Доступність посилання

ТОП новини

БРИТАНСЬКИЙ МІНІСТР У СПРАВАХ ЄВРОПИ ПІДТРИМУЄ ДЕКЛАРАЦІЮ ЄС ЩОДО ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ТА ЗАКЛИКАЄ ДО ВІЛЬНОГО І ЧЕСНОГО ПРОВЕДЕННЯ ДРУГОГО ТУРУ ВИБОРІВ.


Міністр у справах Європи Міністерства закордонних справ Великої Британії Деніс МакШЕЙН підтримав Декларацію Президентства Європейського Союзу щодо проведення першого туру виборів Президента України і закликав українські органи влади усунути проблеми, що виникли під час голосування 31 жовтня 2004 року, до початку другого туру виборів, запланованого на 21 листопада. Про це УНІАН повідомили у прес-службі Посольства Великої Британії в Україні.

Зокрема, Д.МакШЕЙН зазначив: "Я цілком підтримую Декларацію Президентства Європейського Союзу щодо проведення виборів Президента України. 31 жовтня громадяни України з ентузіазмом взяли масову участь у виборах Президента своєї країни. Вони зробили це, незважаючи на виявлені серйозні недоліки у проведенні передвиборчої кампанії та проблеми, які виникли у ході голосування, про що йдеться у заяві про попередні результати та висновки Міжнародної місії із спостереження за виборами".

За словами британського міністра, "Велика Британія разом з її партнерами по Європейському Союзу хоче, щоб українці могли висловлювати своє демократичне волевиявлення вільно та чесно у повністю прозорому процесі".

Д.МакШЕЙН закликає українські органи влади усунути недоліки, на які вказала Міжнародна місія із спостереження за виборами, завчасно, до початку другого туру голосування 21 листопада.

"Щоб здійснити це, органам влади, передусім, необхідно забезпечити, що для обох кандидатів існують рівні можливості з вільним та рівним доступом до ЗМІ. Їм також необхідно вжити заходів для покращання точності списків виборців", - зазначає британський міністр.

"Другий тур являє можливість для українських органів влади продемонструвати взяті на себе зобов''язання досягти визнаних на міжнародному рівні демократичних стандартів та європейських цінностей. Громадяни України не заслуговують на менше", - наголошує Міністр у справах Європи Міністерства закордонних справ Великої Британії.

У Посольстві також повідомили, що Велика Британія надала 60 короткострокових спостерігачів та п''ять довгострокових спостерігачів для Місії із спостереження за виборами ОДІПЛ, в той час, як чотири британські парламентарії та один член Європарламенту взяли участь у різноманітних парламентських моніторингових місіях. "Ми плануємо зробити такий самий внесок до Місії із спостереження за виборами на другому турі виборів", - повідомили в Посольстві Великої Британії.

Як повідомляв УНІАН, за попередніми даними, у першому турі виборів Президента України прем''єр-міністр Віктор ЯНУКОВИЧ здобув 39.88 відсотків голосів виборців, в той час як його основний конкурент від опозиції Віктор ЮЩЕНКО - 39.22 відсотки з порахованих 98 відсотків голосів. Другий тур голосування між двома кандидатами, які випередили інших, запланований на 21 листопада.

Декларація Президентства Європейського Союзу була розповсюджена 2 листопада. У ній зазначається, що Європейський Союз висловлює жаль з приводу того, що президентські вибори в Україні не відповідали багатьом стандартам ОБСЄ, Ради Європи та іншим європейським стандартам щодо демократичних виборів, а також з приводу того, що під час передвиборчої кампанії кандидати не мали рівних умов. "Таким чином, умови не змогли гарантувати вільного волевиявлення виборців щодо їхнього вибору кандидата", - зазначаєтьс#1103 документі.

ЄС висловило свою позицію, ґрунтуючись на попередніх висновках Міжнародної місії спостерігачів, яка складалася з представників ОБСЄ, Ради Європи та інших європейських інституцій. ЄС, зокрема, висловлює жаль з приводу тиску на виборців, неповаги до права громадян на зібрання, тенденційне висвітлення перебігу виборчої кампанії в пресі, включаючи "темники", що видаються "невизначеними представниками влади", розповсюдження підбурюючих агітаційних матеріалів невідомого походження, значних проблем зі с виборців, недостатньої кількості виборчих дільниць та відсутності прозорості під час підрахунку голосів.

Водночас, ЄС відзначає як позитивне – високу активність виборців та наявність активного громадянського суспільства. У декларації також зазначається, що ЄС розглядає Україну як ключового партнера і закликає українську владу виправити виявлені порушення до другого туру виборів.

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG