Доступність посилання

ТОП новини

Суд виніс вирок почесному консулові України у США Андрієві Футею.


Сергій Куделя

Вашинґтон, 17 вересня 2004 – Окружний суд штату Огайо виніс у четвер вирок почесному консулові України в США Андрієві Футею. Наприкінці липня він визнав себе винним та був засуджений за співучасть у підкупі високого посадовця уряду штату. Сторона обвинувачення вимагала від судді покарати Футея ув’язненням. Однак суддя обмежився штрафними санкціями у розмірі 1000 доларів та встановив для Футея 6-місячний випробувальний термін.

Андрій Футей, який очолює лобістську компанію «Футей та Партнери», відомий своїми зв’язками в уряді штату Огайо. Адже упродовж 1990-х років він працював помічником тодішнього губернатора штату Джорджа Войновича. Тому саме до Футея звернувся у 1999 році брокер Франк Ґратадорія, який хотів отримати для своїх компаній контрактні замовлення від уряду штату.

Тоді ж, за словами обвинувачення, Футей надав йому “ключ від дверей” скарбника штату, познайомивши останнього з брокером.

Умовою отримання контрактів стало те, що брокер надасть внески на передвиборчу кампанію головного фінансиста Огайо. Схема “контракти в обмін на внески” виявилася дієвою: надавши понад сто тисяч доларів внесків на кампанію скарбника, брокер отримав багатомільйонні контракти від штату Огайо. А за свої посередницькі послуги Футей отримав від брокера 110 тисяч доларів.

Однак уже через чотири роки всі дійові особи цієї схеми опинилися на лаві підсудних. Брокер Ґратадорія, обвинувачений і в інших фінансових махінаціях, уже відбуває семирічне ув’язнення. Футеєві ж вдалося обмежити своє покарання лише штрафом та випробувальним терміном. Ухваливши таке рішення, суд узяв до уваги визнання Футеєм своєї провини та згоду на співпрацю з правоохоронцями.

У своєму заключному слові перед вироком суду Футей сказав:

“Мені дуже соромно. Я беру на себе всю відповідальність. У майбутньому я буду уважнішим до своїх особистих та професійних зв’язків”.

За словами присутнього на судовому засіданні журналіста місцевої газети, Андрій Футей виглядав пригніченим. Однак адвокат Футея заявив, що все розслідування було проведене неетично, а його клієнт став жертвою безжалісного ставлення з боку обвинувачення. Водночас суддя після винесення вироку, звертаючись до Футея, сказав:

“Вас, може, й обдурили, але ви все ж порушили закон”.

Ця справа викликала значну увагу у штаті Огайо, оскільки вона стала першим серйозним успіхом у боротьбі з незаконним фінансуванням політичних кампаній. Водночас вона стала темою для жвавого обговорення серед української діаспори. Адже Андрій Футей – один із активістів української громади у штаті зі значною кількістю українців. Декілька місяців тому він ініціював створення комітету “Українці за Буша” на підтримку передвиборчої кампанії чинного президента США. Окрім того, минулого року він був призначений почесним консулом України в Огайо.

Згідно з Віденською конвенцією про консульські відносини, почесні консули повинні поважати закони держави перебування. Тому вирок суду, на думку місцевих оглядачів, може порушити також питання про правомірність дальшого перебування Андрія Футея на цій представницькій посаді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG