропорту "Бориспіль" нагадали Олександру Кваснєвському про недавнє інтерв’ю Леоніда Кучми в польській газеті "Трибуна". У тому, що свого часу не вдалося відкрити меморіал польським "орлятам" на Личаківському цвинтарі у Львові, Президент України звинуватив парламентську фракцію "Наша Україна". Президент Польщі висловлювати свою думку з цього приводу категорично відмовився.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG