Доступність посилання

ТОП новини

Чому Канада гостро реагує на порушення під час виборчої кампанії в Україні?


Тарас Марусик

Київ, 27 вересня 2004 - З усіх західних держав найжорсткішу оцінку передвиборчої кампанії в Україні наразі висловлює Канада. І на це відразу відреагував офіційний Київ. Минулого тижня посла Канади у Києві Ендрю Робінсона викликали на килим до Міністерства закордонних справ, де посла звинуватили в упередженості. А ще заявили таке: "Надмірна увага посольства до внутрішньополітичного життя України на тлі відсутності помітних досягнень у конкретних напрямках українсько-канадського співробітництва викликає глибоку розчарованість".

Що ж викликало обурення в українських дипломатів? Посол Канади заявив, що зараз є всі ознаки того, що майбутні вибори в Україні не відповідатимуть демократичним стандартам. А найбільше Канаду турбує те, як висвітлює вибори державний телевізійний канал УТ-1, підкреслена відсутність об`єктивності з боку державних службовців і переслідування окремих мас-медіа. Водночас Канада вважає, що в української влади ще є час, щоб вплинути на те, як проходить виборча кампанія, а отже і на те, як результати виборів сприймуть у світі.

Радіо “Свобода” попросило прокоментувати дипломатичний конфлікт між Оттавою та Києвом депутата канадського парламенту і члена уряду цієї країни Бориса Вжесневського, який зараз перебуває у Києві. Пан Вжесневський - один з чотирьох канадських парламентарів українського походження і тому вільно говорить українською.

Борис Вжесневський: “Я вважаю, що не тільки українці в Канаді, тобто, канадці українського походження є горді з того, що наш посол в такий критичний час виступив і сказав те, що потрібно було сказати. Але вся Канада, преса Канади, абсолютно розуміють причину, чого це було потрібно.

Знаєте, є дипломатичні традиції. Але коли дипломатично розмовляється і нікуди не йде, то з другої сторони не сприймають. Це тільки гра для другої сторони. А це не гра, це дуже важливий момент – історичні вибори.

І нарешті, як не звертають увагу на дипломатичні канали, треба сказати, щоб звернули увагу. І, очевидно, що в МЗС України звернули на це увагу”.


А чим Ви поясните те, що серед західних урядів заява Канади на сьогоднішній день найконкретніша?

Борис Вжесневський: “Тому що Канада, зокрема, відрізняється від усіх західних країн в одному : у нас дуже велике населення українського походження в Канаді. І в англійській мові ми кажемо “special relation” – надзвичайні зв’язки.

І люди, звичайно, коли чують цю фразу, думають: “Ага, економічні зв’язки!”. Ні, неправильно. Навіть з Канадою вони не дуже розвинуті через певні причини. Але є зв’язки на людському рівні.

Коли 1 мільйон 100 тисяч канадців українського походження - набагато більше розуміння, бо є родинні контакти. Люди все ж таки і читають пресу, і розуміють все, і знають історію. А при тому відразу і Канада краще орієнтується в справах, які тут відбуваються.

Зверніть увагу на те, що коли референдум пройшов в 91 році, Канада була перша західна держава, котра підтвердила. Я вважаю, що це історичний момент. Питання в тому, чи процес буде віддзеркалювати долю народу.

Знаєте, яка трагічна історія України 20 ст. Всі ті трагедії мають певну тяжкість у тому, що люди тут не мали політичного контролю над політичним процесом. Ці вибори надзвичайно важливі, 21 століття може інакше розпочатися. Держави світу, зокрема Канада, мають надію, що процес у дійсності віддзеркалюватиме волю народу”.


Оскільки були ці заяви, оце розуміння Канади, про яке Ви сказали, чи готова Канада з таким розумінням підійти, щоб надіслати сюди достатню кількість, скажімо, велику кількість спостерігачів на вибори.

Борис Вжесневський: “Знаєте, тут би стільки було б потрібно спостерігачів! Але можна сказати, що Канада висилає найбільшу кількість з усіх західних країн. Буде група парламентаристів.

Маємо надію, що спостерігачі зможуть у певних пунктах і не всю країну покрити, але саме те, що дуже багато їх буде, і що стільки західних людей-політиків приїхало, бо це в дійсності є ключовий момент. І вже пора, щоб Україна інакшу стежку народного національного життя вибрала 21 ст., ніж те, що було”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG