Доступність посилання

ТОП новини

Голова польського МЗС і преса про ситуацію в Україні.


Володимир Павлів

Варшава, 16 листопада 2004 – У вівторок у Варшаві міністр закордонних справ Польщі Влодзимеж Цимошевич зустрівся із представниками громадських організацій, котрі акредитовані як спостерігачі на 2 тур виборів президента України. Міністр, зокрема, поділився з ними своїми враженнями від візиту у Києві 10 листопада, під час якого Влодзимеж Цимошевич виступав у ролі голови Комітету міністрів Ради Європи.

Міністр закордонних справ Польщі розповів майбутнім спостерігачам про те, що у Києві і голова Центральної Виборчої Комісії, і голова Верховної Ради підтвердили сигнали міжнародних спостерігачів про численні порушення під час проведення першого туру виборів президента України. Влодзимеж Цимошевич, відповідаючи на запитання журналістів, сказав, що його не образила відмова від попередньо запланованої зустрічі президента Кучми та прем”єра Януковича, оскільки ті зустрічі, які відбулися, дали йому багато важливої інформації:

“Надзвичайно важливою була зустріч з Віктором Ющенком, котрий показав мені документи, які справляють враження справжніх і які можуть свідчити про наміри фальшування протоколів уже другого туру виборів”.

Тому, зазначив голова польського МЗС , на міжнародних спостерігачів лягає особлива відповідальність під час другого туру виборів. З цієї ж причини кількість цих спостерігачів від Польщі 21 листопада буде утричі більшою, ніж 31-го жовтня. Всього ж кількість міжнародних спостерігачів на другому турі виборів, за словами міністра Цимошевича, становитиме понад 4 тисячі 700 осіб.

Влодзімєж Цімошевич, натомість, ніяк не прокоментував телевізійні дебати, котрі відбулися у понеділок між Віктором Ющенком та Віктором Януковичем – про що у вівторок пише практично вся польська преса. “Взаємні звинувачення, дуже гострі слова – так виглядали вчорашні теле-дебати між двома кандидатами в президенти України” – пише у вівторок газета “Жечпосполіта”. “Газета виборча” зазначає – що “важко визначити, хто краще виглядав у цих дебатах. Однак, переможцем мабуть можна вважати Ющенка, котрий був більш конкретний і стриманіший від свого супротивника”. Газета “Трибуна” назвала дебати “гострою сутичкою”, після якої обидві сторони оголосили себе переможцем.

У коментарі польського публічного телебачення підкреслюється, що Віктор Ющенко у своєму виступі двічі згадував про Польщу – раз як приклад країни вищого добробуту, а вдруге – як державу яку політики не ділять на Схід і Захід.

Польське Агентство Преси (ПАП) інформує, що в день, коли відбувалися дебати, Віктор Ющенко надіслав листа прем”єр-міністрові Польщі, у якому зокрема висловлює подяку Марекові Бельці за його підтримку у справі розвитку стосунків між Україною, Польщею та Європейською Спільнотою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG