Доступність посилання

ТОП новини

І в Німеччині починають розуміти, яке значення має Україна для збереження рівноваги в Європи.


Надія Кандиба

Німеччина, 30 листопада 2004 – Народні протести в Україні залишаються головною зовнішньополітичною темою для Німеччини. З кожним днем, кажуть оглядачі, німецьким політикам стає дедалі легше вимовляти прізвища їхніх українських колег. Чимало депутатів Бундестаґу та членів Європарламенту від Німеччини вирішили цими днями особисто відвідати Київ, аби на власні очі ознайомитися з тим, що відбувається в цій колишній радянській республіці. Їхній висновок – люди в Україні прагнуть демократії, однак Європейський союз досі занадто мало зробив для підтримки такого бажання українців. Водночас експерти застерігають від загрози нової холодної війни між Заходом та Росією.

У Києві побували представники вже всіх найбільших політичних партій, які входять до складу Бундестаґу, починаючи від християнських демократів і закінчуючи “зеленими”. Політики кажуть, що вони справді були вражені побаченим.

Говорить представник партії “Союз-90/Зелені”, член Європейського парламенту Ребекка Гармс, яка щойно повернулася з Києва: “Перед поїздкою я налаштувала себе на якийсь надзвичайний стан. Однак це був, так би мовити, найрадісніший надзвичайний стан, який мені досі довелося бачити. Весь Київ, вся Україна від малого до старого вийшла на вулиці на захист демократії”, – констатувала Ребекка Гармс.

Вона привітала той факт, що нині багато німецьких депутатів відвідує Київ. Однак, на її думку, цього замало, оскільки люди в Україні хотіли б бачити більшу підтримку з боку високопосадових західних політиків. Депутат Європарламенту від німецьких “зелених” визнала недоліки політики ЄС стосовно України: “Ми приділяли недостатньо уваги політичному розвиткові і допустили цей односторонній вплив з боку Росії під час передвиборчої боротьби. Європейський союз, особливо останніми місяцями, мав би сильніше і послідовніше підтримувати демократію в Україні”, – зауважила Ребекка Гармс.

В оглядачів складається враження, що нині і в Німеччині починають розуміти, яке значення має Україна для збереження рівноваги в Європи. Як повідомляє журнал “Spiegel”, експерти у відомстві федерального канцлера в Берліні та в міністерстві закордонних справ прогнозують три можливі сценарії подальшого розвитку подій в Україні.

Один із них передбачає, пише журнал, що українська камарилья та її російські патрони підуть на поступки в обмін на амністію для Кучми та гарантії для Росії стосовно забезпечення її нафтових інтересів. Згідно з іншим сценарієм тривалий розгляд суперечки в судах та подальші протести призводять до подальшої дестабілізації в країні; посередницькі місії ЄС не приносять жодних результатів; за допомогою тактики зволікання та затягування правлячий режим намагається виснажити демонстрантів.

І, нарешті, третій можливий сценарій – ескалація ситуації і втручання військових; у найгіршому випадку Росія вводить свої війська на територію України. На думку, журналу “Spiegel”, у такому разі під загрозою опиниться мирний лад, який встановився в Європі після падіння берлінської стіни.Це може призвести до “нової холодної війни” між Заходом та Росією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG