Доступність посилання

ТОП новини

Штаби Януковича і Ющенка коментують події в Білорусі.


Юрій Свірко

18 жовтня 2004 року – Опозиція в Мінську та ОБСЄ заявляють про масові порушення під час парламентських виборів і референдуму в Білорусі, згідно з яким Олександр Лукашенко може втретє бути президентом. Центральна виборча комісія Білорусі таких порушень не помітила. По-різному сприймають події в Білорусі й українські політики.

Україна буде "адекватно реагувати" на події в Білорусі, якщо до влади у Києві прийде Віктор Ющенко. Про це заявив заступник керівника штабу Ющенка, президент Центру політичних і економічних досліджень ім.А.Разумкова Анатолій Гриценко на зустрічі з групою журналістів у Києві .

"Білоруси - наші сусіди, і, прокидаючися вранці, ми, як і раніше, бачимо поруч Білорусь і Росію, а не, допустимо , США. Думаю, що при Ющенку ми будемо дружньо взаємодіяти ( з урахуванням результатів референдуму і виборів) і адекватно реагувати на процеси, що там відбуваються ," - сказав А.Гриценко.

"Білорусь, - продовжив він, - це, з одного боку, проблема, оскільки там спостерігається консервація азіатських цінностей. З іншого боку, у країни є можливість зробити прорив і розширити по-справжньому пострадянський простір".

"Нас турбує розвиток ситуації в Білорусі й умови, в яких працюють журналісти і діє опозиція. Народ не став нацією громадян", - вважає А.Гриценко.

Жорсткішої думки дотримується інший заступник керівника штабу В.Ющенка Олександр Турчинов, що належить до парламентської фракції "Блок Юлії Тимошенко".

"Ми завжди готові до співробітництва з білоруським суспільством , з опозицією, йдеться про міждержавне співробітництво, але не в рамках режиму, що практично не відповів на питання про зниклих політиків і не демократизував виборчу систему”.

На думку Олександра Турчинова, тут не може бути декількох стандартів, якщо Україна хоче називати себе цивілізованою країною. Якщо Захід має консолідовану позицію, то й Україна не повинна мовчати", - сказав він.

Зазначу, що місія спостереження за білоруськими виборами Організації безпеки та співробітництва в Європі дійшла висновку, що парламентські вибори 17 жовтня не відповідали зобов”язанням ОБСЄ. А ось що сказав у інтерв`ю радіо “Свобода” перший керівник незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич:

"Кажуть, що це були вибори. Це неправда. Не було жодних виборів , це була тотальна фальсифікація. Підсумки були добре підготованими. І що, на мою думку, найбільш прикро, це те, що Росія, СНД та інші підтвердять, що все було чудово”.

Виконавчий секретар СНД Володимир Рушайло від імені всієї Співдружності справді заявив, що з білоруськими виборами та референдумом все було гаразд та не було жодних порушень.

У Мінську опозиція тим часом звернули увагу на те, що керівник передвиборчого штабу Віктора Януковича заявив, що у випадку обрання прем''єра президентом відносини України з Білоруссю "однозначно покращаться". На запитання про ставлення команди Януковича до білоруського референдуму Сергій Тигипко відповів :

"Я багато чув критики щодо президента Лукашенка. Я ніколи не сказав жодного критичного слова. Будь-яка політика має вимір, насамперед у рівні життя. Середня зарплата в Білорусі поки вища, ніж в Україні. Білоруси будуть визначатися самі ".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG