Доступність посилання

ТОП новини

<font color="red">Українськими в''язнями в Іраку зайнялися американські і українські дипломати.</font>


Сергій Кисельов

Аудіозапис:

Київ, 6 травня 2004 - У середу в інтерв’ю радіо "Свобода" Уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова висловила занепокоєння з приводу того, чи не піддають засуджених в Іраку українських громадян – капітана і старпома судна "Навстар-1" Миколу Мазуренка та Івана Сощенка тортурам в іракській в’язниці. Нагадаємо, що українських моряків засудили у жовтні минулого року до семи років ув`язнення та штрафу у розмірі понад мільйон доларів за контрабанду дизельного пального.

За коментарем радіо “Свобода” звернулося до американських та українських дипломатів. І ось що нам вдалося з''ясувати.

Ситуацію, в якій нині перебувають в іракській тюрмі українські моряки, уповноважена з прав людини Ніна Карпачова в інтерв’ю для радіо "Свобода" охарактеризувала так: "Особливо викликають занепокоєння всього світу події, які відбулися останнім часом і стали відомі: з боку американських військових щодо іракських полонених. І я не виключаю абсолютно, що таке ставлення ганебне і взагалі застосування тортур може застосовуватися і до громадян інших країн. Зокрема до українських ув’язнених".

Радіо "Свобода" звернулося до прес-аташе посольства США в Україні Патрісії Гай із запитанням: "Як ви прокоментуєте поводження з ув’язненими в іракській тюрмі українськими моряками із судна "Навстар-1" у зв’язку з повідомленнями про знущання над іракськими в’язнями з боку американських військових"?

Патрісія Гай відповіла: "Ми глибоко стурбовані фотокадрами з американськими солдатами і іракськими в’язнями. Як сказав Державний секретар Колін Пауелл, поводження з іракськими в’язнями "абсолютно не відповідає тому, чого ми чекаємо від наших чоловіків і жінок у військовій формі. Те, що вони робили, було беззаконням, порушенням всіх норм і інструкцій. Це аморально".

Проте знущання над в’язнями, про які повідомлялося, були поодинокими і вкрай нехарактерними явищами, які не відповідають військовій практиці США. Важливо розуміти, що поводження з іракськими в’язнями і справа членів екіпажу "Навстару" жодним чином не пов’язані. Ми ознайомилися з листом Уповноваженої з прав людини Карпачової стосовно членів екіпажу "Навстару" і вивчаємо ситуацію з українськими моряками, щоб визначити, чи поводження з ними нормальне. Якщо надійде інформація, яка підтверджуватиме, що з моряками "Навстару" поводяться неналежним чином, ми зробимо все необхідне, аби підняти це питання перед відповідними владними структурами".

А найсвіжішу, мабуть, інформацію про утримання в іракській в’язниці українських моряків радіо "Свобода" повідомив речник Міністерства закордонних справ України Маркіян Лубківський:

"Остання зустріч з капітаном і першим помічником відбулася 2-го травня вже цього року. Українські дипломати відвідали мешканців у іракській в’язниці Абу-Грейб. Була здійснена перевірка умов їхнього утримання. Ця поїздка стала можливою завдяки супроводженню американським військовим конвоєм. Звичайно, умови їхнього утримання важкі. Тут є декілька пояснень. Перше пояснення – це те, що країна перебуває в специфічній ситуації. Ведуться збройні сутички. І ситуація загалом є непростою. Звичайно, все це не може не позначатися на умовах утримання наших моряків. Мазуренка і Сощенка переведено до камери, в якій відбувають термін ув’язнення люди похилого віку. В камері перебуває 56 осіб. Можете собі уявити: вони всі сидять на підлозі на матрацах. Тобто, навіть з точки зору побутової умови ці не прості. Навіть незважаючи на те, що вони отримують регулярне харчування. І скарг, нібито, нема. Стан здоров''я, враховуючи всі ці обставини, викликає у нас стурбованість. Контакт з лікарями не є регулярним. І ми неодноразово звертали увагу як представників Тимчасової адміністрації Іраку, так і правлячої Ради Іраку на долю наших моряків. Поки відповіді щодо майбутнього наших моряків ми не маємо ".

Тим часом адвокати моряків в Іраку оскаржують рішення суду. Якщо вирок не переглянуть, то Україна, як сказав Лубківський, домагатиметься, щоб засуджені в Іраку моряки принаймні відбували покарання на Батьківщині.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG