Доступність посилання

ТОП новини

Угорщину заплавило українське сміття.


Василь Плоскіна

Будапешт, 30 вересня 2004 – Третій, найвищий ступінь екологічної готовності оголосила служба водного господарства Верхньотисянського району в Угорщині. За кілька днів угорські екологи виловили з Тиси приблизно 90 кубометрів сміття, яке потрапило в річку невідомо як на українському боці. А сміття все пливе й пливе...

Осінні дощі змили в Тису чимало комунального сміття з України, яке річкою знесло в Угорщину. Біля міста Токай, а це на північно-східному боці країни, екологічні служби Верхньотисянського району щодня виловлюють в ріці десятки кубометрів сміття, яке могло потрапили туди з нелегального сміттєзвалища, підтопленого осіннім паводком.

Сміття дуже багато, не менше 500 кубометрів, повідомляють фахівці служби водного господарства на Верхній Тисі в Угорщині.

За словами представника дирекції служби Чабе Чонта біля північно-угорського міста Токай екологи спорудили тимчасові греблі з річкових барж. Вже кілька днів працівники виловлюють з річки пластикові мішки, пляшки, використаний ізоляційний матеріал та різноманітні господарські відходи. Їх доволі багато. Ковшові механізми на баржах вивантажують сміття на берег, а звідти його вже вантажними машинами вивозять на утилізацію.

З початку тижня таким способом вдалося витягти з Тиси приблизно 90 кубометрів комунального сміття з України.

Скільки коштують всі роботи – на разі невідомо, як і те, чи не треба буде потім проводити знешкоджувальні роботи на цьому відтінку Тиси.

Досі санепідеміологи не виявили у воді якихось шкідливих речовин. Очисні споруди на річці в північній Угорщині поки що продовжують очистку річкової води в звичному режимі. Тим не менше тут оголошено найвищий третій ступінь, екологічної готовності.

Це означає, що крім численного підрозділу служби водного господарства на Верхній Тисі у різноманітних роботах на ріці задіяно чимало інших господарських організацій, включаючи і добровольців.

Справа в тому, що з часу великого паводку на Тисі наприкінці 1998 початку 99 років, а також виявленню цианію в Румунії угорська влада розробила широкий комплекс заходів сповіщення і усунення наслідків екологічних катастроф.

До речі, пункти якісно нового спостереження за паводками на Тисі запрацювали і в Україні за матеріальної підтримки Угорщини. Щоправда вони чомусь проігнорували, що на Тисі простягнувся багатокілометровий хвіст зі сміття.

Угорці вже заявили, що намагатимуться притягнути до відповідальності винних в Україні. Це виявиться у перебігу спеціального розслідування, до якого на разі ще не дійшла черга.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG