Доступність посилання

ТОП новини

Ірландські націоналісти бояться українських фермерів.


Марія Щур

Київ, 11 серпня 2004 – Українські фермери загрожують добробуту 32 країн. З такою заявою виступила північно -ірландська організація “Шінн Фейн”, яку вважають політичним крилом Ірландської Республіканської Армії. Як повідомляє газета «Белфаст Телеграф» (Belfast Telegraph), ірландські республіканці вважають, що зростання експорту української пшениці може знизити ціни на збіжжя і закликають уряд до негайних дій. Раніше подібну стурбованість висловлювали американські фермери, але справа ще не доходила до політичних заяв.

“Шінн Фейн”, політична партія, про яку українці знали лише з повідомлень про успіхи чи невдачі мирного процесу в Північній Ірландії, виступила з політичною заявою, в якій закликає уряд Великої Британії захистити країну від українських фермерів. Зростання експорту українського збіжжя, на думку республіканців, загрожує місцевим цінам, причому не лише в Північній Ірландії. Речниця партії з питань рівноправ’я та прав людини Катрін Руейн заявила наступне:

«Фермери 32 країн мають серйозне занепокоєння з приводу кількох аспектів цієї торгівлі, а також потенційного впливу, котрий вона матиме на сільськогосподарське виробництво».

Як цитує речницю “Шінн Фейн” місцева газета “Belfast Telegraph”, величезні кораблі з пшеницею з України приходять у доки Белфаста та Варренпоінта, тож імпорт зі Східної Європи може зменшити ціни на внутрішньому ринку зерна.

«Якість цієї пшениці не перевірена, і ми не маємо поняття про те, які хімікати вони використовують при виробництві»,-говорить північно-ірландський політик. Зі скаргами “Шінн Фейн” збирається звертатися до міністра сільського господарства Великої Британії Іана Пірсона.

В Україні не погоджуються з такою оцінкою ситуації, особливо щодо якості. Говорить заступник генерального директора Української зернової асоціації Володимир Лапа:

«В Україні використання засобів агрохімії набагато нижче, ніж у розвинутих країнах, в ЄС, у Сполучених Штатах, тому, на мою думку, чистота українського зерна не підлягає сумніву. У плані чистоти від хімії воно дасть фору багатьом виробникам, визнаним у світі. На жаль, це не якась стратегія, просто наші виробники ще не здатні закупити необхідну кількість засобів захисту рослин та мінеральних добрив».

Щодо того, що Україна може завалити дешевим зерном 32 країни світу, то представник українських експортерів вважає ці побоювання сильно перебільшеними.

«Пронози експорту коливаються від 6 до 8 мільйонів тонн, залежно від того, який ми все-таки отримаємо врожай. Ми бачимо, що зараз погодні умови досить складні. В цьому сезоні рекорду не буде, це однозначно. В Європі існує квота на імпорт зернових культур, і в минулому сезоні ця квота не була вичерпана, в цьому вона буде вичерпана, але більше за цю квоту ми не можемо ввезти, хоч би як хотіли».

Останнім часом побоювання того, що Україна і весь Чорноморський регіон наростять свій експорт пшениці, висловлюють не лише європейські, але й американські фермерські асоціації. Останні вбачають загрозу не стільки для свого внутрішнього ринку, скільки для американських експортних ринків в Азії та Північній Африці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG