Доступність посилання

ТОП новини

США повинні відповісти на занепокоєння Росії щодо перемоги Віктора Ющенка – американський експерт.


Сергій Куделя

Вашинґтон, 11 серпня 2004 – Уряд США повинен виступити гарантом стабільності російсько-українських відносин у разі перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах. Так вважає координатор Комітету з питань членства країн Східної Європи та Росії в НАТО Айра Штраус. Цей Комітет – це неурядова американська організація, яка сприяє розширенню НАТО на Схід.

Штраус вважає, що нове загострення відносин між Грузією та Росією негативно відобразиться на ставленні Москви до Віктора Ющенка. Адже в Росії його розглядають як «українського Міхеїла Саакашвілі».

За словами Айри Штрауса, і Вашинґтон, і Москва вбачають спільні риси між Саакашвілі та Ющенком, однак кожна зі сторін звертає увагу на інше:

«У порівнянні вони обидва розглядаються як нове покоління демократичних лідерів, які не обмежені досвідом радянського минулого і краще розуміють західну систему, ніж попереднє покоління реформаторів. Із американського боку існує тенденція ідеалізувати нових реформаторів, які не дискредитовані корупцією. А росіяни схильні боятися, що всі ці лідери є агентами США».

Хоча загрози приходу українських комуністів до влади вже не існує, для США не менш негативним наслідком, на думку Штрауса, було б збереження чинного становища. Тому, продовжує він, перемога Януковича для Сполучених Штатів не була б бажаною:

«У США Янукович вважається проблематичним кандидатом, оскільки його розглядають як спадкоємця чинного режиму. А ще він – опонент Ющенка, якого знають краще і вважають тут своїм хлопцем. Тобто, краще знають у політичних та експертних колах – решта американців не знають ні того, ні іншого».

Водночас, говорить Штраус, росіяни мають два серйозні моменти до занепокоєння щодо перемоги Ющенка:

«Перший – економічний, тобто що через переорієнтацію України на Америку та Європу постраждають її економічні відносини з Росією. Ющенко заперечував це, але ніхто не знає, як буде розвиватися його політика. Зі стратегічного погляду Росія занепокоєна, що Україна вважатиметься демократичною державою і вступить до НАТО, а Росія залишиться на узбіччі у відносинах із НАТО, і це призведе до стратегічного розколу між Росією та Україною».

Штраус вважає, що США повинні уникнути такої конфронтації з Росією щодо президентських виборів в Україні:

«Американська влада могла б чіткіше дистанціювати себе від власних речників серед журналістів та експертів, які говорять від імені влади, але не обов’язково правдиво. Якби США публічно підтримали Ющенка, коли він робить проросійську заяву, це було б правильно. І США мали б наголосити, що ми зробили б усе можливе, щоб мати гарні тристоронні відносини. Це не вимагало б якихось дій із боку Ющенка. Хоча інколи він використовує в своїй риториці і антиросійські заяви. Цієї репутації складно позбутися, вже отримавши її».

Координатор Комітету з питань членства країн Східної Європи та Росії в НАТО Айра Штраус зазначає, що такі заяви США були б сигналом не лише Москві, але й багатьом проросійськи налаштованим громадянам України. Вони мали б свідчити, на його думку, що США зацікавлені в стабільності російсько-українських відносин і будуть сприяти цьому незалежно від того, хто стане новим Президентом України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG