Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК та податківці контролюватимуть виборчі фонди кандидатів у президенти.


Марина Пирожук

Київ, 14 липня 2004 року.

Марина Пирожук

Центральна виборча комісія затвердила постановою порядок контролю за надходженням, облiком i використанням коштiв виборчих фондiв кандидатiв на посаду президента України.

Згідно цього документа, установи банків, в яких відкриті рахунки виборчих фондів зобов’язуються щодня подавати до Центрвиборчкому інформацію про надходження та використання коштів виборчих фондів кандидатів на посаду президента України.

При потребі виборчі фонди також перевірятимуться податківцями. Політологи стверджують, що у такий спосіб влада зберігає за собою важелі тиску на окремих кандидатів у президенти.

Установи банків повинні подавати інформацію про надходження i використання коштів виборчих фондів щодня і щотижня подавати виписки по рахунках виборчих фондів, засвідчені підписом уповноваженої банком особи i відбитком печатки банку.

Відповідно до розробленого порядку, ЦВК може також вибірково перевіряти рахунки виборчих фондів, а установи банків, в яких відкриті ці рахунки, повинні надавати інформацію для здійснення такої перевірки, на письмовий запит комісії.

У разі необхідності ЦВК може долучати до проведення перевірок виборчих фондів і Податкову Адміністрацію.

Політолог Олександр Палій вважає, що такі перевірки найвірогідніше будуть використовуватися як механізм тиску влади на окремих кандидатів у президенти.

Олександр Палій

Це рішення ЦВК про постійний моніторинг виборчих фондів кандидатів може свідчити про те, що влада зберігає за собою і намагається зберегти за собою максимальне число важелів для тиску на кандидатів.

Однак немає повної впевненості, що влада використає ті важелі повною мірою у зв’язку із тим, що вона має якісь певні політичні зобов’язання.

Марина Пирожук

Єдиним механізмом стримування від такого тиску на кандидатів, за словами політолога, можуть бути зобов’язання перед міжнародними моніторинговими інституціями.

Говорячи про розміри виборчих фондів, політолог не виключає тіньові схеми фінансування кандидатів у президенти, оскільки переконаний, що реальні виборчі видатки будуть значно більшими, аніж це передбачено законом.

Олександр Палій

На мою думку, нинішні вибори будуть коштувати суттєво більше, ніж це передбачено законодавством для більшості з кандидатів. Будуть використовуватися як ресурси використання тіньового фінансування виборчих кампаній (ми знаємо, що саме провладні сили тут мають найбільший ресурс, найбільше використовувати тут тіньові схеми фінансування).

Ці вибори ще відзначаться тим, що влада, крім застосування тіньових схем фінансування виборчих кампаній, хоча не можна заперечити існування таких схем і з боку опозиції, не виключено, що і опозиція буде використовувати їх, однак саме влада має механізм контролю за порушеннями з боку опозиції.

Тому, досить ймовірно, що саме влада буде всіляко тиснути на опозицію у зв’язку зі спробами перевищити якусь квоту і закриватиме очі на перевищення цієї квоти з боку провладного кандидата.

Марина Пирожук

Нагадаємо, що у відповідності до виборчого законодавства, граничний розмір фонду кандидата у президенти становить 50 тисяч мінімальних зарплат, а для кандидатів, включених до виборчого бюлетеня для повторного голосування – 65 тисяч таких зарплат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG