Доступність посилання

ТОП новини

Квасневський критикує ЄС за відкидання європейських прагнень України.


Сергій Драчук

Прага, 2 вересня 2004 – Президент Польщі Олександр Квасневський критикував Європейський союз за те, що ЄС зневажає прагнення України вступити до Євросоюзу й закликав більше підтримувати Україну. Про це він заявив у надрукованому сьогодні інтерв’ю в щоденнику «Інтернешенел Гералд Триб’юн».

Польща, яка чотири місяці тому вступила до Європейського союзу, збирається енергійно виступити за те, щоб залучити Туреччину, а потім і Україну до ЄС як партнерів у «плюралістичній, відкритій і новій Європі», заявив президент Польщі Олександр Квасневський у інтерв’ю. Така політика Польщі, зазначає щоденник «Інтернешенел Гералд Триб’юн», напевно ж розворушить її європейських союзників та бюрократів у Брюсселі, а також східного сусіда Польщі - Росію.

Деякі країни ЄС, каже Квасневський, «дуже бояться Туреччини», з якою Євросоюз може ось-ось почати переговори про вступ. Але, додає польський президент, «багато країн Європи бояться й України», про членство якої в осяжній перспективі взагалі не йдеться:

«Дехто бачить Україну значно більше під російським впливом, ніж як частину європейської структури»,- каже Олександр Квасневський.

На його думку, «незалежна Україна, держава, що має таке глибоке відчуття власного самовизначення, – добрий партнер для Європи».

За словами Квасневського, «Підхід Брюсселя (до України) хибний», бо в Брюсселі Україні кажуть: зробіть реформи, а потім ми вас підтримаємо. На думку ж Квасневського, необхідно надати підтримку, а вже потім чекати на реформаторські зусилля.

Олександр Квасневський також чітко дав знати, що підтримає намагання України, особливо ж нині, коли економічний вплив Росії на неї не слабне.

Така підтримка України має широкий відгук у Польщі, зауважує журналістка «Інтернешенел Гералд Триб’юн». Як пояснюють польські дипломати, поляки й далі з глибокою підозрою ставляться до економічного тиску Росії на Україну, як і до російського політичного впливу на Білорусь: на їхню думку, це вказує на прагнення Росії відбудувати хоч частину імперії, що занепала 1991 року.

Водночас поляки відкидають і думку про нову залізну завісу на новому східному кордоні ЄС. Це лише зменшило б безпеку, сказав авторці статті в «Інтернешенел Гералд Триб’юн» один чільний польський дипломат і відразу ж відкинув припущення, ніби Польща хотіла б мати Україну за буфер між собою й Росією.

Питання України обговорюватиметься на засіданні так званого Веймарського трикутника ( керівників Польщі, Франції й Німеччини ) наступного місяця у Франції, додає «Інтернешенел Гералд Триб’юн».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG