Доступність посилання

ТОП новини

Другий день свят у Польщі – свято бідних і знедолених.


Володимир Павлів

Варшава, 12 квітня 2004 року.

Другий день Великодніх свят у Польщі, як зрештою і у багатьох інших країнах, є днем, присвяченим святкуванню не лише з членами своєї родини, але й з іншими людьми – знайомими, сусідами, або зовсім чужими. У цей день багато громадських організацій влаштовують святкування для тих, хто сам собі не в стані організувати свято – бездомними, самотніми, убогими.

Всепольська громадська організація “Барка” вже кілька років поспіль організовує на Великдень святкові сніданки для тих, хто потребує допомоги. За кілька днів до свята активісти цієї благодійної організації збирають переважно у гіпермаркетах великих міст дари для своїх клієнтів. Люди, що роблять передсвяткові покупки, дуже часто купують зайвий шматок ковбаси, сиру чи ще якихось традиційних великодніх страв, щоб віддати їх на виході волонтерам благодійних організацій. Завдяки цьому у великодній понеділок активісти “Барки” та прицерковних громадських організацій накривають святкові столи для бездомних, безробітних, самотніх і убогих, десь у парках чи на площах міст. На такі сніданки приходить від 300 до 1000 чоловік, залежно від міста. Більшість із цих людей говорять, що на спільні благодійні сніданки їх приводить не стільки потреба з’їсти чогось, чого їм бракує у повсякденному житті, скільки потреба відчути святкову атмосферу серед інших людей – людей, котрі творять своєрідну родину для людей принижених, ображених і забутих.

Інша ж частина цієї неформальної сім”ї – переважно молодь із робітничих кварталів, діти безробітних і так звані соціально змаргіналізовані елементи – цей день відзначають переважно ритуалом, званим по-польськи “шмингус-дингус”, знаний в Україні як “поливаний понеділок”.

Групи в кільканадцять чи кілька десятків підлітків і молодиків обливають випадкових перехожих водою із відер чи целофанових кульків. До улюблених розваг належить також вливання відра води до відчиненого вікна легкового автомобіля чи відкритих дверей автобуса або трамвая. Така малоприємна для випадкових людей розвага часто призводить до конфліктів – сварок і навіть бійок. Тому поліція та міська сторожа до цього дня готуються особливо, говорить комендант столичної поліції Ришард Северський.

Говорить Ришард Северський: В період “шмінгуса” ми підсилюємо наші патрулі, адже це свято, яке найбільш докучає громадянам, бо ходять ватаги хуліганів і поливають їх водою. На цей день ми разом із міською сторожею плануємо свої дії спільно.

Однак, найбільше таких випадків стається у тих регіонах Польщі, де панує найбільше убозтво та безробіття. У шахтарському регіоні Шльонськ в понеділок поліція що три хвилини виїздила, щоб рятувати мирних громадян від численних банд неповнолітніх хуліганів. У одному з випадків близько 50 підлітків навіть напали на автомобіль поліційного патруля і змусили його відпустити затриманого перед тим особливо агресивного підлітка. У одному ж із районів Варшави, що називається Прагою і є відомим великою концентрацією хуліганського елементу, четверо поливальників, коли їм не вистачило води, щоб полити старшого мужчину, просто побили його.

Щороку другий день Великодніх свят викликає суперечливі оцінки: частина громадян тішиться актами благодійництва, а інша частина нарікає на виродження народних традицій, хамство і хуліганство. Для політиків це стає черговою нагодою подискутувати про народну традицію та необхідність суспільного прогресу. Спадають емоції і в суспільстві з усвідомленням того, що до цієї справи потрібно буде повернутися рівно через рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG