Доступність посилання

ТОП новини

Над нафтопроводом Одеса Броди густий туман.


Марія Щур

Київ, 6 липня 2004 – Українські урядовці ані підтверджують, ані спростовують наявність рішення про реверсивне використання нафтогону Одеса-Броди. Прем’єр міністр Віктор Янукович заявив, що нафтогін буде використовуватися у тому напрямку, в якому це буде найбільш економічно вигідно для України. Оглядачі очікують підтвердження урядового рішення найближчим часом, хоч зауважують, що і воно не мусить бути остаточним. Детальніше розповідає Марія Щур.

Туман, що ще минулого тижня почав згущатися над урядовим рішенням про використання нафтопроводу Одеса-Броди у зворотному напрямку, не розсіявся ані у вівторок. Український прем’єр Віктор Янукович, підпис якого вже мав стояти під новим рішенням уряду, повторив лише, що нафта по нафтогону Одеса-Броди піде тим шляхом, який буде економічно вигідний Україні. За повідомленнями засобів масової інформації та прес-служби російського уряду, на п’ятничній зустрічі прем’єрів України і Росії у Москві було вирішено, що для України вигідніше реверсивний варіант.

На прес-конференції в Міністерстві Економіки та Європейської Інтеграції за результатами цих переговорів питання використання нафтогону також було окутано таємницею. Представниця компанії Нафтогаз України на неї не прийшла, а у її відсутності заступник міністр економіки Андрій Березний не зміг повідомити нічого конкретного: «Питання про використання нафтопроводу Одеса-Броди все ж таки належить до компетенції МінПаливЕнерего та НАК Нафтобаз України. Робота ведеться дуже активна. Готуються документи в рамках угоди про транспортування нафти. Це рішення кабінету міністрів, поки що я його не бачив, але чув про нього, але я думаю воно знаходиться в одній площині з тією роботою, яка ведеться з урядом російської федерації». При цьому, як мовиться у повідомленні міністерства, довгострокову угоду про транзит нафти територією України планується підписати ще протягом цього місяця.

На думку оглядачів, таємничість навколо зміни рішення уряду пов’язана з тим, що воно є суто політичним питанням, що відображає настрої політичних еліт України напередодні виборів. Говорить Ендрю Нефф, аналітик з компанії World Markets Research: «Мене зовсім не здивував новий крутий поворот в ухваленні рішень. Мені здається використання нафтогону стало гарячим політичним напередодні виборів. Воно унаочнює розкол в українській політиці між тими, хто дивиться на Захід, такі як Ющенко та його прихильники, та тими, хто хотів би повернутися до Росії, бо вони пов’язані з російськими олігархами, чи з транспортуванням російського газу».

Ще однією причиною нерішучості уряду з оприлюдненням рішення британський аналітик вважає те, що нове рішення надто вже відверто порушує попередні домовленості та угоди, підписані Україною з її західними партнерами. Найбільше, на думку Ендрю Неффа, постраждають стосунки України з Польщею: «Звичайно, зміна рішення принесе велике розчарування Європейському Союзу та Сполученим Штатам, зокрема якщо взяти до уваги те, скільки політичної підтримки вони надавали цьому проекту. Особливо негативно до зміни напрямку нафтогону поставляться поляки, які мали добудувати його продовження до Ґданська. Тепер вони, очевидно, припинять усю підготовку до побудови цього відрізку».

Незважаючи на те, що довгострокова угода з Росією про транзит нафти має бути підписана вже найближчими тижнями, аналітик компанії World Markets Research не вважає, що вона поставить крапку в питанні про напрямок використання нафтогону: «Гадаю, переговори ще можна проводити. Бо щоразу, коли на Заході порушували це питання, українці також змінювали своє рішення. На мою думку, поки реальна нафта не потече в один, чи інший бік, все ще можна змінити».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG