Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі хоче експортувати до України радіоактивну цибулю, яку він вважає чистою.


Юрій Свірко

Мінськ, 26 квітня 2004 - З минулого понеділка президент Лукашенко їздить уздовж кордону з Україною та переконує людей, що тепер там чисто й можна жити й сіяти. А опозиція організувала в центрі Мінська традиційний “Чорнобильський шлях”, щоб нагадати про наслідки аварії та висловити протест проти нинішньої чорнобильської політики влади.

Відвідавши колгосп “Заповіти Ілліча” в забрудненому радіацією Петріковському районі Гомельщини, Олександр Лукашенко наказав, як передає його прес-служба, суттєво збільшити виробництво цибулі. Він чекає, що наступного року Гомельска область виростить 30 тисяч тонн цибулі . Це втричі більше, ніж цього року, і ця цибуля, “піде не лише на внутрішній ринок, а також на ринки Росії, України та Польщі”. За офіційним повідомленням, цибуля стійка до радіації, і заради цього вже наступного тижня президент Лукашенко виділить Гомельщині півмільйона доларів. Білоруський лідер сподівається, що українці всю цибулю придбають:

Лукашенко: “ Мы уже на практике почувствовали, что это денежная вещь, есть рынок. Надо ногтями, когтями, руками, ногами, зубами зацепиться за эти рынки”.

Зустрічають Олександра Лукашенка білоруські чорнобильці з піснями й танцями, як це було в Єльському районі Гомельщини, на кордоні з Україною. Діти в національних костюмах дякували за щасливе дитинство:

Олександр Лукашенко заявив чорнобильцям, що в їхньому регіоні дуже чисто.

Олександр Лукашенко: "Говорять: ай-яй-яй, там Чорнобиль, там зараза. Я вам скажу, що коли я туди їду, служба безпеки бере аналізи, проби грунту, повітря і так далі. Ось і мені доповіли вчора: взяли аналіз грунту у вас тут, повітря, перевірили як слід. Ви ж розумієте, президента аби-куди не повезуть. Хоча я наказав їм їхати, але вони перевірили. Виявилося, що тут чистіше, ніж у Мінську".

Проте в Мінську прес-служба президента повідомила, що він поїхав до районів Білорусі, найбільше забруднених радіацією. Саме в такому районі - Наровлянському Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь, Росія та Україна не виступають єдиним фронтом у розв’язанні чорнобильських проблем.

“Це одна з причин того, що ми не можемо позитивно оцінити внесок міжнародного співстовариства у ліквідацію наслідків аварії”, – заявив білоруський лідер і додав:

“Треба подолати психологічний бар”єр і зрозуміти: ця проблема стала нашою, це наш біль, наша ноша, і ми її будемо нести самостійно. Ніхто нам не допоможе: ані Україна, ані Росія, ані тим більше західні країни”.

А ввечері, о 19-й годині за київським часом, у Мінську розпочався “Чорнобильський шлях”, який організувала білоруська опозиція. Лідер партії Білоруський народний фронт Вінцук Вячорка заявив, що саме Народний фронт змусив долукашенківську владу визнати, що відбулася катастрофа, і припинити виробництво харчової продукції на забруднених територіях. Проте нинішня білоруська влада, наголосив лідер опозиції, вирішила, що, цитую, “дешевше та спокійніше буде там і харчі виробляти, і людей залишити”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG