Доступність посилання

ТОП новини

Шлях до Європи - могутній стимул до реформ, що сприяють стабільному зростанню - Світовий банк.


Марія Щур

Прага, 14 вересня 2004 – Східноєвропейські країни, котрі прагнули членства у Європейському Союзі, доклали великих зусиль для того, щоб усунути перешкоди на шляху стабільного зростання своєї економіки. Як мовиться у дослідженні Світового банку, такі держави, як Словаччина, Польща, та Литва, на шляху до ЄС є серед лідерів реформ, що відкривають більші можливості для бізнесу та створення нових робочих місць. Натомість Україна, згідно з дослідженням, пасе задніх: бізнесове середовище в ній не поліпшується від часу відходу останнього реформаторського уряду, а високі темпи зростання не мають стабільного підґрунтя.

Якщо ви бізнесмен, і шукаєте країну, де ваші гроші працюватимуть з найбільшою віддачею, то кращої країни, ніж сусідня Словаччина, вам не знайти. Напередодні вступу до ЄС ця держава зуміла докорінно змінити умови для ведення бізнесу. Тепер як бізнесмен та інвестор ви можете швидко відкрити нову компанію, без проблем найняти нових людей, запропонувати їм гнучкий графік роботи, якщо цього вимагає ваше виробництво. Так само без додаткових труднощів звільнити їх, якщо ваш бізнес забуксував, і не чекати роками на стягнення боргів, якщо із цією складовою життя бізнесмена вам також довелося стикнутися.

Зміни не пройшли непомітно: до словаків шикуються черги з інвесторів. Найбільш активні автомобільні компанії: “Peugeot”, “Volkswagen”, “Hyundai” – вони або вже мають заводи в Словаччині, або будують їх пришвидшеними темпами. Йдуть і виробники телевізорів і пральних машин, яких, звичайно, крім добрих умов для бізнесу, приваблюють ще низькі зарплати та податки в Словаччині.

Але якщо вам з якихось причин не подобається Словаччина, можете сміливо інвестувати у Польщу, чи Литву – ці дві країни також доклали чималих зусиль для того, щоб їхня економіка була динамічною, щоб до них приходили інвестори та створювали нові робочі місця. Згідно з дослідженням Світового банку під назвою “Бізнес у 2005 році”, ці три держави є серед головних реформаторів бізнесового середовища. До слова, до десятки лідерів увійшли і декілька західноєвропейських країн, яких вступ конкурентів зі Східної Європи спонукав до того, щоб вдихнути нове життя у власну економіку.

Натомість Україна у цьому списку опинилася майже в самому кінці. Чітких рейтингів у Світовому банку ще не склали, але якщо розділити весь список зі 146 країн на п’ять груп, то місце України у четвертій, говорить один з авторів звіту Симеон Д’янков.

“Україна належить до групи, що є нижче середнього рівня. Цікаво, що ще три-чотири роки тому в Україні було сильне пожвавлення щодо змін бізнесового середовища, але останні рік-півтора все практично зупинилось”, - зауважує аналітик Світового Банку.

Він наголошує, що Україна опинилася у певному сенсі у проваллі, бо реформи відбуваються і на захід від неї, швидкими темпами, і на схід, повільнішими, але відчутними. В Україні ж усе ніби завмерло:

“Україна і Росія почали реформи практично одночасно, але в Росії вони просуваються весь цей час, а в Україні буксують”. На думку фахівців Світового банку, відмова від реформ чи їхній повільний поступ має свою економічну ціну: якби країни з найменш реформованої групи потрапили до списку найкращих реформаторів, то вони зуміли б прискорити своє економічне зростання на понад 2% на рік, стабільного зростання, наголошують у Світовому банку.

Для України з її 13% зростання це може і не звучати надзвичайно привабливо, але Симеон Д’янков нагадує, що по-перше, “зростання в Україні починалося з великого колапсу, і завжди легше досягти високих показників з низького рівня, і по-друге, нинішнє зростання базується передусім на високих світових цінах на метал, що є головним експортом України”.

Високі ціни не триватимуть вічно, тому для того, щоб Україна не потрапила у ситуацію латиноамериканських держав, де стрімке зростання змінюється на таке ж стрімке падіння що кілька років, їй потрібно збудувати надійне економічне підґрунтя. Саме для цього і потрібні реформи бізнесового середовища, і поки що, як свідчить дослідження, найкращим стимулом для їхнього проведення є вступ до Європейського Союзу, говорить експерт Світового банку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG