Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи немає доказів, що зникнення Гонгадзе і Бойчишина були політично вмотивовані, але готова розглянути факти.


Марина Пирожук

Аудіозапис:

Київ, 17 червня 2004 року – Політичні вбивства в Білорусі, Росії та Україні у четвер обговорювали учасники прес-конференції в Києві. В Україні за роки незалежності були два політично вмотивовані випадки зникнення людей. Це журналіст Георгій Гонгадзе і активіст "Народного руху" Михайло Бойчишин. Так вважає голова Комітету з питань боротьби з органiзованою злочиннiстю i корупцiєю ВР України Володимир Стретович. Але представник Ради Європи сказав, що ця міжнародна організація не має фактів, які б це доводили.

Про численні зникнення людей з політичних причин у Росії, особливо на Північному Кавказі, говорив і перший уповноважений з прав людини Державної думи РФ Сергій Ковальов. До таких зникнень людей, за його даними, мають стосунок військові або спеціальні служби. Сергій Ковальов каже, що не володіє інформацією про кількість зниклих в Росії, але припускає, що таких випадків є чимало.

Одначе найбільше зникнень осіб з політичних мотивів, за словами голови правління міжнародного товариства “Меморіал” Гаррі Погоняйла, відбувається у Білорусі. За його словами, щорічно у Білорусі щезає близько 3 тисяч осіб, серед яких багато зниклих з політичним підтекстом.

Присутній на прес-конференції Представник комітету Ради Європи з прав людини Христос Пургурідес пов”язує ці факти з відсутністю в названих країнах демократії. Він наголошує, що часто такі зникнення відбуваються під контролем влади , внаслідок чого розраховувати на розслідування таких справ не доводиться. Представник Ради Європи також наголосив, що Рада Європи має достатньо фактів про причетність до подібних справ у Білорусі місцевої влади.

Але говорячи про Гонгадзе та Бойчишина, Христос Пургурідес заявив, що Рада Європи не має інформації, яка б підтверджувала політичні причини їхнього зникнення. Водночас Рада Європи може почати розслідування зникнення Гонгадзе і Бойчишина, якщо одержить від України такі докази, а також підтвердження несумлінності правоохоронних органів України та впливу керівництва країни на розслідування справ. Христос Пургурідес:

“Рада Європи не має власних доказів з приводу зникнення цих людей. Якщо є підстави вважати, що ці випадки пов''язані з політичними причинами, то можливо буде призначений спеціальний доповідач у Раді Європи, який приїде до України і дослідить це. Якщо буде достатньо матеріалів у газетах, то я буду особисто писати проект резолюції, аби призначити цього спеціального доповідача."

Водночас Христос Пургуридес сказав, що Рада Європи стурбована зникненням Гонгадзе і Бойчишина. Незадоволена результатами розслідування справи Гонгадзе і спеціальна Тимчасова комісія Верховної Ради України. Комісія просить Генеральну прокуратуру притягти до кримінальної відповідальності президента Леоніда Кучму, голову Верховної Ради Володимира Литвина, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка й екс-голову Служби безпеки Леоніда Деркача. Голова цієї комісії Григорій Омельченко заявив, що комісія зібрала і передала в Генпрокуратуру інформацію, яка доводить участь цих осіб у викраденні Гонгадзе. Водночас Омельченко вважає, що справа Гонгадзе не буде розслідувана за нинішньої влади:

"Встановити правду у справі Гонгадзе, як і в інших резонансних справах можна лише за однієї умови - коли президент України Кучма буде знаходитися у слідчому ізоляторі ( чи СБУ) і буде створена незалежна слідча комісія у Верховній Раді і в Генеральній прокуратурі."

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG