Доступність посилання

ТОП новини

Особистості у житті молоді.


Ольга Буряк

Прага, 18 серпня 2004 року.

Ольга Буряк

Скільки прізвищ з поміж 200-сот українських спортсменів, які виступають на олімпіаді, ви можете назвати?

Перед Олімпіадою соціологи з проекту “Фаворит молоді 2004” намагалися зясувати у молоді, хто поміж олімпійських спортсменів є їхнім кумиром? Так от результати вражаючі – з поміж 200-сот спортсменів української збірної – відомі лише 30 імен.

Понад 60 відсотків назвали Ячну Клочкову, решта – від одного до 10 відсотків назвали Олега Лісогора, Анна Безсонову й Дениса Сілантєва.

Прикро, що й жоден з опитаних молодих лідей в Україні не зміг згадати бодай одного з головних тренерів української олімпійської збірної.

А взагалі молоді потрібні позитивні герої, - кумири, на яких молоді люди можуть рівнятися, яких хочуть наслідувати....

Ірина Біла розмовляла з одним з керівників проекту "Фаворит молоді 2004" – Вадимом Скрипником.

Володимир Скрипник

Психологія сучасної молоді потребує наявності в її житті ідеалів, позитивних прикладів для наслідування. Це, якщо хочете, свого роду альтернатива негативним явищам, які є на сьогоднішній день в нашому суспільстві.

Тобто, якщо є позитивний приклад для наслідування, то молодь психологічно тягнеться до цього прикладу. Вона хоче бути подібною, потім кращою і т.д.

Ірина Біла

Перше соціологічне дослідження, що проводилося у квітні цього року з’ясовувало конкретні персоналії в сучасній Україні. Про те кого ж назвали молоді люди Володимир Скрипник.

Володимир Скрипник

Головне для нас запитання було: це людина, яка досягла кар’єрного успіху саме в Україні, яка є прикладом для наслідування? Так от в цьому контексті, в цьому запитанні лідерами серед жінок були Юлія Тимошенко, Яна Клочкова і Олександра Кужель. Серед чоловіків на першому місці були брати Кличко, на другому місці Віктор Ющенко і на третьому місці Андрій Шевченко.

Ірина Біла

Друге опитування проводилося 6 червня на День журналістики. Тема: ЗМІ очима молоді. Знову не обійшлося без персоналій. Як зазначав Вадим Скрипник результати соціологічного дослідження вкотре засвідчили потребу юних в героїчних постатях.

Володимир Скрипник

Що стосується рейтингу журналістів, то на першому місці виявився Георгій Гонгадзе. Ми проаналізували цю ситуація і до такого висновку дійшли, що насамперед це є свідоцтво того, що молоді потрібні герої, навіть міфи, на які вони прагнуть бути схожими.

Тому що багато з респондентів, які називали ім’я Георгія, то не читали, навіть його робіт, але вони його назвали, як найкращого журналіста.

Ірина Біла

Свого часу англійський філософ Герберт Спенсер зауважив, що поклоніння героям найпоширеніше там, де найменш розвинена повага до людської свободи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG