Доступність посилання

ТОП новини

Європейські перспективи Джорджа Буша.


Мирослава Гонгадзе

Вашингтон, 2 червня 2004 - Президент Сполучених Штатів Джордж Буш готується до європейської поїздки. Після того, як США та їхні європейські союзники розійшлись у позиції щодо війни в Іраку, відновлення добросусідства з так званою старою Європою є важливим завданням для Джорджа Буша, який домагається переобрання на другий термін у листопаді цього року.

Офіційна поїздка Джорджа Буша є продовженням відзначення річниці закінчення Другої світової війни, яка розпочалась відкриттям Меморіалу Пам’яті у Вашингтоні минулої суботи. Вже у четвер президент США у Римі візьме участь у церемонії відзначення звільнення Італії від нацистського режиму. Перебуваючи у Ватикані, він планує зустрітись із главою католицької церкви Папою Римським. У суботу президент Буш проведе переговори з президентом Франції Жаком Шираком, а в неділю, разом з низкою глав держав братиме участь у церемонії відзначення висадки американських військ у Нормандії. Кожні десять років лідери держав антифашистської коаліції збираються разом, щоб відсвяткувати так званий D-Day, коли 6 червня 1944 року американські війська вперше взяли участь в активних бойових діях, щоб разом з військами союзників звільнити Європу від фашизму. Рональд Рейган, колишній президент США, свого часу сказав, що Нормандія - це місце, де об”єднався Захід, і теперішній президент США Джордж Буш, як кажуть оглядачі, сподівається, що зустріч з лідерами європейських держав у Нормандії відкриє йому шлях до нового етапу порозуміння з так званою Старою Європою.

“Він дійсно потребує допомоги в Іраку,- стверджує історик Томас Кронін.- Після того, як він пішов у війну самостійно, без створення коаліції союзників, як робили його попередники, я не певний, що йому вдасться отримати допомогу” .

Німеччина і Франція вже декілька разів дуже чітко заявляли, що не мають наміру відсилати свої війська до Іраку, як сказав міністр закордонних справ Франції, “ні зараз, ні у найближчому майбутньому”.

Оглядачі називають ще одну вагому причину, чому поїдка до Європи така важлива для Джорджа Буша. Як показують дослідження, нація об”єднується навколо свого лідера саме тоді, коли той відбуває поза межі держави. Тоді громадяни більше починають цікавитись зовнішньою політикою і висловлюють підтримку своєму президенту. Джорджу Бушу, чий рейтинг останніми тижнями впав до найнижчої позначки за період усього президентства, така підтримка надзвичайно важлива.

Наскільки успішно йому вдасться справитись з цими завданнями, буде видно вже найближчим часом. Адже після Європейського турне президент має приймати лідерів найвпливовіших світових держав уже на своїй землі. На 11 червня заплановане засідання Великої Вісімки у американському штаті Джорджія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG