Доступність посилання

ТОП новини

“Альтернатива”


Андрій Охрімович

Аудіозапис програми:

Київ, 5 серпня 2004 року.

Надія Степула

Шановні слухачі, вітаю вас. В ефірі “Альтернатива”, експеримент в мистецтві, науці, політиці, і просто у житті...

Андрій Охрімович

Є таке поняття, як Болонський процес - уніфікація критеріїв і стандартів вищої освіти в об’єднаній Європі.

Українська влада, про всяк випадок декларуючи “європейський вибір”, вирішила й собі реформувати українську систему вищої освіти.

Одним із напрямків реформи стало зменшення кількості спеціальностей та укрупнення вузів.

Місто Суми друге на черзі після Миколаєва, де експеримент з об’єднання вузів успішно провалився.

Надія Степула

Студенти дізналися, що будуть вчитися у абсолютно новому навчальному закладі. Невідомо, як він буде називатися. Невідомо, де розташовуватиметься. Невідомо, чому тепер вчитимуть студентів, думкою яких ніхто так і не поцікавився.

Студенти утворили ініціативну групу, яка вимагала бодай прозорості владних маніпуляцій.

Андрій Охрімович

21-го квітня Леонід Кучма видав указ "Про створення Сумського національного університету". У структурі вузів міста задіяно 30 тисяч людей, кожен десятий сумчанин.

Проблема швидко перетворилась на загальноміську. Тим часом стало відомо, що новим ректором буде старий ректор СНАУ Олександр Царенко, нардеп фракції СДПУ(О).

З весни 2004-го року пан Царенко – голова обласного осередку "об’єднаних".

Надія Степула

На думку представників Спротиву, Олександр Царенко сумський вуз перетворив на ще один спосіб заробляти гроші.

Студенти мають платити за все: від перескладання заліків до обов’язкових курсів іноземних мов, а також брати участь у трудових "відпрацюваннях".

Тепер під Царенком уся міська вища освіта.

У молоді з’явилось означення явища – "піраміда Царенка". Йдеться про практику зниження цін комерційного навчання на 50 відсотків за умови, що плату буде внесено за 5 років наперед. Це стало останньою краплею. Почалась студентська “революція на траві”.

Місяць тому на знак протесту студенти розбили наметове містечко. Вночі першого серпня туди увірвався “Омон”.

Решта, у розмові з учасником подій, помічником народного депутата Андрія Шкіля, Ігорем Мазуром, який дев’ятого березня 2001-го року очолював охорону подібного наметового містечка, за що дістав кілька років ув’язнення.

Коментар народних депутатів Андрія Шкіля та Юрія Луценка. Модерує Надія Степула. Тексти – Віктор Недоступ. Звук – Сергій Балабанов. Автор Андрій Охрімович.

Ігор Мазур

Акція триває вже більше місяця. Студенти продовжують тримати свою лінію. Зараз вони в поході з Сум на Київ. Влада, правда, намагається зупинити їх, забрати документи, проблеми створюють.

Сумський національний університет – це блєф, який Міносвіти України вирішило проробити такий варіант, чи пройде у них комерційна така структура? Потім вони планують по інших областях робити, мабуть. Немає ще створеного юридично ніякого вузу, але беруться якісь гроші, щоб цей вуз гарно функціонував.

Гроші беруться для того, щоб вирішити такі питання благоустрою, як пожертвування. Пожертвування, ясно, що не бувають в нашій державі добровільними. Як кажуть, “колхоз – дєло добровольноє”: не хочеш – змусимо.

Наметове містечко виникло відразу, вимоги були сказані конкретні: люди хочуть мати нормальний диплом, вони не хочуть платити гроші за те, за що вони раніше не платили. В принципі, ті вузи мають конкретну репутацію, а Сумський національний не має ще ніякої репутації, тобто, з тим дипломом невідомо куди можна було б йти.

Андрій Охрімович

Ганді, автор принципово нової політичної зброї – руху неприєднання. Тоталітарних апологетів це бісило, вони поспішили оголосити метод проявом імпотенції.

Тим часом, неприєднання, неспівробітництво висвітило болючий для владоможців факт: гнобителі правлять не тому, що сильні, а тому, що пригнічені погоджуються на співпрацю з ними, і тим самим підтримують їхню силу.

Ігор Мазур

В основі цих протестуючих студентів більшість дівчата, вони якраз зав’язали цю сполуку між студентами, батьками і викладачами, які також протестують, тому що там скорочують викладачів, особливо тих, які підтримували студентів.

Батьки, як не дивно... Хоча дехто з них має відношення до керівних посад в місті. Один із них був директором заводу до вчорашнього дня буквально, з вчорашнього дня він вже не директор заводу, тому що його син пішов в похід на Київ. Йому подзвонили і сказали: “Ти можеш повернути свого сина назад?” Він відповів: “Мій син має право вже свою точку зору відстоювати”. На це йому повідомили: “Ти з завтрашнього дня вже не працюєш директором”.

Хоч кажуть, що це не політика... Ну як не політика? З тієї сторони стоять політичні партії, Адміністрація Президента, правоохоронні органи, яким даний наказ все ж таки по-різному душити цю акцію протесту.

Ясно, що, з другого боку, виникають люди, які намагаються допомогти: правозахисні організації, починаючи від Карпачової, закінчуючи на рівні районних міських організацій по захисту прав людини, народні депутати, які мали відношення до боротьби з цим режимом, до того, щоб якось добиватися своїх цілей.

Андрій Шкіль

На превеликий жаль, працівники правоохоронних органів, використовуючи своє службове положення, надані їм можливості і права, зловжили ними і зупинили акцію політичного протесту студентів. Була скерована активність правоохоронних органів на те, щоб виконати замовлення, як мінімум, сумської влади (я хотів би сказати, що корективи вносила влада київська).

Я буду звертатися до Генпрокуратури і буду закликати парламент створити слідчу комісію, що чітко дати відповіді на запитання, які виникли в мене як парламентаря. Я переконаний, що в більшості чесних парламентарів запитання подібні будуть виникати.

Нинішній режим – це адмінресурс і політресурс, це політичні холдинги, які включають в себе і Міносвіти, і частково МВС. Властиво використовуючи всі ці речі, вони намагаються втілити в життя, як мінімум, свої програмові засади, а, як максимум, продовжувати, узурпувавши владу, наживатися і на так достатньо бідній українській економіці.

Надія Степула

“Переслідувач може нав’язати жертві свою волю, примусивши її слідувати законам переслідувача, але він не може примусити жертву внутрішньо прийняти ці закони.

У випадку, коли закони переслідувача стають законами жертви, жертва втрачає будь-яку незалежність і втрачає себе як особистість. Вона стає іграшкою в руках переслідувачів і прирікає себе на повне підкорення та смерть”.

(Жак Семлен. “Вихід з насильства”.)

Ігор Мазур

Я приїхав в неділю за дорученням А.Шкіля, народного депутата, який якраз працює в Комітеті по забезпеченню законодавчої діяльності правоохоронних органів, і надіявся, що все ж таки все обійдеться за Конституцією України, закони будуть не попиратися, а вони будуть стояти на першому місці, але я приїхав в третій годині, а вже через 12 годин я сидів за ґратами Зарічного райвідділу міста Сум, потім мене ще по якихось райвідділах возили разом з тими затриманими. Команда вночі була: забрати всіх, хто біля палаток, тобто, навіть те, що я помічник депутата, ніякої ролі для них не заграло.

Єдине: в мене єдиного вони не змогли вкрасти гроші, тому що по іншому це не назвеш. В людей забрали і мобільні телефони, і паспорти, і гроші, а коли вони виходили, то не віддавали нічого. Зараз тільки з боями вдається забрати ті ж самі паспорти, а про гроші немає навіть мови.

Я знаю, що три мобільних забрали, але їх так ніхто ще і не повернув. Буквально можна починати кримінальну справу.

Люди спали (2.30 ночі), їх витягали, заламували ноги, пхали в кутузки, руки на машину, з кишень вигрібали все, що там було, скидали це все в пакети.

Андрій Охрімович

Людей били?

Ігор Мазур

Побиття не було, тому що, можливо, я відразу підійшов до одного з командирів і сказав: “Я в Комітеті по забезпеченню діяльності правоохоронних органів. Закон про міліцію пам’ятаєте? Конституцію пам’ятаєте?”

Юрій Луценко

В Сумах відбувається апофігей влади донецького гауляйтера по Сумській області В.Щербаня.

Крім того, що знищено середній бізнес, крім того, що захоплено всі державні посади, сьогодні вони добираються до дітей.

Під їхнім керівництвом сьогодні хочуть об’єднати вузи не для того, щоб забезпечувати вищу освіту, а щоб зробити дорожчу освіту.

Діти стали проти цього, вони організували акцію протесту і вимагають свого: хочуть просто вчитися, а влада кинула на дітей, яким немає ще 20 років “Беркут”, озброєний щитами, бронежилетами, касками, автоматами. Подумайте, серед заарештованих хлопець, який мав батька-майора міліції. Куди вже далі котиться ця влада?

Звичайно, що після таких дій Суми повстали. Коли міліція прийшла зносити це наметове містечко, жінки, матері цих дітей розігнали міліцію. Сумчани стають громадянами.

Андрій Охрімович

Ви як народний депутат бачите там склад злочину з боку міліції? Чи буде порушено кримінальну справу проти тих, хто давав накази і порушував таким чином і закон, і людські норми?

Юрій Луценко

Я був свідком того, що їх заарештовували без пред’явлення посвідчень міліції, без пред’явлення вимог, за що їх затримують. В людей вилучали мобільні телефони, гроші, паспорти без складення актів про вилучення, їх тримали в камерах без харчування більше доби, їм не забезпечували адвокатів, можливості зв’язатися з рідними. Тобто, можна цей перелік безчинств продовжувати безкінечно.

Я хотів би публічно висловити величезну подяку Н.І.Карпачовій і її спеціалістам, які в цій ситуації спрацювали як професіонали. Я впевнений, що їхнє реагування на ці події приведе до відповідальності посадових осіб.

Андрій Охрімович

Ви вірите в те, що хтось реально сяде за цю справу?

Юрій Луценко

Я вірю, що ця справа добудить Суми, і наша спільна майбутня перемога після президентських виборів призведе до того, що хтось сяде.

Надія Степула

“Гнобителі з доброї волі ніколи не дадуть свободу пригнобленим. За неї треба боротися. Настане час, коли ми завоюємо свободу. Свободу не лише для себе. Ми зуміємо знайти шлях до серця і совісті багатьох. Ми перетягнемо опонентів на наш бік, і це буде подвійна перемога”.

(З листів Мартіна Лютера Кінга.)

Ігор Мазур

Витягують за ноги з палатки і починають ламати тебе, то, може, хтось і не даватися, пручатися трохи, то руки на спину, в наручники, за волосся і поволокли. Це називається спротив працівникам міліції? З цих працівників міліції навіть ніхто не сказав, що він працівник міліції, ніхто не показав посвідчення ніякого. Тільки із чоловік 100 були одягнені в форму працівників міліції троє. Інші ж були без відміток, який це підрозділ, або ж взагалі одягнені в цивільне.

Андрій Охрімович

Ти брав активну участь в подіях 9-го березня, за що відсидів певний термін. Якісь аналогії з тими подіями. Що ти відчуваєш на перспективу, в що це може вилитися? Якщо будуть масові протести, чи ризикне влада примінити зброю?

Ігор Мазур

Ми з Володею Чемерисом якраз в неділю приїхали і привезли фільм “Обличчя протесту” про події 2001-го “Україна без Кучми”, і показували батькам і студентам, і пояснювали, що те, що сталося в 2001-му, цього більше не повинно статися, що сила якраз громадян (нехай це будуть студенти чи лікарі, чи шахтарі) в тому, щоб вони не діяли силовими методами. Влада, коли ти починаєш чинити їм опір, знає, що робити: треба бити, треба кидати за грати.

Коли людина може своєю громадянською позицією, може тим, що вона просто йде на Київ, обходячи пости міліції, чи з допомогою юристів, з допомогою журналістів прокладаючи собі дорогу, тому що влада боїться, коли це висвітлюється в пресі, чи боїться, коли кримінальні справи відкриваються, коли от діяти такими громадянськими методами, спираючись на Конституцію, тоді вони програють.

Андрій Охрімович

Тобто, по аналогії напрошується досвід Ганді, тактика подібна до тієї, яку свого часу робив Ганді: тоді стояли черги в тюрми, і люди казали: “Саджайте нас”. Це спрацювало, зрештою.

Ігор Мазур

В Сумах після нашого затримання на другий день зібралося більше тисячі людей на мітинг, і сотні людей прийшли до райвідділів і готові були буквально там залишитися ночувати і все інше, якщо б не взнали про нашу долю, тому що ж не давали нікому там передзвонити додому. Мені як помічнику народного депутата не давали можливість зв’язатися із народним депутатом.

Крім того, люди, які пробували проходити через цю “вєртушечку”, як заходити до райвідділу, то починали бігти по коридорах (а ми ж самі бачили) працівники міліції з автоматами, і лунала команда: “Єслі кто будєт к камєрам – стрєляйтє по нагам”.

Виходить так: якщо люди мають громадянську позицію, що вони прийшли поцікавитися, чи не вбивають нікого в тих камерах, то можна стріляти по таких людях. Ця влада готова.

Андрій Охрімович

“Всі ми взаємозалежні. І якщо десь існує несправедливість – це означає загрозу для всіх. Так влаштовано світ, що ми всі складаємо неподільне ціле. Якщо щось прямо стосується одного з нас, значить непрямим чином це відіб’ється і на інших”.

(З листів Мартіна Лютера Кінга.)

Надія Степула

На цьому все. Над програмою працювали помічник депутата Андрія Шкіля, Ігор Мазур та автор програми Андрій Охрімович. Модерувала Надія Степула. Над текстами пітнів Віктор Недоступ. Ну, а про звук подбав Сергій Балабанов.

Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень.

Говорить радіо “Свобода”.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG