Доступність посилання

ТОП новини

У німецькому Бундестазі вперше відбувся День України.


Надія Кандиба

Аудыозапис:

Німеччина, 4 травня 2004 - Учора в німецькому Бундестазі вперше відбувся День України. Його програма обмежилася проведенням німецько-української конференції, в якій взяли участь депутати, політологи та підприємці з обох країн.

Учасники практично кожної німецько-української конференції, які проводилися від часу здобуття Україною незалежності, намагалися знайти відповідь на запитання про напрямок, в якому рухається ця колишня радянська республіка – просувається вона до демократії чи в ній зміцнює свої позиції авторитарний режим. Не став винятком і нинішній форум у Бундестазі. Як і на попередніх подібних конференціях, наголошувалося, що тепер все залежить від наступних президентських виборів. Тим часом німецькі політологи, які вивчають трансформаційні процеси в Східній Європі, відносять Україну до країн з так званою “дефектною демократією”. На форумі в Берліні таку позицію відстоював професор Гейдельберзького університету Клаус фон Байме. Він наголосив також на небезпеці, яка загрожує демократичному розвитку України:

“Країнам СНД сьогодні не загрожує військовий путч, але експерти, які досліджують корупцію, стверджують, що мафіозні структури є серйозною небезпекою для державних інституцій та процесу формуваня громадського суспільства”, - сказав фон Байме.

Лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз вказав на “кланово-кримінальний” характер української влади. Знову наголосивши на необхідності проведення політичної реформи, український депутат застеріг:

“Україна навряд чи зможе вернутися на шлях демократичного розвитку, бо вона сьогодні є від того шляху далі, ніж була в 91-му році. А слабка держава із сильною авторитарною владою в центрі Європи – це проблема не тільки України, але й проблема Європи”.

Мороз закликав німецьких депутатів допомогти Україні знову стати на шлях демократичного розвитку. Про необхідність налагодження більш інтенсивних контактів між німецькими та українськими депутатами говорила й представник фракції Соціал-демократичної партії Німеччини в Бундестазі Єлена Гофманн. На її думку, міжпарламентський діалог може ефективно сприяти зміцненню демократії в Україні.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG