Доступність посилання

ТОП новини

Свобода слова в Україні під загрозою – звіт міжнародної організації журналістів.


Марія Щур

Прага, 23 листопада – Ще одна міжнародна журналістська організація висловлює стурбованість ситуацією зі свободою слова в Україні. За результатами року, Україна опинилася у товаристві таких країн, як Ірак, Китай, Росія, Білорусь та Узбекистан. Тим часом в Україні незалежна медіа-профспілка закликає своїх колег повідомляти правду про події в Україні.

Світова Асоціація Газет із центром у Парижі вважає, що у другій половині нинішнього року ситуація для журналістів та свободи слова різко погіршилася. В різних частинах світу загинуло 35 журналістів протягом останніх шести місяців. З початку року загинуло 63 журналісти, що на 10 більше, ніж торік.

Найнебезпечнішими країнами для журналістів експерти організації вважають Ірак та Філіппіни. В останній країні з червня загинуло 8 журналістів, мовиться у звіті під назвою «Огляд свободи преси у світі з червня по листопад 2004 року». На думку авторів звіту, в Іраку майже кожне редакційне завдання можна виконати лише з ризиком для життя. Від часу початку американського вторгнення в Ірак у березні минулого року, в цій країні загинуло 35 журналістів, включно з українцем, оператором агентства “Рейтер” Тарасом Процюком.

Але для українців серйозну небезпеку становить і робота вдома. На думку міжнародної журналістської організації, з наближенням виборів, умови для роботи журналістів, особливо теле- та радіокореспондентів, погіршилися. Уряд продовжує чинити опір справедливому розслідуванню смерті опозиційного журналіста Георгія Ґонґадзе.

Говорячи про ситуацію в світі в цілому, голова організації з питань свободи слова Кейза Торнрот, сказала, що журналістську організацію непокоїть, що світ ніби змирився з тим, що журналістів продовжують вбивати безкарно: «Гадаю, що за останні кілька років люди, які люблять нападати або вбивати журналістів, зрозуміли, що це їм зійде з рук. Це вже триває понад рік, і тепер ми опинилися перед цифрами, що є жахливими, і ситуація просто нестерпна».

Крім України, занепокоєння міжнародної організації викликає ситуація в Росії та Білорусі. В Росії журналістам не давали висвітлювати події в Беслані, коли декількох журналістів затримали на шляху до Північної Осетії. Двох відомих журналістів у Росії було вбито, йдеться про Павла Хлебникова, редактора російського видання часопису «Форбс» та Павла Пелояна, редактора мистецького журналу.

У Білорусі, за словами звіту, проти журналістів застосовується зброя масового знищення, тобто засоби масової інформації, які знищують вільну журналістику.

Однак променем надії у Східній Європі може бути початок журналістського руху опору в Україні. Комітет незалежної медіа-профспілки України звернувся до своїх колег зі закликом говорити правду про останні події в Україні. «Нашу професійну свободу повідомляти людям новини – хочуть втопити у неправді, залякати погрозами, підкупити обіцянками. Від нас залежить майбутнє України. Наше головне завдання сьогодні – зробити все можливе, щоб у газетах, на радіо та телебаченні були чесні та об’єктивні новини. Чиніть опір неправді та брехні, домагайтеся виходу чесних новин», - мовиться у зверненні.

У випадках, коли це стає неможливим , незалежні журналісти закликають своїх колег до загальнонаціонального страйку. Вони нагадують, що це право, яке дає Конституція, закони України, народ і совість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG