Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко обіцяє захищатися від російської прокуратури і каже, що її хочуть викрасти.


Влада Саюк

Київ, 24 вересня 2004 - Юлія Тимошенко обіцяє оскаржити в суді рішення російської військової прокуратури оголосити її в міжнародний розшук. Один з лідерів української опозиції, керівник партії “Батьківщина” оголосила про це у п''ятницю на прес-конференції в Києві.

Заради того, щоб дати відповідь російській прокуратурі, Юлія Тимошенко повернулася в Київ з передвиборчого туру. Про те, що вона оголошена у міжнародний розшук, Тимошенко дізналася в Сумах, неподалік від кордону з Росією.

У вівторок, 21 вересня, Тимошенко повинна була з''явитися в Москву для пред''явлення їй обвинувачення в організації дачі хабарів керівникам Міністерства оборони Росії. Туди вона не з''явилася. Прокуратура в Росії винесла постанову про притягнення Тимошенко до кримінальної відповідальності. Її обвинувачувачують в організації дачі хабарів через посередника посадовим особам Міноборони Росії. Це було близько 10 років тому. Тоді Тимошенко керувала корпорацією "Єдині енергетичні системи України."

У п''ятницю Тимошенко цю постанову назвала провокацією та політичним переслідуванням. Те, що українського народного депутата звинувачують російські правоохоронці, Тимошенко поясняє домовленостями між президентами України і Росії .Тимошенко заявляє, що Путін допомагає таким чином розправитися з опозицією. Російські суди вона називає залежними від влади, і відзначає, що за жодних умов вони їй зашкодити не можуть. Юлія Тимошенко є народним депутатом з імунітетом. На території України без згоди Верховної Ради її ніхто не може притягнути до відповідальності. Але українські опозиціонери стверджують, що готується захоплення Тимошенко для того, щоб відправити її в Росію силоміць.

Юлія Тимошенко: “Я знаю від чесних офіцерів СБУ, що так званий перший заступник голови СБУ Сацюк сьогодні розробляє план, щоб здійснити моє бандитське захоплення. Не силовими структурами, тому що закон не дозволяє до мене навіть доторкнутися на території України. Для того, щоб бандгрупа, яка йому підпорядкована, могла мене схопити і відправити на територію Росії. Я хочу сказати, що такого ми не допустимо“.

Юлія Тимошенко має намір заперечити в судах всіх рівнів оголошення її Головною військовою прокуратурою Росії в міжнародний розшук.

Також Тимошенко заявила, що має намір підготувати лист генеральному секретаріатові Інтерполу, щоб пояснити, що дії російської прокуратури не що інше, як політичне замовлення. На запитання, чи не побоюється вона чергового подання української прокуратури про позбавлення Верховною Радою її депутатського імунітету, Тимошенко сказала, що їй байдуже. Таких подань за останні три роки було вже більше шести.

Народний депутат, член СДПУ(о) Ігор Шурма сказав радіо “Свобода”, що Юлію Тимошенко навряд чи зможуть позбавити депутатського імунітету, але на її іміджі це позначиться.

Ігор Шурма: “Адвокатура асоціюється з Медведчуком. Я думаю з сьогоднішнього дня люди, яких розшукує Інтерпол і які є невиїзними, асоціюються з блоком Юлії Тимошенко. Вона вже всіх налякала на погоджувальній раді і сказала, що має дозвіл на зброю і буде стріляти у всіх, хто до неї підійде. То з огляду на все те, що вона сказала, їй нічого не загрожує, а от тим, хто до неї підійде, напевне щось загрожує”.

Радіо “Свобода” також намагалося з''ясувати у представництві Інтерполу, чи ця міжнародна організація погодилася із закликом Росії оголосити Юлію Тимошенко у міжнародний розшук. Але ні в штаб-квартирі Інтерполу у Ліоні, ні у представництві Інтерполу у Києві це з''ясувати не вдалося. Тим часом на сторінці Інтерполу в Інтернеті є прізвище Тимошенко. Але не Юлії, а Олександра, її чоловіка Його шукають за звинуваченням у фінансових махінаціях. І цю справу представники української опозиції вважають політично вмотивованою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG