Доступність посилання

ТОП новини

Британська преса про Україну.


Олекса Семенченко

Лондон, 6 грудня 2004 року - Газета британських ділових кіл “Financial Times” вмістила на українську тематику 3 статті, включно із редакційною. Газета вважає останні події перемогою демократії. “Сила народу стала величезним важелем тиску на недемократичний уряд”, - мовиться у редакційній статті.

Вона підштовхує до творення справжньої демократії, незважаючи на те, що пан Кучма все ще обіймає свою посаду, демократія розростається, колапс політичної влади бюрократів очевидний, як і припинення контролю за мас-медіа і розквіт політичної свідомості індивідів. Помаранчевий бунт дав владу нації, навіть до того, як вона усунула старого президента.

Люди повсюдно, незалежно від історії або географії, повинні мати право обирати своїх провідників. Як сусід, Росія має право лобіювати свої інтереси, але не трактувати Україну як державу- клієнта. Президента Володимира Путіна слід змусити прийняти цей засадничий принцип як в Україні, так і в решті країн колишнього Радянського Союзу.

Кремль глибоко помилився, підтримавши зусилля пана Кучми на підрив української демократії. Його втручання підкреслило в’їжджання Росії в неоімпералізм. Пан Путін мусить усвідомити, що найкращий шлях сприяти впливові Москви на Україну лежить через сприйняття волі народу і чесні відносини з новим президентом, хто б ним не був”, - пише “Financial Times”.

А газета “Times” розмірковує про майбутнє російського Чорноморського флоту. Її кореспондент Джеремі Пейдж вважає, що у зв”зку з перемогою Ющенка Москву можуть попросити вивести флот із Севастополя. “Якщо у Росії і є якась істотна причина намагатися втримати Україну у своїй стратегічній орбіті, то це через флот у Севастополі”, - зазначає британське видання.

Перспектива виводу флоту – це те, що більшість росіян сприймають дуже важко – чи й не як приниження у своєму власному дворі. Зокрема, після появи американських військ в Афганістані, в Узбекистані і Грузії, а також американських літаків у Литві.

Це також ключова причина, чому Москва може підтримувати намагання здобути автономію чи навіть незалежність південними і східними регіонами України,” – пише “Times”.

Ще одна газета “Independent”, посилаючись на високе урядове джерело, зазначає, що у Кабміні є сили, готові до організації терористичних актів, аби дискредитувати опозицію напередодні голосування 26 грудня.

Газета наводить слова цього урядовця: “Один із планів передбачає висадити у повітря газопровід і звинуватити у цьому тих, що підтримують опозицію. Люди Януковича бояться перспективи перемоги Ющенка і готові довести Україну до економічного хаосу”.

“За його даними, для терактів уряд планує вдатися до послуг підконтрольних йому бандитів, а для їх координації призначено чільного члена уряду,” - пише “Independent”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG