Доступність посилання

ТОП новини

Кваснвський і Борель у Варшаві про Україну.


Володимир Павлів

Варшава, 3 листопада 2004 - В середу у Варшаві знову багато говорилося про ситуацію в Україні після першого туру президентських виборів. Говорили про це і президент Польщі Олександр Квасневський, і голова Європейського Парламенту Джозеф Борель, котрий саме перебуває з візитом у польській столиці. Не мовкнуть коментарі також і в польській пресі.

Президент Польщі Олександр Квасневський, виступаючи в ефірі цілодобового телеканалу новин “TVN-24” висловив сподівання, що до другого туру президентських виборів в Україні будуть з’ясовані всі непорозуміння із списками виборців, а також з нерівномірним доступом до засобів масової інформації обох кандидатів. На думку Олександра Квасневського добрим рішенням було б влаштування телевізійних дебатів між Віктором Януковичем та Віктором Ющенком. Крім того, польський президент висловив думку, що міжнародних оглядачів під час другого туру виборів повинно бути більше, ніж під час першого туру.

Разом з тим президент Квасневський запевнив, що Польща співпрацюватиме у майбутньому з Україною незалежно від того, хто з кандидатів переможе на виборах президента.

В подібному тоні висловлювався на цю тему і голова Європейського Парламенту Жозеф Борель, котрий у середу перебував з офіційним візитом у Варшаві. Виступаючи перед депутатами польського Сейму, Жозеф Борель зокрема зазначив, що Європейський Союз з моменту його розширення на 10 нових членів перебуває у новій ситуації і стоїть перед завданням вироблення нової спільної закордонної політики. Голова Європарламенту сказав, що “Україна і Білорусь є частиною того простору, стосовно якого Європейському Союзові доведеться ще ухвалити рішення, чи стануть ці країни у майбутньому частиною ЄС, чи залишаться у сфері російських впливів.

Однак, цього не станеться під час найближчого саміту ЄС у Брюсселі і саміту ЄС-Росія, що відбудеться 11 листопада. Нагадаймо, що депутати Європарламенту від Польщі домагалися, щоб саме на цих самітах Євросоюз висловив свою чітку позицію щодо візиту до Києва російського президента Путіна. В тому, що візит Путіна напередодні виборів українського президента був агітаційним, не сумніваються польські експерти. Керівник урядового Центру Східних Досліджень Марек Цихоцький пояснив, чому:

“Ця агітація випливала з того, що для Росії Україна має абсолютно першочергове значення. Поразка в Україні, а також Україна, яка прагне зближення із Заходом – змінило б ситуацію самої Росії, втім і її геополітичну ситуацію”.

“Потрібно теж відзначити, що оцінка ситуації в Україні на сторінках польської преси у середу опинилася дещо в тіні розмов про вибори президента Сполучених Штатів Америки. Газета “Трибуна” у редакційному коментарі зазначає, що стан демократії у Білорусі та в Україні все ж має невеликий вплив на долю світу. Такий вплив мають зате Сполучені Штати. І тому , як зазначає “Трибуна”, стан американської демократії повинен поляків хвилювати значно більше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG