Доступність посилання

ТОП новини

Президентські дебати у США – політичне шоу історичного значення.


Сергій Куделя

Вашингтон, 30 вересня 2004 - Сьогодні о 9 вечора за американським часом відбудуться перші телевізійні дебати між президентом США Джорджем Бушем та його головним суперником – кандидатом від Демократичної партії Джоном Керрі. Вони будуть проведені в Університеті Майамі, що у штаті Флорида та присвячені питанням зовнішньої політики США.

Нагадаємо, що саме штат Флорида, губернатором якого є молодший брат Джорджа Буша, остаточно вплинув на результат президентських виборів чотирирічної давнини. Цього разу, за опитуваннями громадської думки, перші з трьох запланованих дебатів збирається подивитися рекордна кількість американців – близько 60% дорослого населення.

Президентські дебати у США - це не лише зіткнення особистостей, боротьба ідей та поглядів, але й велике шоу. Тому переможцем цих дебатів стає не завжди найрозумніший, а часто - найдотепніший чи більш фотогенічний кандидат. Свідченням цього стали вже перші телевізійні дебати в історії американської політики між Джоном Кеннеді та Річардом Ніксоном у 1960 році.

Тоді Ніксон надзвичайно спітнів і весь час прикладав хустинку до обличчя. Більшість глядачів сприйняла це ,як ознаку його невпевненості. Однак у радіослухачів склалося цілком протилежне враження. Розповідає політичний коментатор телекомпанії “CBS” Боб Шийфер:

“Більшість з тих, хто слухав ці дебати по радіо, вважали, що переміг Ніксон. А ті, хто дивився їх по телебаченню, вирішили, що переможець – Кеннеді. І глядачі були переконані, що переміг Кеннеді дуже легко завдяки своєму м”якому, стриманому та впевненому стилю. Рональд Рейган зрозумів цей урок. Як кіноактор, він усвідомив, що не завжди головним є те, що ти говориш. Не менш важливо ,як ти це говориш та як ти виглядаєш, коли говориш”.

Зрозумів це, бодай із запізненням, у 2000 році і віце-президент Альберт Ґор, який несподівано, на думку оглядачів, провалив усі три раунди дебатів з тоді ще техаським губернатором Джорджем Бушем. Ґор був набагато досвідченіший та краще обізнаний у питаннях політики, ніж Буш. Однак під час теледебатів він видавався нещирим та штучним у своїй поведінці.

Буш, хоча й робив помилки у словах та іноді плутався у думках, але залишався самим собою. Він був природнім, що, вважають експерти, і допомогло йому перемогти.

Цього року Буш тричі зустрінеться із сенатором Джоном Керрі, який, на думку експертів, більш ефектно виглядає саме у прямому протистоянні, ніж коли виступає один. Відомий своїми довгими та складними реченнями, Керрі раптом починає говорити просто і влучно, коли перед ним його суперник.

Однак за правилами цьогорічних дебатів учасники не можуть звертатися один до одного із запитаннями чи закликами. Кожен з них матиме лише одну хвилину на відповідь, а запитання ставитиме ветеран американської журналістики Джим Лерер з каналу громадського телебачення.

Єдиною зовнішньою перевагою Керрі може стати його зріст – він майже на 20 сантиметрів вищий за Буша, що буде помітно, оскільки упродовж дев’яноста хвилин учасники зобов’язані стояти майже поруч.

Для Керрі, який зараз приблизно на 4-5% відстає від Буша в опитуваннях громадської думки, дебати стануть останньою можливістю переконати американців у своїй здатності очолити державу.

Незважаючи на його критику війни в Іраку, Керрі поки що не зміг пояснити, чим саме його політика на Близькому Сході відрізнятиметься від політики Буша. Водночас, близько 60% американців зараз довіряють саме Бушу з критично важливого питання – війни проти тероризму.

Однак кожен п’ятий американець все ще не визначився, за кого віддати свій голос. Тому дебати можуть стати вирішальними як для майбутнього обох кандидатів, так і для майбутнього всієї Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG