Доступність посилання

ТОП новини

Україна підтримала НАТО, яке забороняє миротворцям кохатися із секс-рабинями.


Сергій Кисельов

Київ, 12 липня 2004 - Керівні органи НАТО в Брюсселі ухвалили директиву, що забороняє миротворцям альянсу підтримувати протизаконну індустрію примусового сексу, діставати сексуальні послуги від жінок, яких обманом чи насильницьким способом втягнули у заняття проституцією. Це рішення минулого тижня підтримали 25 країн – членів НАТО, а також іще 21 держава, що бере участь у миротворчих місіях Північноатлантичного альянсу. Серед них - Україна.

Заяву ухвалили після того, як правозахисна організація "Міжнародна амністія" в звіті за травень звернула увагу на поневіряння жінок, змушених до сексуальної експлуатації на Балканах. Зокрема – в Косові. Правозахисники підкреслили, що значну частину тих, хто користувався сексуальними послугами проданих у неволю жінок, становили працівники установ ООН та члени миротворчих сил під проводом НАТО в цьому сербському краї. І що чимало з жінок до Косова привезли з України.

У Косові дислокуються й українські миротворці. Але, як сказав в інтерв’ю для радіо "Свобода" військовий експерт Григорій Перепелиця, українські військовослужбовці – на відміну від своїх західних колег – не ходять до повій. По-перше, вони економлять зароблені гроші, аби привезти їх додому. А, по-друге, спрацьовує ментальність Радянської Армії, коли подібна "аморалка" могла спричинити великі неприємності: "Українські офіцери – я не хочу говорити за росіян – але вони зберегли дану ментальність. Тому що моральний чинник – він досить довго віддзеркалювався на службі цих офіцерів, на їх підвищенні в посаді і таке інше. Тому я гадаю, що, виходячи з цього морального покликання, українські офіцери не мають такої практики відвідувати ці заклади. На відміну від західних офіцерів. Хоча вони всі чоловіки – і наші офіцери є чоловіками, і офіцери західних країн є чоловіками".

Пан Перепелиця також зауважив, що не певен, чи відповідають новоприйняті натівські обмеження принципам дотримання прав людини: "Власне, це є особисте життя. І ніхто – навіть командир частини – не повинен втручатися в особисте життя офіцера і військовослужбовця".

З цим погоджується президент Атлантичної ради України, генерал-лейтенант Вадим Гречанінов. Тут він згадав радянські часи: "Коли я ще служив в Радянському Союзі, це було на Півночі, я був начальником штабу дивізії протиповітряної оборони. Наші підрозділи були на узбережжі Льодовитого океану. Там були дуже тяжкі умови служби. Але не було жінок. А були солдати, офіцери. Іноді були одна-дві жінки офіцерів, але їх охороняли дуже пильно. А солдати там були по року, навіть більш. Солдату 18-20 років, йому потрібно по фізіології людина жіночого полу. Але цього не було, і ми вирішували питання за рахунок комсомольсько-комуністичної стійкості. І тоді ми згадували Жоржа Амаду, який описував, як на плантаціях кави чоловіки замість жінок використовували кіз. На жаль, і в наших умовах іноді таке траплялося. І тоді виникали скандали, знімали командирів."

Тим часом керівництво НАТО закликає впроваджувати загальноосвітні програми, щоб знайомити військових та цивільний персонал, який бере участь у миротворчих місіях, з масштабами примусової проституції. За даними правозахисників, щороку торговці людьми вивозять на Балкани 200 тисяч жінок, із них 90 відсотків стають сексуальними рабинями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG