Доступність посилання

ТОП новини

Депутат Бундестагу: “У випадку подальшого використання нечесних методів ведення передвиборної боротьби слід очікувати відповідної реакції Заходу”.


Надія Кандиба

Німеччина, 2 листопада 2004 р.

Президентські вибори в Україні привернули до себе підвищену увагу в Німеччині. На провідних теле- та радіоканалах ця подія називалася серед найголовніших тем дня. Певний час повідомленнями з Києва навіть відкривалися випуски новин. Щоправда, результати першого туру голосування німецькі політики та оглядачі оцінюють по-різному.

До тих, хто і після недільного голосування не втратив оптимізму стосовно демократичних змін в Україні, належить депутат Бундестагу від Соціал-демократичної партії Німеччини Ґерд Вайскірхен. В інтерв’ю радіо “Свобода” свою позицію він пояснив так:

“На мою думку, це несподівано хороші результати для Віктора Ющенка. Адже треба враховувати, що державні засоби масової інформації та державний апарат дуже нечесно поводили себе стосовно цього кандидата від демократичної опозиції. І це дуже радує, що виборці в Україні не піддалися такому впливу, а вже зараз однозначно висловилися на користь демократичного майбутнього країни”.

Натомість німецький політолог Райнер Лінднер досить скептично оцінив ситуацію навколо виборів в Україні, де, згідно з попередніми підрахунками, веде все ж таки Віктор Янукович, а не Ющенко. В інтерв’ю радіостанції “Deutschlandfunk“ він зауважив, що з огляду на технології, якими володіє кандидат від влади, “іншого результату й не слід було очікувати”, а розбіжність між даними соціологічних опитувань та результатами голосування, “наштовхує на думку про порушення під час підрахунку голосів”.

Однак, як зазначають німецькі оглядачі та політики, Україна ще має шанс довести, що вона у своєму розвитку не скотилася до рівня Білорусі, де політичні репресії вже стали буденною справою. Німецький депутат Ґерд Вайскірхен у зв”язку з цим наголосив на важливості створення перед другим туром голосування справді рівних можливостей для кандидатів на посаду Президента.

“У випадку ж подальшого використання нечесних методів ведення передвиборчої боротьби, що нам довелося спостерігати в Україні минулими тижнями, слід очікувати відповідної реакції Заходу”, - застеріг депутат Бундестагу в інтерв’ю радіостанції “Свобода”.

Щоправда, Ґерд Вайскірхен не став уточнювати, які саме контури може мати така реакція. Водночас він висловив упевненість, що в разі просування України демократичним шляхом західні уряди розпізнають необхідність підтримати Київ у поступовому його зближенні з Європейським союзом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG