Доступність посилання

ТОП новини

Щасливе число тринадцять. Річниця незалежної України.


Василь Зілгалов

Прага, 24 серпня 2004 – Колись англійський письменник Ієремія Бентам зауважив, що слово «незалежність» пов’язане із супроводжуючими його ідеями: гідності і мужності. Слово ж «залежність» пов’язане з ідеями підпорядкування і розпусти. Чого більше сьогодні в України : справжньої незалежності чи, як сказав на вчорашніх урочистостях у Києві Президент Леонід Кучма, «радянської ментальності», тобто рабського почуття підпорядкування?

Сьогодні у багатьох громадян України проявляється сумнів у справжній незалежності їхньої держави, про це також сказав чинний Президент. Але у чому головні причини цих сумнівів народу? Чи не у цифрі (понад 80 %) недовір’я нинішній українській владі?

Чимало оптимістів кажуть, що проблеми нинішніх бід України не у цифрі «13», яку і греки, і римляни вважали щасливою. Зокрема, знаменитий і загадковий Піфагор вказував, що у цій цифрі «одиниця» - це послідовний початок всього неухильного розвитку системи, а про «трійку» й говорити нічого : тріада - це не лише впевненість і стійкість. Адже ж і у державній символіці число три присутнє вагомо – тризуб візьміть хоча б. Але ж з приводу взаємного недовір’я влади і народу в Україні також ніхто сперечатися не буде, навіть нинішній Президент. Ніхто при владі не може пояснити, чому з такої, як кажуть на Банковій, “щасливої країни” втікають мільйони людей і чому йде неухильне вимирання народу? Складні питання у річницю незалежності. Чимало нинішніх українських політиків, як то кажуть з досвідом, зокрема академік Ігор Юхновський, якого важко запідозрити в упередженості, наголошують, що «за час правління двох президентів не був розвинутий патріотизм».

А ще Нікколо Макіавеллі колись писав, що «патріотизм народу виростає з авторитету державних мужів». Чи не зрозуміло? Ось і сьогодні недовір’я до влади в Україні чітко простежується не лише з боку власного народу, але й з боку всього демократичного світу. Недарма ж у привітанні американського президента Джорджа Буша -молодшого на адресу нинішнього українського глави сказано, що головне сьогодні для України - вільні, чесні і прозорі президентські вибори цієї осені і передача влади наступникові, який втілюватиме демократичний вибір народу.

Важко сказати про належне сприйняття цього привітання з Вашінґтона київським адресатом, бо не обійшлося без досить гострих реплік на адресу заокеанського демократичного сусіда й у нинішній святковій доповіді Леоніда Кучми. Згадаймо лише одну з перших засад проголошення незалежності. Ще тоді у 1991 році фактично ні в кого із західних політиків не було сумніву, що за п’ять, максимум десять років Україна буде складовою демократичного світу і членом ЄС. Але сталося не так, як гадалося. Не дарма той же Ігор Юхновський сказав, що «те , що Україну не взяли до ЄС, - «заслуга» Кучми». Вітаючи народ України зі святом Незалежності нинішній Президент сказав про наступну осінь: «Усе станеться так, як вирішить український народ». Додамо лише, чи не тих його 80 %, про які ми згадували? Якщо це буде так, тоді не випадкові слова із нинішнього послання американського президента українському народові до 13-ї річниці незалежності України, де сказано про віру у справжній демократичний вибір її народу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG