Доступність посилання

ТОП новини

У німецькому Бундестазі критично оцінюють передвиборче становище в Україні.


Надія Кандиба

Німеччина, 1 жовтня 2004 – Уваги з боку Заходу до виборчого процесу в Україні цього разу не бракує. Черговим свідченням цього стали вечірні слухання в четвер у німецькому Бундестазі. Незважаючи на те, що українське питання було останнім пунктом у порядку денному, та ще й попри досить пізню годину, німецькі депутати все ж таки не обмежилися тільки формальною передачею до протоколу своїх промов. Лави народних обранців о дев’ятій годині вечора вже помітно порідшали, однак дебати все ж таки відбулися.

Ініціаторами дискусії виступили представники консервативної опозиції, які закликали уряд Німеччини звернутися до українського Кабінету міністрів із вимогою провести чесні та прозорі вибори. У своєму коментарі щодо перебігу передвиборчої кампанії в Україні представник фракції ХДС/ХСС Клаудія Нольте зауважила, що існують ознаки, які викликають принаймні скептичний настрій. Виступаючи в Бундестазі, вона згадала ситуацію, що склалася під час виборів мера Мукачевого, а також звернула увагу на обмежений доступ кандидатів на Президента до засобів масової інформації, за винятком чинного прем’єра Віктора Януковича.

Також представники фракції соціал-демократів погодилися з такою критикою. Представник фракції СДПН Ґерт Вайскірхен в інтерв’ю радіо “Свобода” зазначив:

“Справді, ми серйозно занепокоєні тим, що (Віктор) Ющенко позбавлений можливостей вести чесну і вільну передвиборчу боротьбу. Події останнього часу викликають у нас побоювання, що представник кіл, які не дуже прихильно ставляться до демократії, кінець-кінцем може перемогти в Україні”.

Водночас соціал-демократи відмовилися підтримати звернення консервативної опозиції до уряду Німеччини. Депутат Бундестаґу від СДПН Єлена Гоффманн висловила сумнів у тому, що тиск на український уряд справді є правильним шляхом, аби досягти, скажімо, реформування закону про вибори. Вона повідомила, що представники уряду Німеччини і без того на всіх рівнях регулярно вказують на важливості провести чесні та справедливі вибори та вільно висвітлювати їх у засобах масової інформації.

Німецькі депутати не погоджуються з тими критиками, які порівнюють ситуацію в Україні з Білоруссю або Росією. На їхню думку, цього робити не можна хоча б тому, що в Україні є досить потужна опозиція, ціла низка кандидатів на посаду Президента, а результати виборів залишаються ще цілком відкритими.

Говорить Ґерт Вайскірхен:

“Ми маємо велику надію, що в Україні перемогу на президентських виборах здобуде представник демократичних сил, а саме: Віктор Ющенко. У Білорусі такий розвиток подій неможливий. Там демократи нині не мають жодного шансу” .

Під час дебатів у Бундестазі йшлося також і про надання Україні перспективи членства в ЄС. Член фракції ХДС/ХСС Манфред Ґрунд критикував те, що західні європейці бачать на Сході тільки Польщу та Росію і зовсім не помічають Україну:

“Тепер ми радше замислюємося про вірогідне розширення ЄС у напрямку Туреччини замість того, щоб зосередити нашу увагу на Україні” .

І християнські демократи, і соціал-демократи в Німеччині вважають, що й Україна в свою чергу мала б продемонструвати, що вона готова просуватися в європейському напрямку. Говорить член франкції СДПН Ґерт Вайскірхен:

“Усе залежить від самої України. Вона мала би прискорити процес здійснення реформ, консолідувати демократію, запровадити справжню ринкову економіку. Всього цього в Україні поки що немає. Можна говорити лише про якісь перші обережні паростки. Отже, спочатку Україна повинна саму себе реформувати. Тоді вона матиме підстави вимагати членства в ЄС. Схожої стратегії дотримується, наприклад, Хорватія. Врешті Україна теж могла б піти тим самим шляхом”.

Що ж стосується звернення німецьких депутатів стосовно виборів в Україні, то його текст запропонували передати на доопрацювання в комісії Бундестаґу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG