Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні спостерігачі вказують на порушення в Україні виборчого законодавства.


Марина Пирожук

Київ, 30 липня 2004 року.

Марина Пирожук

Міжнародні спостерігачі заявляють про порушення закону про вибори Президента під час виборчої кампанії в Сумській, Полтавській і Харківській областях. Про це сьогодні під час зустрічі з головою Центральної виборчої комісії Сергієм Ківаловим заявив представник американської делегації спостерігачів, колишній конгресмен Грегорі Лафлін . Він повідомив, що під час поїздки цими областями спостерігачі отримали численні скарги на порушення виборчого законодавства під час кампанії. Факти такиих порушень потверджують і українські спостерігачі.

Нарікання, які почули аАмериканські спостерігачі від українських виборців, передовсім стосувалися фактів примушування під загрозою звільнення до збору підписів та участі в мітингах на підтримку одного з кандидатів.

Такі скарги, за даними пана Лафліна, надходили від учителів, медичних і транспортних працівників, а також від працівників сільського господарства. Аналогічні скарги спостерігачі отримували від виборців й стосовно відсутності рівноправного доступу до засобів масової інформації учасників виборчих перегонів. Такі порушенння виборчого законодавства , за словами Грегорі лафліна, відбуваються у масовому порядку.

Про факти існування таких порушень говорять також і у Комітеті виборців україни. В той же час у команді Януковича спростовують інформацію про зловживання, зокрема про примусовий збір підписів на підтримку Януковича.

Про відсутність збалансованого доступу до ЗМІ заявляють і представники виборчого штабу кандидата від опозиції віктора Ющенка. Член коаліції “Сила народу” Микола катеринчук звернувся до ЦВК зі скаргою на незаконне використання прем”єром і паралельно кандидатом у президенти урядової газети для передвиборчої агітації. ЦВК обіцяє розібратися в цій ситуації наступного тижня.

Тим часом політолог Олександр палій заявляє, що врегулювати проблему доступу до ЗМІ усіх учасників виборчих перегонів майже нереально. Він зазначає, що найбільш уразливою у виборчому законодавстві є якраз стаття про забезпечення рівного доступу кандидатів у президенти до мас-медіа.

Олександр Палій

На мою думку, ці порушення у справі доступу до ЗМІ, у справі дотримання принципу рівності у цьому доступі їм навряд чи якимось чином вдасться подолати ці порушення.

Це пов’язано насамперед з низькою політичною культурою української влади. Вона не звикла до таких реверансів у бік своїх політичних опонентів, як надання їм доступу до державних ЗМІ.

Однак найголовніша небезпека полягає не в контролі, власне, над державними ЗМІ, а в тому, що провладні оліграхічні сили контролюють дуже важливий сегмент медіа-ринку, який є в приватній власності.

Тобто формально вони мають підстави ті чи інші запрошувати на ті канали і підтримувати цими каналами провладного політика. І формально тут ніби і немає такого великого порушення.

Однак всі ми розуміємо, що всі ті канали формально приватні реально контролює влада. Змусити ці канали давати більш об’єктивну оцінку реальності навряд чи щось може.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG