Доступність посилання

ТОП новини

Незважаючи на протести Заходу і міжнародних екологічних організацій, Президент України відкрив Дунайський канал


Петро Каландирець

На Одещині Президент України Леонід Кучма урочисто відкрив першу чергу судноплавного каналу Дунай-Чорне море. Таким чином були проігноровані протести не лише екологічних організацій, але і занепокоєння міжнародної спільноти.

Церемонія відкриття була організована на боргу катамарану „Хаджибей”, який перебував у дельті річки Дунай. Троє корінних мешканців мальовничого містечка Вілково, яке досить часто називають Українською Венецією, вручили Президенту України ключ довжиною 40 сантиметрів, спеціально виготовлений на суднобудівному заводі у Миколаєві.

За словами Леоніда Кучми, всі розмови про негативний вплив на екологію Дунайського біосферного заповідника не мають під собою ґрунту, позаяк "були проведені всі необхідні експертизи". Президент заявив, що мова йде „про відновлення історичної справедливості”, оскільки український канал Дунай-Чорне море функціонував від 1957 року і був закритий у 1994-му. Леонід Кучма сказав: „Ми повернули собі те, що втратили з причин, які від нас не залежали”.

Президент вважає, що в перспективі гирло Бистре найбільшої річки Європи може стати найпотужнішим європейським транспортним вузлом.

Леонід Кучма: "Дунай відкриває шлюзи для стрімкого нарощування транспортних потоків. Через вітчизняні порти підуть усі українські і близько двох третин іноземних вантажів. Таким чином обсяги перевезень по українській частині транспортного коридору Європа-Кавказ- Азія ( зокрема і за оцінками експертів Європейського Союзу) збільшаться у 20 разів, а загалом по Дунаю втроє ".

Президент також висловив думку, що судноплавство на Дунаї створить реальну можливість вирішити чимало соціальних проблем Одеської області. За його словами, "будуть створені нові робочі місця, відновлять роботу порти і судноремонтні підприємства на Дунаї”.

Будівництво нового каналу розпочалося у травні. Його тривалість має скласти понад 170 кілометрів. За деякими прогнозами, судовий захід зможе прийняти до 60 % дунайського вантажопотоку. Нині через Україну проходить лише 2% загального обсягу. Монополістом у цій сфері послуг залишається Румунія.

Протести екологів проти будівництва викликані тим, що днопоглиблювальні роботи тривають на території Дунайського біосферного заповідника, який входить до мережі ЮНЕСКО. Виконавчий директор фонду „Еко-право” Андрій Андрусевич переконаний, що канал „Дунай-Чорне море” приречений бути руйнівником біологічного різноманіття в українській дельті Дунаю.

В інтерв`ю радіо “Свобода” Андрій Андрусевич прокоментував і поведінку державних органів України, які проігнорували занепокоєння Євросоюзу і Сполучених Штатів Америки: „Думаю, що ті протести свідомо ігноруються. З одного боку, тут вплив має національна гордість, немовби ми самі вирішуємо у себе на території, що маємо будувати і як будувати. Це ж питання і національного суверенітету. Але, з іншого боку, мені здається, що замовники каналу з якоїсь причини відверто не бажають розглядати жодних інших варіантів. Тут проявляється упереджене ставлення замовників. Позицію Румунії теж очевидно можна вважати упередженою, але позиція США і ЄС такою не є".

Екологи мають намір категорично виступати і проти будівництва другої черги каналу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG