Доступність посилання

ТОП новини

Угорські радикали знову вимагають знести обеліск радянським воїнам у Будапешті.


Василь Плоскіна

Угорщина, 5 квітня 2004 – У неділю члени кількох праворадикальних організацій спровокували сутичку з поліцією на площі Свободи у центрі Будапешта. Екстремісти вимагали негайного демонтажу пам’ятника радянським воїнам. Цей обеліск встановлений на честь загиблих бійців, які визволяли Угорщину 59 років тому. А в іншому угорському місті – Секешфегерварі в ніч з неділі на понеділок вандали облили червоною фарбою пам’ятник угорським антифашистам.

4 квітня 1945 року з’єднання двох Українських фронтів завершили визволення Угорщини від німецької окупації. До 1989 року цей день в колишній Угорській Народній Республіці був святковим. Тоді ніхто не насмілювався піддавати сумніву роль Радянської армії в ІІ Світовій війні. Вірно й те, що Москва, враховуючи сумний досвід 1956-го року, тримала про всяк випадок у “дружній” Угорщині армаду військ, яка майже дорівнювала чисельності збройних сил УНР. Називалася вона Південною групою радянських військ в Угорщині. 1990 року радянські вояки забралися геть, звичайно, не без допомоги активних протестів угорських громадян. Згодом праві партії почали вимагати від угорського уряду заміни колишньої тоталітарної символіки, у тому числі й пам’ятників загиблим радянським солдатам. Але втрутився МЗС Російської Федерації, і ця справа на деякий час вщухла. Щоправда, ненадовго.

У неділю біля відреставрованого обеліска з п’ятикутною зіркою на маківці, що на майдані Свободи у центрі Будапешта, зібралося щось із півтисячі войовничо налаштованих радикалів із правих молодіжних об’єднань. Після запальних закликів знести пам’ятник юрба кинулась штурмувати зовнішній поліцейський кордон. На якусь мить правоохоронці під натиском сердитого натовпу розімкнули свої лави. Але внутрішній кордон таки витримав штурм і зупинив екстремістів. Проте демонстранти на цьому не заспокоїлися. Вони закидали екіпірованих у важкі спеціальні обладунки поліцейських курячими яйцями й порожніми пляшками від напоїв. Заарештовано кількох осіб.

4 квітня в іншому кутку Будапешта на горі Ґеллерт біля статуї Свободи відбулося вшанування 59 роковин визволення Угорщини. Захід організував Союз учасників угорського Руху Опору та антифашистів. Його голова Вілмош Ганті висловив подяку народам колишнього Радянського Союзу, представники яких воювали за мирну Угорщину і загинули на цій землі. Він пригадав також численні жертви серед мирного населення – євреїв, циган та інших. Ціною їхніх життів у німецьких концтаборах також наближався день визволення, сказав промовець. На церемонії вшанування загиблих радянських воїнів взяли також участь дипломати українського, російського, білоруського, хорватського та сербського посольств.

Тим часом у західноугорському місті Секешфегерварі, першій столиці угорців часів раннього середньовіччя, у ніч з неділі на понеділок невідомі зловмисники залили червоною фарбою пам’ятник угорським антифашистам. Цей акт вандалізму засудив мер міста Тігомир Варвашовські. За його словами, такі дії несумісні з принципами об’єднаної Європи, членом якої Угорщина стане 1 травня поточного року. Поліція цього обласного міста порушила кримінальну справу проти невідомих зловмисників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG