Доступність посилання

ТОП новини

Німецька екологічна організація критикує будівництво Україною судноплавного каналу в гирлі Дунаю.


Надія Кандиба

Німеччина, 13 серпня 2004 – Скандал навколо будівництва судноплавного каналу в українській частині дельти Дунаю набирає дедалі більшого розголосу за межами України. Німецький екологічний фонд “Euronatur” вирішив мобілізувати сили в ФРН для протесту проти німецької фірми “Möbius”, яка здійснює будівельні роботи в біосферному заповіднику на замовлення українського уряду.

Фонд “Euronatur“ став першою в Німеччині природозахисною організацією, яка відкрито і критично заговорила про будівництво в українській частині дельти Дунаю судноплавного каналу. В інтерв’ю радіо “Свобода” представник фонду Мартін Шнайдер-Якобі заявив:

«Нас вразили останні повідомлення про те, що будівельні роботи в біосферному заповіднику не припиняють навіть у період гніздування птахів і що вже завдано серйозної шкоди великим пташиним колоніям».

За даними “Euronatur“, внаслідок будівництва вже понад 1300 пар одного з рідкісних видів крачок полишили свої гнізда. Для пташенят, що залишилися, це фактично означає « вирок смерті», наголошується в заяві німецької екологічної організації.

«Таке втручання в природу триває, і воно порушує екологічну рівновагу в реґіоні, що може призвести до остаточного зникнення цілої низки рідкісних птахів», – застеріг німецький експерт. За його словами, ця ситуація й спонукала “Euronatur” закликати німецьку фірму “Möbius” припинити будівельні роботи в біосферному заповіднику. Відповіді від цієї компанії, однак, досі не надійшло.

До української сторони німецька організація поки що жодних звернень не надсилала. Мартін Шнайдер-Якобі пояснив:

«Нам відомо, що в цьому плані вже чимало робиться на міжнародному рівні. Також ЄС веде відповідні переговори з Україною, тому ми, як німецька організація, вирішили нагадати передусім німецькій фірмі про принципи дбайливого ставлення до довкілля».

А без підтримки компанії “Möbius” Україні було б дуже складно втілити в життя в свої плани. Свого часу Київ наштовхнувся на проблеми в пошуку партнерів для реалізації суперечливого з екологічного погляду проекту. Нідерландські компанії, наприклад, відразу відмовилися від такого замовлення.

На думку Мартіна Шнайдера-Якобі, те, що нині відбувається в українській частині дельти Дунаю, є справжнім скандалом. Він повідомив, що “Euronatur” звернулася також до інших екологічних організацій Німеччини виступити з протестами проти будівництва судноплавного каналу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG