Доступність посилання

ТОП новини

Міська рада Варшави вітає Ющенка з перемогою, в Україну збирається Лех Валенса.


Володимир Павлів Акції солідарності із українською опозицією охопили практично всю Польщу. Від понеділка кожного дня маніфестують підтримку для Віктора Ющенка студенти Варшави, Кракова, Гданська, Любліна, Вроцлава, Познаня, а також право-центристські політичні партії.

Варшава, 24 листопада 2004 року - Акції солідарності із українською опозицією охопили практично всю Польщу. Від понеділка кожного дня маніфестують підтримку для Віктора Ющенка студенти Варшави, Кракова, Гданська, Любліна, Вроцлава, Познаня, а також право-центристські політичні партії. У середу про свою солідарність із українським народом, котрий відстоює своє право на вільне волевиявлення заявили також адміністрації кількох польських міст і вищих навчальних закладів країни. Готовність допомогти українській опозиції виявив також перший президент незалежної Польщі – Лех Валенса.

У середу міська рада польської столиці відправила офіційного листа Вікторові Ющенку із привітаннями в перемозі на виборах президента. Подібне привітання Ющенкові надіслали також викладачі філологічного факультету Познанського університету імені Міцкевича. Керівництво міста Ольштин вислало листа до своїх колег і мешканців українського міста-партнера Луцька. У листі висловлюється обурення фактом сфальшування виборів в Україні, а також висловлюється солідарність із лучанами, котрі майже всі проголосували за Віктора Ющенка. В Ольштині того ж дня перебував із робочим візитом міністр закордонних справ Польщі Влодзімєж Цімошевич, котрий вчерговий раз підтвердив, що сфальшовані результати українських виборів можуть бути невизнані Європейським Союзом. “Якщо в Україні все ж дійде до легалізації чогось, що є нечесним, - сказав пан Цімошевич – то демократичний світ не може цього визнати”.

В цей же час, колишній лідер легендарного антикомуністичного руху, а потім перший президент незалежної Польщі Лех Валенса збирається їхати в Україну, щоб допомогти радою Вікторові Ющенку. Валенсу Ющенко запросив особисто ще у вівторок і перший некомуністичний польський президент дав згоду – як сам твердить - відразу:

Говорить Лех Валенса: Тоді може пригодитися і мій досвід, зокрема, що cтосується наших помилок. А ми помилилися у кількох випадках і Україна може уникнути цих помилок. Я саме це їм пропоную, але чекаю на інформацію від Ющенка, котрому я блискавично відповів. І як тільки він мені дасть відповідь, де і коли буде така потреба, я готовий негайно виїхати.

Польський Сейм за ініціативою найбільшої опозиційної партії – Громадянська Платформа – запросив одного з лідерів української опозиції, колишнього міністра закордонних справ України, Бориса Тарасюка, виступити у четвер у Сеймі і представити своє бачення подій в Україні. Того ж дня депутати Сейму збираються ухвалити відповідну відозву з приводу результатів виборів президента України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG